Denník N

Knižné tipy na prežitie vianočného lockdownu

Niekoľko knižných tipov, ktoré môžu pomôcť prežiť nudu v lockdowne alebo poslúžia ako inšpirácia na kúpu knižného vianočného darčeka. Ocenili by to aj autori, vydavatelia a kníhkupci, pretože za celé obdobie protipandemických opatrení, na ich produkty nikdy nikto nepomyslel, ako na esenciálne potreby.

Nikoho neteší situácia, v ktorej sa ako spoločnosť nachádzame. Epidémia si vyžiadala mnohé obete, zasiahla do našich životov, prekazila mnohé plány, pokazila viaceré medziľudské vzťahy a jej ekonomické dopady budeme tiež ešte dlho pociťovať vo všetkých oblastiach života. Túto zvláštnu dobu sme nie všetci prežívali rovnako a mnohých zastihla spoločenská izolácia nepripravených.

Častou príčinou deprivácie bola u mnohých aj obyčajná nuda. Patrik Svensson vo svojej knihe s názvom Evanjelium o úhoroch píše: „Väčšina ľudí by povedala, že najhoršie je prečkať nudu. Nedostatok udalostí a čakanie sa znáša najhoršie. Čas nie je nikdy taký prítomný a ťaživý, ako keď sa nudíme. Strasie nás pri myšlienke na stopäťdesiat rokov strávených v tmavej studni, osamote bez akýchkoľvek vnemových zážitkov. Keď čas nespestrujú udalosti či skúsenosti, stáva sa z neho príšera, niečo na nevydržanie“.

Na vyplnenie času sú knihy dobrým medikamentom. Sú zaručeným a aj užitočným spestrovačom voľného času, a to nielen v lockdowne. V roku 2021 boli pre mňa knihy opäť dobrými spoločníčkami, hoci by som si prial prečítať toho ešte oveľa viac. V tomto výbere ponúkam niekoľko mojich knižných tipov, ktoré vyšli v slovenských vydavateľstvách a mohli by ešte poslúžiť ako inšpirácia ku kúpe knižného vianočného darčeka.

Autori, vydavatelia a kníhkupci to určite tiež ocenia, pretože za celé obdobie protipandemických opatrení, na ich produkty nikdy nikto nepomyslel, ako na esenciálne potreby.

História

Kevin J. McNamara: Veľký sen dvoch malých národov (Česko-slovenské légie v Rusku a vznik prvej republiky)

Ak sú mi niektoré historické udalosti a epizódy srdcu blízke, tak sú to s určitosťou dejiny prvej ČSR. Táto kniha je pritom výnimočná z dvoch dôvodov. Tým prvým je nazeranie na vznik 1. ČSR cez faktory diplomatického úsilia zahraničného odboja a tiež dramatickú a obdivuhodnú epopeju česko-slovenských légií v Rusku. Druhým, skoro až exkluzívnym, je fakt, že autorom je americký publicista a politológ. Táto kniha vyšla po sto rokoch od popisovaných udalostí ako možno vôbec prvá kniha napísaná v angličtine, a to aj s osobnými výpoveďami ich priamych účastníkov (legionárov). Veľmi zaujímavá 400 stranová monografia.

Richard J. Evans: Hitler a konšpirácie (Tretia ríša v zajatí paranoidnej mysle)

Tento rok som akosi nemal v pláne čítať viac ako jednu knihu o Hitlerovi a nacistoch. Myslel som si, že táto téme je pre mňa pre tento rok uzavretá knihou Benjamina Cartera Hetta: Ako umiera demokracia. No keď som zachytil informáciu, že sa pripravuje vydanie knihy historika Richarda J. Evanssa: Hitler a konšpirácie (Tretia ríša v zajatí paranoidnej mysle), svoj plán som prehodnotil.

V centre pozornosti tohto autora sú konšpirácie, ktoré nacisti vo svojej propagande šírili a tiež konšpirácie, ktorým aj súčasní fanúšikovia nacistov veria. Konšpiračné teórie sú, a vždy boli, neoddeliteľnou súčasťou fašistického myslenia. Táto kniha je však prínosná aj preto, že v mnohom vypovedá aj o mentalite veriacich v konšpirácie. Platnosť mnohých autorových záverov a konštatovaní je nadčasová a platí aj na súčasných aktérov scény, ktorá prezentuje a šíri tzv. alternatívne „fakty“. Ako sa hovorí, niektoré jeho konštatovania by si zaslúžili tesať do kameňa.

O súčasných konšpiráciách a hoaxoch sa dočítate aj vo výbornej knihe s názvom Falošná pravda.

