Denník N

„Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad“

Docent práva s plexisklovou ochranou môže beztrestne rozprávať už asi hocičo. Prepieklo sa mu zatiaľ všetko. Hlavne, že je to v prospech občanov Slovenska. Jeho boj za demokraciu a slobodu znesie všetky prostriedky. Aj keby to malo stáť čokoľvek.

Najskôr k tomu fašistickému nápadu. Takže podľa encyklopédie* je fašizmus „politická ideológia, ktorej základom je revolučný nacionalizmus a ktorá sa vyznačuje predstavami o prichádzajúcej kríze a rozklade národa, o dekadencii a národnom potupení“ (skrátene). Neberme teraz do úvahy, že slovo fašizmus je aj formou nadávky, ale náš politik na verejnosti nenadáva (s výnimkou novinárom a iným) a ako právnik si veľmi dobre rozmyslí, čo povie. Takže, stručne povedané, očkovanie je podľa neho reakčnou akciou krajne pravicovej politickej ideológie a jej zástancovia (zrejme lekári) sú presvedčení, že „žijú v degenerovanej spoločnosti rútiacej sa do záhuby“*. Bez komentára. Snáď len to, že niektorá z právnických fakúlt na Slovensku neprejaví záujem o externého učiteľa s týmto názorom.

Prečo až teraz

Otázkou je, prečo tá aktivita proti povinnému očkovaniu prichádza práve teraz, až v závere jeho politickej kariéry (dúfajme) a zároveň aj v čase najťažších negatívnych dosahov pandémie koronavírusu. Predsa argumentov proti povinnému očkovaniu bolo už dávno dosť. Prečo svoje celoživotné politické aktivity nevyužil aspoň na pokus zabrániť povinnému očkovaniu proti osýpkam, tuberkulóze, pravým kiahňam a iným chorobám napríklad už pred rokom 1989. Patril k totiž k tej skupine vyvolených ľudí, ktorí v tom mohli niečo urobiť. Začať s tým až teraz, keď máme viac ako 14 000 obetí, ktoré umreli na „vedľajšie účinky očkovania“? Nie je to trochu neskoro?

Čiary protiústavnosti

Takže pokračujme: „Je už za všetkými čiarami protiústavnosti a ani by to nefungovalo, pretože krajiny takmer so 100-percentnou zaočkovanosťou majú dnes rovnaké problémy v nemocniciach ako Slovensko, len s tým rozdielom, že skoro všetci hospitalizovaní sú zaočkovaní. Nechajme o čiarach protiústavnosti rozhodovať kompetentných, ale už bez ohľadu na ich rozhodnutie buďme si istí, že vírusy budú na to zvysoka kašľať. Táto ironická poznámka súvisí s tým, že časť verejnosti si možnosť neústavnosti spája so zvýšenými zdravotnými rizikami. Znie to síce absurdne, ale je to tak. Snáď bude pre nich povznášajúce umrieť na covid v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. Posledné chvíle života im pritom určite uľahčí vedomie, že ich nakazil niekto úplne demokraticky a slobodne.

Takmer 100-percentná zaočkovanosť

Ďalšie tvrdenie, že krajiny s takmer 100-percentnou zaočkovanosťou majú rovnaké problémy ako Slovensko je, samozrejme, lož. Za omyl by sme to mohli považovať v prípade, ak jeho autor využil nesprávny zdroj informácií. Napríklad vrátnicu závodu na výrobu skokanských lyží. V opačnom prípade to za pravdu môže považovať iba ten, komu je úplne jedno, koľko pacientov s covidom máme v nemocniciach a koľko ich umrie. Niekoľkonásobne viac ako tieto krajiny? Maličkosť. Bolo by zaujímavé, ako by asi na toto tvrdenie o „rovnakých problémoch“ reagovali v takom Portugalsku. Asi to najneškodnejšie by bolo, že by autora tohto tvrdenia považovali za blázna.

