Denník N

Minister Draxler nám odkázal, že sa s nami nebude hrať. Som si cvrkol.

Juraj Draxler ešte ako minister školstva vo vláde Smeru počas rozhovoru pre Denník N. Foto: Tomáš Benedikovič
Juraj Draxler ešte ako minister školstva vo vláde Smeru počas rozhovoru pre Denník N. Foto: Tomáš Benedikovič

Včera sme s kolegyňou Luciou Nicholsonovou upozornili na závažné chyby v práci ministra školstva. Na fakt, že v prípade poslania 460 tisíc EUR na falošný účet pochybil pri vyvodení personálnych dôsledkov. Namiesto ľudí, ktorí za tieto prevody zodpovedali a ich podpisy sú prítomné na príslušných dokumentoch, dal vyhodiť úradníka, ktorý si splnil svoje povinnosti a konal prísne v súlade s predpismi i zákonmi. Vyslovili sme podozrenie, že minister svojím konaním kryje podvod a on svojou reakciou dokázal, že sme mali pravdu. No nielen to.

Na tlačovke, ktorú zvolal v reakcii na naše vyhlásenie, že budeme iniciovať jeho odvolanie, doslova perlil. „Oni si možno pomýlili svet Facebooku, kde sa ráno môžete zobudiť a povedať si, čo vás prvé napadne. My pracujeme v reálnom svete, ministerstvo musí pracovať a nemôžeme si dovoliť, aby nás torpédovali nezmyselnými tlačovkami, aj keď sú to poslanci. Má to totiž dopad na to, ako sa pracovníci stavajú k veciam,“ povedal. Takže takto, pán minister. Na Facebooku sú často šumy a klepy, na našej tlačovke bol včera živý človek z mäsa a kostí. Pán Jozef Kováč, ktorý je dnes vďaka Vašim chybám a chybám Vašich podriadených nezamestnaný a s biľagom človeka zodpovedného za takmer polmiliónový podvod. Tento človek hodnoverne potvrdil a listinami doložil, že do bodky splnil všetko, čo mu plynulo z pracovnej zmluvy, náplne práce aj pravidiel MPC. Naopak, ľudia, ktorí svojimi podpismi umožnili prevedenie peňazí, u Vás stále pracujú. Povedzte, čo to znamená, „dopad na to, ako sa pracovníci stavajú k veciam“? Hrozí snáď, že niekto kvôli našej tlačovke pošle niekam ďalšie peniaze? Pobiehajú pracovníci v panike po chodbe, že im v parlamente zrejme budú odvolávať šéfa? Akú presne škodu sme to napáchali na pracovnej disciplíne na rezorte?

Čo ma ale dorazilo, bolo vyhlásenie, že ak ešte raz bude podobná tlačová beseda, prestane s nami komunikovať. Takže pán minister sa s nami už nebude hrať. Nuž, pán minister, okrem toho, že môžeme mať dobré medziľudské vzťahy, ešte musíme robiť prácu v rámci svojho mandátu. Vašou prácou je viesť rezort tak, aby pol milióna EUR nelietalo niekde v lufte. Našou prácou je pozerať Vám na prsty a v prípade, že začnete niečo gabať, začať kričať. Môžete sa vyhrážať prerušením kontaktu, koľko chcete, pravda je taká, že v tejto chvíli je na žiadosti o Vaše odvolanie 26 podpisov a ja mám v aute dosť benzínu na obehanie ďalších štyroch či piatich poslancov. A teda, či chcete alebo nie, tie Vaše ničím nepodložené tvrdenia zo včera možno už čoskoro budete musieť obhájiť pred plénom Národnej rady.

Teraz najčítanejšie

Martin Poliačik

Martin Poliačik študoval systematickú filozofiu na Trnavskej univerzite. Jeho cesta ku kritickému mysleniu je spätá so Slovenskou debatnou asociáciou, v ktorej od roku 1996 pôsobil postupne ako debatér, rozhodca, medzinárodný tréner a tri roky ju viedol z pozície výkonného riaditeľa. Desať rokov bol aktívnym slovenským a európskym politikom. Je doktorandom na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave a spolu s manželkou Hanou sa venuje podnikaniu, lektorskej a konzultantskej praxi. Vedie Akadémiu kritického myslenia a s individuálnymi klientmi a klientkami pracuje na zlepšovaní ich komunikačných, prezentačných a rozhodovacích schopností. So spoluautorkou Lindou Lančovou napísal knihu o kritickom myslení Poriadok v hlave, ktorá vyšla v knižnej edícii Denníka N v roku 2022.