Eva-Maria Schnurr a kol.: Kresťanstvo (Dejiny náboženstva, ktoré zmenilo svet)

Pokiaľ viete o kresťanstve iba, že Vianoce, Ježiško, Veľká Noc, tak siahnuť po tejto knihe je jasná voľba. Ak o kresťanstve viete toho viac, tak je táto kniha cestou k rozšíreniu vašich poznatkov. Nejedná sa o dejiny kresťanstva v pravom slova zmysle. Niektoré kapitoly totiž vybočujú z chronologického rámca, pretože sa napríklad venujú niektorým politickým alebo teologickým súvislostiam. Kniha je skôr rôznorodou žánrovou kompiláciou viacerých autorov. Je to zmes textov rôznej povahy: eseje, publicistika alebo rozhovory, ktoré dopĺňajú encyklopedické mikrokapitoly o niektorých fenoménoch kresťanstva.

Martin Pollack: Halič (Putovanie po stratenom svete)

Toto je výborná kniha o stratenom svete, ktorý mal mnoho príchutí a vyznačoval sa mnohorakou pestrosťou. V jeho bukete by sme objavili poľské, židovské, rusínske, nemecké, valašské, ukrajinské a iné esencie. Zrkadlila sa v ňom multikultúra a história, provinčnosť a aj veľkoleposť rakúsko-uhorskej ríše. Na púť po stratenej Haliči sa čitateľ vydá s autorom Martinom Pollackom, ktorý okúzľujúcim reportážno-poetickým štýlom vytvára kultúrno-historickú mozaiku tohto územia. Na čitateľa to miestami pôsobí ako literárna cesta za európskou exotikou, ktorá však mala aj svoju odvrátenú stranu v podobe rozbahnených uličiek, zdevastovaného životného prostredia a chudobných štetlov. Halič, kedysi hrdá súčasť veľkého Rakúsko-Uhorska, dnes zapadnutý kus sveta roztrhaný medzi Poľsko a Ukrajinu.

Lydia Kang, Nate Pedersen: Šarlatáni (Stručné dejiny najžalostnejších liečiteľských praktík)

Zaujímavá kniha, zbierka rôznych absurdných, kurióznych a aj bolestivých liečiteľských praktík, od staroveku až po 20. storočie. Dnes už našťastie iba kuriózne metódy felčiarov, šarlatánov, mastičkárov a podvodníkov, ale aj lekárov minulých storočí. Spoločne s ilustráciami, fotografiami a dobovými obrázkami pútavo odhaľuje znepokojujúcu a dodnes existujúcu temnú stránku medicíny z minulých dôb a tiež šarlatánstva, ktoré ešte aj v 21. storočí hazarduje so životmi tých, ktorí uveria medicínskym hoaxom a propagátorom pochybných liečebných procedúr.

 

Roman Mocpajchel: Bitky a bojiská (Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov)

Táto bohato ilustrovaná kniha je síce určená pre mladších čitateľov, čo však vôbec neznevýhodňuje tých dospelých. Naopak, výhodou tejto knihy o vojenských dejinách, súvisiacich s históriou Slovenska je to, že si jej čítanie užijú všetky vekové kategórie. Kniha čitateľa zoznamuje s dvadsiatimi bitkami a vojenskými udalosťami, ktoré sa síce nie všetky odohrali na našom území, ale z hľadiska uhorských resp. rakúsko-uhorských dejín, ovplyvnili v mnohom aj naše územie a životy tu žijúcich obyvateľov. V tomto prípade treba oceniť nielen vizuálne spracovanie, ale aj zmysluplné zladenie obsahu a formy a tiež fundovaný text, ktorý ponúka popis konkrétnych vojenských udalostí, zasadený do historického kontextu.

Detektívka a krimi

Juraj Červenák: Pre hrsť dukátov

Ide už ôsme pokračovanie kriminálnych príbehov kapitána Steina, notára Barbariča a seržanta Jaroša, ktoré sa odohrávajú na prelome 16. a 17. storočia. Z tejto série sa už dávno stal kult. V aktuálnom pokračovaní sa všetci traja ocitli v slávou a legendami opradenej Kremnici. V tomto kriminálnom  príbehu autor opäť otvoril niekoľko dejových rovín, nechýbajú historické akčné scény a napätie. Je to však zároveň aj fascinujúci dejepis o fungovaní banského mesta v našom historicko-geografickom priestore. Okrem politicko-správnych detailoch spravovania mestského sídla uhorského novoveku sa čitateľ mnoho dozvie aj o sociálnych pomeroch takéhoto mesta.

