Denník N

Oslava Nežnej revolúcie na námestí v Prievidzi (17.11.2021)

Oslava Nežnej revolúcie (zhromaždenie na námestí v Prievidzi) - 17.11.2021

Dobrý podvečer milí spoluobčania, po dlhšom čase sa stretávame osobne na zhromaždení na námestí – a nie je to to isté ako cez internet. Zároveň naše dnešné stretnutie neberiem „len“ ako spomienkovú akciu. Pre mňa je to predovšetkým vyjadrenie občianskeho postoja – že nerezignujem na stav našej spoločnosti a že sa hlásim k hodnotám, ktoré reprezentuje Nežná revolúcia. (A áno, dnes sme aj protiváhou toho, čo sa odohráva neďaleko na Námestí Slobody.)

-> pozrite si video záznam celého zhromaždenia

 

Slovensko je veľmi rozdelené

To je časté pomenovanie dnešnej situácie. Nejde len o očkovanie či preferencie v politických prieskumoch – myslím si, že rozdelenie našej spoločnosti je veľmi hlboké – kultúrne a intelektuálne. Moju manželku niekedy prekvapuje aké diskusie sa odohrávajú na internete. Mňa nie. (Okrem toho jej radím, že ich nemá čítať.) Aj oni sú odrazom spoločnosti akurát v inej forme – my ľudia sa správame v zásade rovnako či sme na Facebooku, v parku, kaviarni alebo krčme.

Čiže áno, Slovensko je veľmi rozdelené. A je také obvyklé povedať, že poďme sa spojiť a zjednotiť. Ja si to však nemyslím – ja si želám, aby prevážilo dobro aj keď môže byť v menšine.

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí!

 

Sloboda je aj zodpovednosť

November 89 nám priniesol práva aj povinnosti. Sloboda priniesla aj zodpovednosť. Súvisí to aj s „kontroverznou“ témou očkovania. Náš život však nedefinuje politika – čo povie ten alebo onen – a očkovanie by už vôbec nemalo byť politicikou otázkou. Našou zodpovednosťou by však malo byť kritické vyhodnotenie si zdrojov informácií, ktoré sú všade naokolo a takisto ohľaduplný postoj voči ostatným.

Rád pozerám české či slovenské filmy z minulého režimu ako Občanský průkaz, Rukojemník, Pupendo či Fair Play. Niekedy hypoteticky uvažujem nad tým, či by som pokušeniam či naopak tlakom komunistov či ŠtB dokázal odolať.

Je náročné žiť ideály každý deň. Držím nám v tom palce!

 

„Never was so much owed by so many to so few“

Nikdy by tak veľa ľudí nemalo byť vďačných len tým niekoľkým. Parafrázujem výrok Winstona Churchilla, ktorý povedal počas Bitky o Britániu v roku 1940.

Na Slovensku toto platí o nechcenej obeti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. (Obaja boli inak len o pár mesiacov mladší ako ja.) Ich vražda zmenila a zobudila Slovensko.

A vďačnosť „tým niekoľkým“ je aktuálna aj tieto dni a týždne: zdravotníkom bojujúcim s pandémiou a slušným policajtom, prokurátorom a sudcom, ktorí bojujú o charakter Slovenska. Ďakujem im za to – verím, že za nás všetkých – a držím im palce, aby boj, ktorý bojujú aj pre nás, vyhrali!

Venujme preto prosím zdravotníkom a slušným policajtom, prokurátorom a sudcom na záver spoločný potlesk. ĎAKUJEM!

 

-> pozrite si video záznam celého zhromaždenia

 

Teraz najčítanejšie