Denník N

Oplatí sa prečítať – Vlastnou Hlavou

V dnešnej dobe už existuje pokračovanie knihy Vlastnou hlavou. My sa však pozrime na jej prvý diel – Ako predal Fico krajinu oligarchom.

Kto sa zaujíma o verejne dianie, určite pozná známeho redaktora Mareka Vagoviča. Momentálne pôsobí v redakcii portálu aktuality.sk, kde vedie investigatívny tím. Na poli literatúry debutoval v roku 2016 publikáciou Vlastnou Hlavou, ktorá vyšla vo vydavateľstve Premedia.

V dnešnej dobe už existuje pokračovanie tejto knihy, my sa však pozrime na jej prvý diel

Už podľa názvu určite tušíte – čo bude jej obsahom

Na úvod sa povenuje začiatkom R. Fica (pôsobenie pred rokom 1989, éru S.D.Ľ) a potom pokračuje kapitolami o začiatkoch strany SMER a úplne na koniec príde reč aj na M. Kočnera, T. Gašpara, alebo aj neslávne – slávneho L. Baštrnáka.

Samozrejme nechýbajú ani kapitoly o ,,hlase podobnom hlasu“, podľa čoho dostala kniha názov.

Po jej prečítaní pochopíte, prečo mnohí SMER považujú skôr za oligarchistický projekt, ako za skutočnú sociálno-demokratickú stranu.

Nájdete tu aj pomerne ,,drsné pasáže“ – napr. ako Marekovi sklamaný Boris Zala porozprával o pozadí financovania strany a potom náhle ukončil vzájomný kontakt.

Najväčším pokladom tejto publikácie je celkový ,,ľahký štýl“ akým je písaná. Tradičným problémom bežných investigatívnych článkov je to, že sa v nich môžete ľahko stratiť. Poznáte to – veľa osôb (ten spravil toto, tamten toto; ten porušil taký zákon, tamten onaký) veľa faktov.

Pri  Vlastnou Hlavou to však nehrozí.

Je veľmi dobre, že táto kniha vznikla. Okrem iného poslúži aj ako pekne zhrnutie káuz spojených so stranou Smer, na ktoré ľudia už možno aj zabudli.

Linky:
Diskusia o knihe: https://www.youtube.com/watch?v=_0htCMhsirQ
Martinus link: https://www.martinus.sk/?uItem=257686

Teraz najčítanejšie