Tom Hillenbrand: Diabolský plodČervené zlato

Dobrá detektívka nemusí mať komplikovanú zápletku, pretože potom má aj priškrtenú logiku. Tom Hillenbrand píše veľmi oddychové detektívky, ktoré dostali dokonca špecifické označenie – kulinárska krimi. V slovenskom preklade vyšli tento rok dve. V prvej s názvom Diabolský plod sa odohráva zaujímavý detektívny príbeh z prostredia kulinárskej francúzskej a luxemburskej gastronómie, v ktorom hlavnú úlohu hrá charizmatický šéfkuchár a majiteľ malej luxemburskej reštaurácie. Okrem kulinárstva je zdatný aj ako detektív, ktorý rozpletá zvláštnu vraždu francúzskeho kritika hviezdičkových reštaurácií.

Druhé voľné pokračovanie s názvom Červené zlato sa točí okolo populárneho trendu suši reštaurácií, ktoré majú fanúšikov po celom svete. Šéfkuchárovi Xavierovi Kiefferovi sa opäť medzi kuchárske nože a kulinárske receptúry, primotá do života kriminálny prípad. Obeťou tentoraz nie je hosť jeho reštaurácie, ale slávny japonský kuchár a suši majster. Tomu sa akosi pomedzi špeciálne japonské nože a chápadlá chobotnice, primotá do života smrť, a to priamo počas majstrovskej prípravy japonskej špeciality.

Kiefferove vyšetrovanie sa tak začne točiť okolo drahého červeného mäsa z tuniaka, pričom luxemburský kuchár zisťuje, že ešte aj počas zlatej horúčky na Klondike sa zákony dodržiavali oveľa zodpovednejšie, ako pri love tuniaka a následnom obchode s jeho žiadaným mäsom. V obidvoch detektívkach sa čitateľ dozvie mnoho faktov nielen zo sveta gastronómie, ale aj z histórie a geografie. Každá z kníh má zároveň aj určitú etickú rovinu. V Diabolskom plode je to aktuálna téma o súperení dvoch svetov gastronómie. Na jednej strane tradičná príprava jedla, možno aj s dávkou luxusu, na druhej strane svet potravinárskeho priemyslu, ktorého cieľom je výroba lacných potravín a snaha nasýtiť hladný svet. V Červenom zlate je to zase kritika neudržateľného a nadmerného rybolovu, a tým aj popis hlavných enviromentálnych problémov, ktoré takéto drancovanie morí a oceánov spôsobuje.

Beletria

Michal Hvorecký: Čierny lev

Michal Hvorecký v čase lockdownovej izolácie vyťažil zo stiesnenej situácie 11 nových poviedok, ktoré vyšli pod názvom Čierny lev. Je to po 20 rokoch jeho návrat k krátkej prozaickej forme a svojím spôsobom aj akoby pokračovanie jeho známej zbierky Lovci a zberači z roku 2001. Kým pred dvadsiatimi rokmi to bola skôr literárna jazda do sveta popkultúry, reklamy a konzumu, Čierny lev reflektuje skôr našu najaktuálnejšiu prítomnosť, so všetkými signifikantnými javmi, ktoré 21. storočie prinieslo.

Poviedky sú zmesou literárnej fantastiky a hyperbolickej alegórie na problémy našej súčasnosti, ktoré generujú: globalizmus, virtuálna realita, vzostup umelej inteligencie a klimatická kríza. Hlavné postavy sa čitateľovi väčšinou prihovárajú v prvej osobe, striedajú sa muži, ženy a v jednom texte dokonca mysliaca ryba – bájna dunajská vyza. Niektoré poviedky majú temnú cyberpunkovú atmosféru, iné sú až ukážkovo explicitné vzhľadom na súčasnosť, v jednej nájdete magično, v inej alternatívne dejiny, pričom dokopy získate tragikomickú mozaiku súčasnosti.

Danilo Kiš: Hrobka pre Borisa Davidoviča

Sedem príbehov, ktoré autor osídlil ahistorickými postavami, no napriek tomu to všetko až priveľmi pripomína historické životopisy z obdobia sovietskeho bolševizmu 30. až 50. rokov 20. storočia. Skvelá zbierka srbského autora, ktorú čitatelia a kritici často prirovnávajú k Borgesovej knihe Obecné dejiny hanebnosti. Toto je v podstate jej akoby východoeurópsky ekvivalent.

