Denník N

Slon v miestnosti: centrálne banky tlačia neúmerne množstvo peňazí

Elephant inside a building in the city . Start up and business concept . This is a 3d render illustration .
Elephant inside a building in the city . Start up and business concept . This is a 3d render illustration .

Októbrové oficiálne čísla o americkej inflácii (index CPI) medziročne stúpli o 6,2 % a spotrebiteľské ceny v eurozóne vzrástli na 4,1 %. Oficiálna inflácia na oboch stranách Atlantiku láme dlhoročné rekordy. Kým európska je najvyššia za posledných 13 rokov, tá v Amerike dosiahla až 30-ročné maximum.

Tu je jeden zo spôsobov ako opísať, čo to znamená. Pokiaľ ste tento rok nezarobili aspoň o 6,2 % viac, tak ste prišli o peniaze. Inými slovami pre infláciu sa váš plat znížil.

Čo je teda hlavným motorom inflácie?

Odpoveď vždy bola a je jednoznačná a priznanie si problému je prvým krokom k jeho vyriešeniu.

Inflácia je tu, pretože centrálne banky tlačia neúmerné množstvo peňazí. To je ten ozrutný slon v miestnosti, ktorého všetci ignorujú.

Čím viac peňazí je v obehu, tým menšiu hodnotu majú. Rast cien je len dôsledkom menovej politiky. Vlády za to môžu obviňovať pandémiu, chýbajúcu pracovnú silu či nedostatočné zásobovanie, no nič z toho nie je pravda.

Prečo?

Keď centrálne banky vytlačia viac peňazí a dajú ich do obehu, neznamená to , že je v ekonomike aj viac produktov a služieb. Máme len viac peňazí na nákup rovnakých vecí. Všetko to je len o dopyte a ponuke.

Je však dôležité si uvedomiť, že skutočná miera inflácie je oveľa vyššia ako 6,2 % alebo 4,1 %. Každý sofistikovaný človek vie, že oficiálne čísla nie sú presné. Diskusia o rozdiele medzi  oficiálnymi a neoficiálnym údajmi o inflácii je na samostatný článok a v minulosti som už o tom viackrát písal. Ale aj napriek tomu všetkému máme infláciu stále 6,2 % a 4,1 %, takže si viete predstaviť, aké zlé sú skutočné čísla.

Viac oleja do inflačného ohňa

Najväčší problém spočíva v tom, že centrálne banky situáciu ešte zhoršujú. A nielen tým, že to ignorujú, ale v skutočnosti prilievajú ešte viac oleja do ohňa.

Napríklad, podľa údajov z americkej centrálne banky, bolo 36 % všetkých dolárov vytlačených za posledných 15 mesiacov.

Šéf Deutsche Bank, Christian Sewing v pondelok varoval: “Myslím, že monetárna politika musí byť riešením, a to radšej skôr ako neskôr.”

Veci sa im však vymykajú spod kontroly.

Väčšina veľkých investorov si uvedomila, že pred infláciou ich nikto nezachráni, pokiaľ tak neurobia sami. Pred papierovými peniazmi, s ktorými centrálne banky robia veľmi nebezpečný experiment, dávajú prednosť akciám a bitcoinu.

Tie však nie sú jediné aktíva, ktoré profitujú z vysokej inflácie. Pozrime sa napríklad na výnosy vybraných komodít v roku 2021:

Plyn: 107.6%

Káva: +75%

Benzín: +64.5%

Ropa WTI: +64.3%

Vykurovací olej: +63.2%

Vlna: +47.4%

Pšenica: +36.3%

Hliník: +30.4%

Cukor: +29.1%

Meď: +23.3%

Kukurica: +19.3%

Drevo: +15%

Striebro: -5.3%

Zlato: -2%

Ako je vidieť, všetky čísla sú viac ako dvojciferné. Všetky okrem striebra a zlata. Pre niekoho to môže znieť prekvapivo, ale zlato za posledných desať rokov je totálny prepadákom. Áno, práve ten historicky bezpečný prístav a poistka voči inflácii stráca v čase rastúcich spotrebiteľských cien hodnotu. Je to celkom neuveriteľné, ale je to tak.

Stručne povedané, akcie, nehnuteľnosti, bitcoin, komodity ako aj inflácia sú blízko historických maxim, no centrálne banky stále držia úrokové sadzby na nule, pričom emitujú ďalšie bilióny dolárov a eur. Toto je ten spôsob ako bojovať proti inflácii?

