Denník N

Knižné tipy: Keď sa ľúbia dvaja muži a jedna žena

Román o láske, ktorý popiera všetky asociácie, ktoré vám napadnú, keď počujete toto slovné spojenie.

Michael Cunningham ma dostal svojou knihou Hodiny. Táto pocta Virginii Woolfovej zabezpečila autorovi Pulitzerovu cenu, Faulknerovu cenu a neskôr bola Stephenom Daldrym sfilmovaná a získala aj Oscara. Na základe prvej pozitívnej čitateľskej skúsenosti s autorom som siahla po jeho ďalšom románe Domov na konci světa a odvtedy ho pravidelne odporúčam a vraciam sa k nemu. Cunningham ho písal šesť rokov.

Je to román o láske, ktorý popiera všetky možné asociácie, ktoré vám napadnú, keď počujete toto slovné spojenie. Je to príbeh dvoch mužov a jednej ženy. Jonathan a Bobby sú kamarátmi od detstva, Jonathan je homosexuál, Bobby je bisexuál a postupne sa k nim pridáva aj tretia dôležitá postava knihy, heterosexuálna Clare. Spolu vytvoria zvláštny milostný trojuholník a prežívajú všetky vzťahové útrapy, ktoré sa dejú aj vo vzťahoch, kde je hlavných postáv o jednu menej.
Cunningham má čitateľa v hrsti od prvej strany, píše tak, že nebudete chcieť prestať čítať. V knihe sa striedajú rozprávači a tak sa na tento príbeh pozeráme cez monológy jednotlivých postáv. Prostredníctvom ich rozdielnych pocitov autor poukazuje na rozpor medzi tým, ako nás vidia ostatní a ako sa vidíme my sami. Skvele vykreslené postavy, zaujímavá téma a brutálne dobre napísaná kniha, ktorá otvára diskusiu o tom, čo je láska a ako rôzne sa dá vnímať. To je Domov na konci světa.

„Tak trochu jsme doufali, že jednou třeba potkáme lásku, ale moc jsme se tím netrápili, protože se nám zdálo, že na to máme spoustu času. Láska nám připadala jako něco příliš definitivního, a proto nezajímavého, a byla to přece láska, co zruinovalo naše rodiče. Láska je odsoudila k životu naplněnému hypotečními splátkami a opravami domu, k nezajímavému zaměstnání a k brouzdání po rozzářených uličkách supermarketů ve dvě odpoledne. Doufali jsme v lásku jiného druhu, v lásku, která by si uvědomovala naši lidskou křehkost a promíjela nám ji, a přitom nijak nezmenšovala naše velkorysejší představy o sobě samých. Připadala nám docela dobře možná. Nebudeme-li o ni příliš úporně usilovat, nebudeme-li kvůli ní panikařit, může se stát, že nás taková vysněná, obohacujúci láska doopravdy jednou potká. Pokud si dokážeme někoho takového vůbec představit, pak taková osoba určite někde existuje. A mezitím nás musí uspokojovat sex.“

Knihu si môžete kúpiť tu: http://bit.ly/1DIbi19

Autorka pracuje v kníhkupectve Martinus.sk

Teraz najčítanejšie