Tragikomické osudy fiktívnych ľudí, ktoré ale unikátne na malom priestore zobrazujú veľkú históriu stalinských čistiek a manipulácií. V popredí každej poviedky je aparátčik, boľševik, malý strojca revolúcie, ktorý sa časom sám stane potravou pre revolúciu samotnú. Miestami burleska, inokedy mrazivá atmosféra podobná temnote slovenských ľudových balád, kde s gradáciou deja prichádza istota, že sa to skončí tragicky alebo bolestnou smrťou.

Literatúra faktu alebo populárno-náučná literatúra

Jakub Filo – Naša klimatická zmena

Táto kniha je dobrým exkurzom do aktuálnych problémov súčasného sveta, súvisiacich s klímou a jej zmenami, ktoré musia vnímať aj tí najväčší ignoranti. Autor však vôbec nežiada, aby sme od zajtra všetci povinne kompostovali, jazdili iba na bicykloch a prešli na vegánstvo. Pretože nikdy by tieto individuálne zmeny životného štýlu nemohlo robiť toľko ľudí, aby sa zmena výraznejšie prejavila. Oveľa dôležitejšie a podstatnejšie sú zmeny politické a ekonomické, zmeny našich systémov dopravy, poľnohospodárstva, urbanizmu, energetiky atď. Podnetné čítanie o súčasnosti a budúcnosti zároveň.

Graham Lawton: Kniha, ktorá vám možno zachráni život (Ako dlhšie a lepšie žiť vďaka vede)

Problémom postmodernej doby je relativizmus. Tento jav je často kritizovaný, no ale treba tiež priznať, že v súčasnom svete, kde sa mnohé teórie ledva ohrejú na výslní a už ich vytlačí nová zaručená pravda, to ani inak nemôže byť. Svet je prosto pestrý, farebný a nič nie je čierno-biele. Platí to aj v oblasti zdravej výživy a táto kniha to dokazuje. Autor má skoro na každú „zaručenú“ pravdu svoje argumentačné ALE…

Je nadmerná konzumácia mäsa rizikovým faktorom mnohých civilizačných ochorení? Zaručene ÁNO! ALE to ešte neznamená, že vegetariánstvo je synonymom zdravia.

Je quinoa zdraviu prospešná potravina? Určite ÁNO a keď vám chutí, jedzte ju, ALE nie je to žiaden zázrak.

Sú mastné morské ryby výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín? Zaručene ÁNO, ALE musí to byť losos alebo makrela z voľného mora.

Je stredomorská kuchyňa najzdravšia? V podstate ÁNO, ALE treba mať ročný príjem aspoň 40000€, aby ste si zadovážili skutočne kvalitné suroviny.

Autor je výborne argumentačne vyzbrojený, a preto sa paradoxne pri čítaní cítite trocha zmäteno, ale zároveň je to celé vzrušujúce, poučné a inšpiratívne.

Rutger Bregman: Utópia pre realistov (Ako vytvoriť ideálny svet)

Po Ľudskosti, ktorá bola knižným hitom minulý rok, vyšla v preklade aj iná podnetná kniha tohto holandského historika a publicistu. Volá sa Utópia pre realistov (Ako vytvoriť ideálny svet) a názory, ktoré v nej prezentuje sú opäť veľmi inšpiratívne a dalo by sa povedať, že aj v dobrom slova zmysle kontroverzné. Znásobuje to aj fakt, že autor zo západnej Európy, z krajiny, kde majú s kapitalizmom tie najlepšie skúsenosti, ponúka niekoľko utopických vízií pre lepší svet pre všetkých, pričom v skratke by sa dalo napísať, že podľa neho by bolo načase sa kapitalistickou cestou prepracovať k spoločnosti, o ktorej možno nesnívali ani utopickí socialisti a komunisti.

Jeho text je zároveň určitou kritikou súčasného stavu svetového spoločenstva a najmä vyspelého sveta, ktorý za ostatné desaťročia neponúkol žiadne uskutočniteľné riešenia, ktoré by výraznejšie zlepšili situáciu generačnej chudoby a aj pracujúcich v mnohých oblastiach ekonomiky. V štáte, kde sa dlhodobo zvádza boj medzi ekonomikou sociálnych balíčkov a odvodovým kolieskom, sa táto kniha naozaj číta ako z iného sveta.

Toto je rodinná fotografia kníh, ktoré mi v čase predvianočnom a vianočnom, budú robiť spoločnosť. Budem sa im venovať ako tým najbližším príbuzným. O ich charakteroch a náladách budem s určitosťou informovať aj na tomto blogu.

 

Teraz najčítanejšie