Zapierať, zapierať, zapierať

Namiesto toho, aby centrálne banky s infláciou skutočne bojovali, radšej menia rétoriku v médiách. Kým minulý rok presviedčali verejnosť, že inflácie sa netreba obávať, keď už bolo jasné, že je vysoká, začali tvrdiť, že je len dočasná. Ich najnovší príbeh je o tom, že „inflácia je pre nás dokonca dobrá.“

Inflácia nie je v žiadnom prípade dobrá. Mať menej peňazí na nákup základných potravín nemôže  byťdobré pre nikoho.

Keď ECB a Fed tlačia peniaze takpovediac zo vzduchu, zaplavujú systém biliónmi nových peňazí, ktoré znehodnocujú hodnotu tých existujúcich. Priamym dôsledkom toho je, že stredná trieda v EU a USA je “zdaňovaná” rekordnou infláciou.

Elon Musk to vystihol:

„Inflácia je jednou z najregresívnejších daní zo všetkých, avšak jej najväčšími podporovateľmi sú progresívni liberáli.“

Nebojujte proti Fedu

Na Wall Street je staré príslovie „Nikdy nebojuj proti Fedu“.

V skutočnosti nikto proti Fedu nebojuje. On bojuje sám so sebou a nakoniec sa porazí vo svojej vlastnej hre.

Existuje limit, ako dlho môžu Fed a ECB tlačiť peniaze a udržiavať nízke sadzby. V určitom okamihu, možno skôr, ako si myslíte, príde hyperinflácia a meny sa zrútia.

Áno, inflácia sa oficiálne považuje za  hyperinfláciu, keď medzimesačný rast spotrebiteľských cien prekročí 50 percent. 

Pýtate sa prečo je to číslo práve 50%? Nikto nevie. Pravdepodobne je to len náhodné číslo, ktoré publikovali nejakí akademici. Podľa tejto definície, pokiaľ je inflácia vo výške 49% medzimesačne, nemožno ju považovať za hyperinfláciu, hoci väčšina obyvateľov si doslova nemôže dovoliť kupovať základné potraviny.

Pokiaľ by ste žili v krajine s 10-percentnou mesačnou infláciou, snažili by ste sa z tejto krajiny čo najrýchlejšie utiecť. Nečakali by ste na to, kým inflácia dosiahne 51%, aby ju štatistický úrad označil ako hyperinfláciu.

Preto je rozumnejšie vnímať hyperinfláciu len ako na technicky vysokú, nekontrolovateľnú infláciu, ktorá má pre ekonomiku devastujúce dôsledky. Nie je to 50% mesačná inflácia, ako nám hovoria akademici, ktorí v živote nepracovali v reálnej ekonomike ani jeden deň. Problémom je, že ak by sme sa predsa len dostali k 50-percentnej inflácii, aj tak už bude neskoro, pretože takáto inflácia by mala za následok rozpad peňažného systému. V skutočnosti je už akákoľvek dvojciferná inflácia pre ekonomiku katastrofou. Žia, k tomuto číslu smerujeme.

Na záver

V prvom rade sa nespoliehajte na to, že ECB alebo Fed zastavia infláciu. Ich kroky totiž vedú k presnému opaku.

Inflácia je nepríjemná záležitosť. Začína byť novým normálom svetovej ekonomiky a určite nie je dočasná, ako nám tvrdili. Inflácia môže výrazne poškodiť vašu kúpnu silu a tým aj život.

Z pohľadu bežného človeka pritom existuje jednoduché riešenie. Nedržte na bankovom účte žiadnu hotovosť a začnite investovať. Môže to znieť ako pokazená platňa, ale ak nechcete byť zdanení infláciou v reálnom čase, musíte sa naučiť investovať.

Teraz najčítanejšie

Rastislav Vasilišin

Rastislav Vasilišin je zakladateľ a CEO spoločnosti Virtuse Exchange. Vyštudoval na PACE University v New Yorku a má 25 rokov skúseností na finančných trhoch. V USA pracoval pre Mitsui a Joseph Stevens Investments, na Slovensku pre Across, Slavia Capital a J&T.  Založil a riadil Virtuse Group, jednu z najväčších firiem na svete v oblasti obchodovania s emisnými povolenkami. V súčastnosti sa zaoberá problematikou financií s dôrazom na nový trend prepájania tradičného „starého” sveta financií s novou rýchlorastúcou oblasťou digitálnych aktív.