 Intelektuálny klenot

Rozdiel Slovenska s krajinami s takmer 100-percentnou zaočkovanosťou je ten, že skoro všetci hospitalizovaní sú zaočkovaní“. Bolo len otázkou času, keď sa niekto objaví s týmto argumentom. Snáď by sme sa mohli aj dozvedieť, že pri 100-percentnej zaočkovanosti obyvateľstva budú v nemocniciach iba zaočkovaní. To je predsa „jasný dôkaz o nezmyselnosti očkovania“. Totiž väčšina z nás sa asi doteraz domnievala, že to bude iba asi 20 %. Otázkou by bolo, odkiaľ by sa vzalo tých 80 % nezaočkovaných. Zrejme by ich priviali monzúnové vetry.

 Evergreen o zárobkoch farmaceutických firiem

Zdalo sa, že táto pesnička bude populárna na Slovensku večne. Akosi však vyšla z módy. Je to veľmi prekvapujúce, pretože až teraz by mala nastať jej zlatá éra. Pôvodných 20 eur za vakcínu sa vyšplhalo na 2 700 eur za monoklonálne protilátky a 20 000 za liečenie na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. Aby sme boli objektívni, je tu aj medicinálny kyslík a iné lieky, prístroje pre umelú pľúcnu ventiláciu a mnohé iné. Strata popularity tohto songu je nepochopiteľná. Žeby aj tá najmenej chápavá časť našej spoločnosti prišla na to, že existuje nejaká záhadná súvislosť medzi tým pohoršovaním sa nad zárobkami farmaceutických firiem a súčasným stavom v nemocniciach?

 Postskriptum

1. Používanie slov fašista a fašistický, bez akejkoľvek súvislosti so známou komunitou darcov šekov na 1 488 eur, je na Slovensku dosť časté. Okrem zástancov (akéhokoľvek očkovania) sú týmito slovami označovaní lekári, ošetrovateľky, veriaci aj neveriaci, dokonca charitatívni pracovníci a mnohí iní. Touto nálepkou sa občas označí aj samotný Denník N, čím sa s malou námahou veľmi výhodne poukáže na bezcharakternosť všetkých reaktorov a prispievateľov bez ohľadu na tému, ktorej sa venujú. Polemizovať s autormi týchto vyjadrení sa nedá, ale je možné apelovať na ich občiansku povinnosť oznámiť tieto podozrenia spolu so zverejnením svojho plného mena a brať za ne aj plnú zodpovednosť. Samozrejme, s rizikom, že sa ukáže, že o obsahu týchto termínov nemajú ani tušenia.

2. Mnohí z nás hľadajú vo vyjadreniach politikov ich skrytý zámer. Je to úplne v poriadku, no takéto „hypotézy“ bez ohľadu na to, či sa ukážu ako pravdivé, sa často chápu aj ako ospravedlnenia týchto vyjadrení s konštatovaním, že je to teda normálne. Snáď by však bolo niekedy dobré, keby sme zostali „pri zemi“ iba s jasným hodnotením toho, čo bolo povedané. Napríklad, že nejaké tvrdenie je omyl, chyba (vrátane tej, ktorá sa ukázala až po čase) alebo úplná lož. Pre hodnotenie ich autorov by to mohlo aj stačiť. Niektorí sa ukážu ako celkom normálni ľudia dopúšťajúci sa aj chýb, niektorí ako babráci a niektorí ako notorickí klamári a manipulanti. Je na nás, ako to vyhodnotíme.

Odkazy:

*Encyclopaedia Beliana, autor hesla „Fašizmus“ je historik Jakub Drábik z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, ktorý je zároveň autorom knihy Fašizmus (Vydavateľstvo Premedia, 2019)

Plné znenie hesla je k dispozícii na tejto adrese: https://beliana.sav.sk/heslo/fasizmus.

Výklad hesla možno nájsť aj v blogu Michala Andreja Molnára v Denníku N (23. 8. 2017).

https://blog.sme.sk/martingregus/politika/robert-fico-2-tvare-povinne-ockovanie-nechutny-fasisticky-napad-co-myslite-co-hovoril-smer-roku-2014?ref=sekciabox

Teraz najčítanejšie