Denník N

Prečo sú šachisti očkovaní?

Hrali ste niekedy šach? Viete hrať skutočne dobre, alebo viete len ako sa pohybujú jednotlivé figúrky?

Hrali ste niekedy šach? Čo by ste robili, keby ste mali za týždeň hrať so svojim chorým starým otcom, ktorí túto hru zbožňuje? Tu je pár možností:

  • A) Pripraviť sa. Všetko, čo sa vie, sa zopakuje. Naučí sa niečo nové a prospešné k tomu.
  • B) Na všetko sa vykašle, lebo starý otec vyhrá tak či tak.
  • C) Spoliehať sa na to, že alkohol posilňuje imunitu, pripraviť sa na vojnu a starému otcovi odporučiť vystúpiť z EÚ a NATO a hovoriť mu, že Čaputová je fašista.

Zdá sa vám niektorý z týchto bodov úplne mimo a veľmi hlúpy? Aj mne. A možno aj pre takú maličkosť, ktorá sa môže nazvať „pozeranie dopredu“. Niečo, čo majú spoločné šachisti, vedci či celkovo ľudia, ktorí si uvedomujú, že za týždeň sa môže veľa vecí zmeniť.

Šachista dobre vie, akú hodnotu má dáma. Aj to, že je rýchla. Na začiatku partie sa však väčšinou nevyťahuje, pretože nemá dosť „miesta na cválanie“ a súper ju môže neustále napádať a dostať svoje figúry do hry. Dobrý šachista ju tak vytiahne vtedy, keď bude potrebná a bude sa snažiť o ňu neprísť, pretože v koncovke partie je dáma veľmi užitočná a dokáže sa rýchlo dostať tam, kde ju treba najviac.

Z podobného dôvodu sú aj šachisti z veľkej časti zaočkovaní. Jednoducho si uvedomujú, čo to znamená byť v bezpečí a niektorí ľudia, ako napríklad ja, si všímajú ľudí nielen ako „nejaké čísla“, ale ako ľudí. Ľudí, ktorí sa môžu dostať do zbytočných problémov. Ľudí, ktorí nás môžu mnohému naučiť a o ktorých môžeme ľahko prísť. Prísť o blízkeho človeka kvôli „unáhlenému zlému rozhodnutiu“ je často nielen nepríjemné, ale občas i úplne likvidačné. Patrím medzi ľudí, ktorí prišli o blízkych. A poznám ľudí, ktorí prišli o značnú časť rodiny a priateľov. Pre to, že prišlo niečo, s čím nikto nerátal – a niektorí ľudia sa zachovali mimoriadne hlúpo a bezcitne, s čím nikto nerátal. A správajú sa tak stále, s čím musíme rátať, i keď to nemá logiku.

Dobré šachové otvorenie je ako život. Uvažovať dopredu, chrániť sa a postupovať s rozumom a neustále kontrolovať, čo hrozí. Príde nepriateľský jazdec priveľmi blízko? Čo je jeho cieľ? Kam môže zaútočiť? Príde kotlebovec bez rúška, testov a očkovania k vašim blízkym? Čo je jeho cieľ? Na koho môže zaútočiť?

Dobrý protihráč i dobrý kotlebovec chce urobiť chaos v obrane a narušiť čo sa dá. Lebo chcú vyhrať. Dobrý šachista však po výhre podá ruku a poďakuje za partiu, zatiaľ čo kotlebovec bude klamať ďalej a ubližovať, a to tak sebe, ako i ostatným. Má chaos, má svoj cieľ, ale rozum akosi k svojej činnosti nepotrebuje a tak ani nepoužíva…

Teraz najčítanejšie

Stanislav Hoferek

Som človek, ktorý si rád vyberá a dáva prednosť tolerancii pred nenávisťou. Mám rád otvorenú spoločnosť, úprimnosť a zdravú zvedavosť. Vlastním Greenie knižnicu a podporujem vzdelanosť a práce amatérskych autorov.