Denník N

Prečo si myslím, že sú Sulíkove otvorené školy počas lockdownu populizmom

Slovenské médiá v posledných dňoch uviedli, že sme kvôli aktuálnej situácii s pandémiou na prahu humanitárnej katastrofy, keď je potrebná zahraničná pomoc. Deje sa tak pri prekonaní hranice 3200 hospitalizovaných s covidom, k čomu došlo 24. novembra. Byť na prahu humanitárnej katastrofy znamená, že Slovensko nebude mať regionálne opatrenia, ale budú rovnaké pre celú krajinu. Podľa štatistickej stránky Our World in Data máme naďalej najhoršiu covidovú situáciu na svete.1

Ďalšia správa celkom logicky nasledovala po tých pôvodných nepríjemných. Vláda schválila lockdown od 25. novembra, trvať má 2 týždne. Školy však zostanú otvorené, informoval Richard Sulík s tým, že SaS si uplatnila právo veta. V práci bude od budúceho týždňa OTP režim. Za nové opatrenia hlasovali všetci ministri okrem Veroniky Remišovej.

SaS si uplatnila právo veta len pri zatvorení škôl, ministri OĽaNO a Sme rodina podľa Sulíka boli presvedčení, že situácia je natoľko vážna, že zatvoriť by sa mali aj tie. Sulík súhlasí s tým, aby bolo testovanie na školách povinné.

„Všetci si želáme a dúfame, že sa situácia dovtedy zlepší. O desať dní budeme znovu vyhodnocovať,“ povedal Sulík. SaS chce tlačiť na to, aby sa začali uplatňovať výhody pre očkovaných.2

Osobne tento postoj Richarda Sulíka a SaS považujem za populizmus. Predstavitelia SaS majú plné reči toho, ako je pre nich vzdelanie hodnotou a ako je pre deti a pre celú spoločnosť dôležité. To, samozrejme, nikto zdravo uvažujúci nespochybňuje. Osobne sa však domnievam, že celkový lockdown mal prísť už skôr, nie až v čase, keď sa Slovensko dostalo na hranu humanitárnej krízy, zvlášť ak uvážime, že akékoľvek zlepšenia vyplývajúce z lockdownu sa neprejavia hneď, ale až o niekoľko dní až týždňov. So SaS súhlasím s tvrdením, že školy by sa mali zatvárať ako posledné. Situácia je však tak vážna, že si myslím, že školy už počas súčasného lockdownu zatvorené mali byť. Vírus a najmä jeho prevládajúca delta mutácia sa medzi deťmi a mladými šíri veľmi rýchlo, deti sú potom doma v kontakte s rodičmi i starými rodičmi. Dvojtýždňový lockdown by žiaci a študenti pomocou výučby cez moderné technológie zvládli, následne by sa do škôl mohli vrátiť podľa toho, ako sa celková covidová situácia zlepší, mohol by sa uplatniť aj podrobnejší prístup podľa okresov. SaS vyhlásila, že si zodpovednosť za ponechanie detí v školách berie na seba. Ako sa však bude táto zodpovednosť vynucovať? Čo konkrétne SaS urobí, ak sa ukáže, že situácia sa nezlepší, prípadne sa kvôli deťom v školách nezlepší dostatočne? Bude sa to dať vôbec preukázať a ak áno, ako? V spoločnosti sú aj iné hodnoty a medzi tie najvyššie patrí ľudský život a zdravie, bez ohľadu na to, koľko má človek rokov. Niekedy sa pozitívne hodnoty musia postaviť proti sebe a treba si zvoliť čo najmenej škodlivé riešenie. Zavreté školy na pár dní až týždňov, ktoré by sa po zlepšení situácie otvorili medzi prvými, by boli zodpovednou a potrebnou obetou. Podobne je to aj s postojom SaS ohľadom toho, že chce uplatňovať výhody pre očkovaných. Chápem, že mnoho voličov SaS je očkovaných, avšak ak chceme byť zodpovední, nemôžeme sa pozerať len na to. Súčasné vedecké poznatky hovoria, že ochrana očkovania s časom kontinuálne klesá a že nakaziť sa a prenášať vírus môžu, aj keď v menšej miere ako neočkovaní, aj očkovaní jedinci. Takisto môžu byť hospitalizovaní či dokonca aj zomrieť. Keďže vakcíny aplikované Slovákom neboli vyvinuté po vzore delta mutácie covidu a keďže celková zaočkovanosť nie je tak vysoká, aby sa dosiahla efektívna kolektívna imunita, zvlášť u seniorov, ale aj v populácii celkovo tak, aby bolo možné chrániť rizikové skupiny, a na základe vyššie spomenutých skutočností s klesajúcou efektivitou vakcíny voči prenosu, lockdown by sa mal týkať ako neočkovaných tak aj očkovaných. Preto kroky Richarda Sulíka a SaS považujem za populizmus.

Páčil sa vám príspevok? Ak áno, dajte prosím follow na moju facebookovú stránku. Ďakujem veľmi pekne. Zmeniť našu krajinu môžeme len spoločne.

Teraz najčítanejšie

Jakub Feltovič

Jakub Feltovič sa narodil v roku 1994 v Prešove. Prispieva blogmi o domácej i svetovej politike, medzinárodných vzťahoch, ekonomike, vede a klimatickej kríze. Usiluje sa o úspešnejšie, modernejšie, prodemokratické a proeurópske Slovensko bez klamúcich a nečestných politikov, karieristov, oportunistov, nezodpovedných populistov a nebezpečných extrémistov. Zasadzuje sa o rozvoj stredopravého politického spektra a kresťanskej demokracie. Zasadzuje sa o budovanie modernej, jednotnej, spravodlivej a ekonomicky, hospodársky i vojensky silnej a sociálne solidárnej Európskej únie. Jakub Feltovič was born in 1994 in Prešov. He contributes blogs on domestic and world politics, international relations, the economy, science and the climate crisis. He strives for a more successful, modern, pro-democratic and pro-European Slovakia without deceptive and dishonest politicians, careerists, opportunists, irresponsible populists and dangerous extremists. He advocates the development of the center-right political spectrum and Christian democracy. He advocates the building of a modern, united, just and economically and militarily strong and socially cohesive European Union.