Denník N

Povalia Sulík s Matovičom ďalšiu vládu?

Posledný Focus je zaujímavou sondou do duše súčasného Slovenska. Zo všetkých politických strán rastie vlastne len prezidentka Čaputová. A vedenie PS by nemalo podliehať ilúzii, že ich priaznivcom imponuje program, pokiaľ nemá názov Čaputová.

Robert Fico zjavne podľahol ilúzii, že v tme mieri každý zásah do čierneho. Strieľa zo všetkých pozícií na všetky (svetové) strany a postupne pritom blahovatie. Po desaťročí dominancie na politickej scéne pracuje na karikatúre samého seba. Peter Pellegrini ustál nápor netrpezlivých očakávaní a čaká ho zrejme (konsolidujúce) hľadanie vlastnej tretej cesty.

Problémom č.1 zostáva (permanentný) konflikt majstra improvizácie Matoviča a kráľa algoritmizácie Sulíka. Ak sa SaS-kári odvolávajú na porušenie koaličnej zmluvy, potom platí volebný výsledok bez ohľadu na súčasné preferencie. Ak ale kalkulujú, že s časťou opozície postavia novú vládu (Sulík ako budúci premiér), potom musia začať povalením tej súčasnej. Tým ich historický algoritmus skončí. Definitívne. Ak dnes Matovič uvažuje o reinkarnácii Krajčiho na poste ministra, potom bagatelizuje úlohu Hegera ako mediátora koalície. A dôvera uňho ako prudko nedostatkový tovar.

Po desiatich rokoch sme opäť v stave, že ľudia nedôverujú vláde. (Teda ako v čom.) Hlavní aktéri tí istí, chýba už len hlasovanie o dôvere. Ak dnešní aktéri nedokázali vyrásť do úrovne mentálnych autorít, možno by pomohlo stretnutie s Ivetou Radičovou a jej návrat do politiky.

Predstava, že Heger neprešiel na dekanský … (smajlík)

Teraz najčítanejšie