Denník N

Krátka história šírenia pandémie v prvej triede

Pred troma týždňami sa v mojej triede začal šíriť koronavírus.

Vo štvrtok 3. novembra som bol očkovaný treťou dávkou.

Piatok 4. novembra.
Chýbajú 2 žiaci. Jeden dlhodobo, jeden je doma chorý. Neviem čo mu je. Piatu hodinu som mal informatiku s piatakmi. Chýbala mi tretina žiakov. Na otázku, prečo chýbajú, mi povedali, že sa čaká na výsledok PCR testu žiakov, ktorí mali pozitívny antigénový test. V nedeľu som sa dozvedel, že PCR test bol pozitívny, piataci išli do karantény.

Nedeľa 7. novembra.
Prišli mi oznámenia o vykonaní domáceho AG testu, žiaden nebol pozitívny. Večer som začal mierne sucho kašľať.

Pondelok 8.novembra.
Ráno som opäť sucho kašľal. Manželka ma otestovala antigénovým testom. Jedna palička, ok, idem do školy. V triede mi chýbalo 5 žiakov. Cez deň nekašlem, nemám teplotu, žiadne príznaky. Večer som začal opäť sucho kašľať.

Utorok 9. novembra.
Ráno mi manželka opäť urobila domáci AG samotest. Ejha! Slabučko sa vyfarbila aj druhá čiarka. Oznamujem to vedeniu školy a rodičom. Objednávam sa na PCR test a ostávam doma.
Doobeda mi prídu tri ospravedlnenky od rodičov. Dôvod? Traja žiaci majú teploty, idú na PCR test. Trieda do karantény zatiaľ nešla, polovica triedy sa učí.
K večeru mi prichádza správa o pozitívnom AG teste žiaka. Opäť píšem správu rodičom, kde ich upozorňujem na vysokú pravdepodobnosť šírenia nákazy v triede. Pozitívny AG samotest na vyhlásenie karantény nestačí.
Cez deň sa cítim slabo, mierne ma bolí hlava, sucho kašlem, večer mám teplotu 37 stupňov.

Streda 10. novembra.
Ráno idem na PCR test. Pozerám si na mobile EduPage, do školy prišli traja žiaci. Prichádzajú mi ďalšie správy o ochorení žiakov. Poobede mi prichádza správa o prvom pozitívnom PCR teste, večer je to druhý pozitívny PCR test. Ja sa svojho dočkám až vo štvrtok o polnoci. Je pozitívny.
Informujem vedenie školy, pani riaditeľka zatvára triedu a od štvrtka 10. novembra prechádzame na dištančné vzdelávanie.
Môj zdravotný stav? Už kašlem menej, stále ma mierne bolí hlava, prespím pol dňa, večer opäť teplota.

Štvrtok 11. novembra.
8 pozitívnych testov, z toho 4 PCR. Niektoré deti majú teplotu, ale domáci AG samotest im vyšiel negatívny. V ďalších dňoch sa ale dozviem, že rodičia sa nakazili a mali pozitívne PCR testy.
Aj keď mám večer mierne zvýšenú teplotu 37, tak sa cítim lepšie. Už nekašlem. O polnoci mi prichádza sms o pozitívnom výsledku PCR testu.

Piatok 12. novembra.
Ráno sa cítim fajn. Začínam dištančné vzdelávanie. Učiť prvákom cez Zoom je neefektívne, zadávam cez EduPage úlohy. Našťastie som s tým počítal a som s učivom mesiac vpredu, tak len opakujeme. Dozvedám sa, že aj vedľajšia trieda je v karanténe.

Sobota 13. novembra.
Pribudli ďalší pozitívne testovaní žiaci. Už ani nepočítam koľkí, polovica triedy je nakazená.
Ja sa už cítim v poriadku, ale pre istotu oddychujem a nelietam po záhrade, ako v sobotu zvyknem.

Nedeľa 14. novembra.
Od dvoch rodičov sa dozvedám, že ich deti mali tiež pozitívny výsledok testu. Veľmi chorí nie sú, majú len slabší čuch.

Pondelok 15. novembra a utorok 16. novembra.
Dostávam správy od rodičov, že sa nakazili od detí. Zadávam úlohy, cez Zoom sa rozprávam s deťmi.

Streda 17. novembra.
Nič nové. Čítam si správy o protestoch v uliciach Bratislavy. Hmm…no comment.

Štvrtok 18. november a piatok 19. november.
Dištančné vzdelávanie. Ďalší žiak má pozitívny PCR test, samozrejme je s ním chorá celá domácnosť.
Nemám už správy o chorobe detí, ale prichádzajú mi správy o ochorení ich rodičov.

Pondelok 22. novembra.
Skončila sa nám karanténa, sme v škole.
Do školy nastúpilo 9 žiakov, 12 žiaci ostali doma, buď preto, lebo im ešte neskončila 10 dňová karanténa, alebo preto, lebo štafetu prevzali ich rodičia.

Nezisťoval som si kto bol zaočkovaný a kto nie, nie je to v mojej kompetencii. Niektoré deti boli choré, ale AG samotest im vyšiel negatívny. Niektoré deti neboli choré, ale AG test im vyšiel pozitívny. Niektorí rodičia mi odpísali, že sú zaočkovaní. Tí buď žiadne príznaky ochorenia nemali, alebo mali ľahký priebeh. Nikto mi nenapísal, že je neočkovaný. O ťažkom priebehu choroby neviem a dúfam, že všetci sú v poriadku. V niektorých domácnostiach si ochorením prešla celá rodina.

Vyzerá to tak, že moja trieda má na pol roka pokoj a do karantény v najbližších mesiacoch nepôjdeme. Možno na jar tu bude strašiť ďalšia mutácia.

Teraz najčítanejšie