Denník N

Je správne platiť neočkovaným za to, aby sa išli očkovať?

Tento blog bude veľmi krátky, len som si spojil dnešného shootyho a informáciu, ktorú som dostal na trénerskom kurze, ktorý som absolvoval tento víkend.

V prvom rade je jasné, že ľudí k očkovaniu nejako motivovať treba a kým tu nebude vyššia zaočkovanosť, kovidu sa nezbavíme. Ako je to s premorenosťou a či to niekde zafungovalo takto, neviem. Možno niekde aj áno, ale čo sa ku mne dostalo, zatiaľ sa majú lepšie hlavne krajiny, ktoré šli cestou očkovania.

K tým odmenám len jedna veta zo spomínaného trénerského kurzu. Išlo o motiváciu detí robiť si svoje povinností a heslo znelo: „Ak dieťaťu za vykonanie nejakej povinnosti zaplatíme, už nikdy ju nebude chcieť robiť zadarmo.“ Neviem teda, ako by Matovičova 500€ poukážka ovplyvnila správanie týchto ľudí do budúcna, ale vzhľadom na to, že ide o skupinu, ktorá sa doteraz nesprávala zodpovedne, nie som si istý, či je toto tá správna cesta. Na tom návrhu mi tiež vadí typické Matovičovské prevedenie. Na dačom sa dohodnú na koaličnej rade a potom si ide Matovič sólo, len aby zas bol on tým spasiteľom a všetci dobre vieme, ako jeho nápady dopadajú.

Ja som skôr za lockdown či omedzenia pre neočkovaných, respektíve pre výhody očkovaným. Ide hlavne o to, aby sa tu nevytváral precedens – správam sa nezodpovedne a možno sa budem správať inak, ak mi za to zaplatíte.

Rozumiem, že vláduť s Matovičom musí byť extrémne ťažké, do toho Sme Rodina o opozícii nehovoriac. Za Ľudí a Remišová, škoda hovoriť. To isté Záborská a pod. Osobne si to ani neviem predstaviť, ako sa dá vôbec v takom zložení dačo rozumné a normálne pretlačiť. Na druhej strane ale stále vnímam skupinu poslancov a ministrov, ktorí sú rozumní, ale akoby boli v menšine. Nie som v parlamente či vo vláde, neviem presne aké sú pomery. Ale chcelo by to väčšiu spoluprácu týchto rozumnejších, nepopulistických síl a väčší tlak na ten zvyšok. Viem, že sa mi to ľahko z poza klávesnice hovorí, ale vzhľadom na to všetko, čo sa deje, vnímam to takto. Chýba mi väčšia razantnosť hlasu rozumu. Viem, že aj ten tam je. Chcel by som ho viac počuť.

Teraz najčítanejšie