Denník N

Varíme s Medveďmi – Bulharská fazuľa, sekaná a tekvičky

Božíku, to je doba, keď sme tu naposledy uverejnili recept! Starostí má každý viac než dosť. Povedal som si preto, že dobrým jedlom nemožno nič pokaziť. A i keď sú to vlastne skôr akési repasované veci z našich dávnych blogov, bude možno príjemné prebudiť tento náš blog z hibernácie a podeliť sa s Vami o túto dobrotu ako stvorenú do dnešných dní, inšpirovanú bulharskou kuchyňou.

Pripravíme si typickú bulharskú fazuľu, tekvičky a chutnú sekanú.

Na bulharskú fazuľu potrebujeme: Bielu fazuľu, koreňovú zeleninu, poriadnu veľkú papriku, jednu – dve rajčiny, jednu-dve cibule, možno cesnak (nie je nutný a netreba veľa), mletú červenú sladkú papriku, olej a soľ. Keby bola sezóna, napísal by som namiesto ďalších korením, obrovskú kopu zelenej vňate. Najlepšie zelerovú, petržlenovú i kôprovú. Tá sa sama osebe postará o skvelú chuť pokrmu. Ale teraz je to bieda. Ja som mal a použil len sušenú petržlenovú a kôprovú vňať. A tak som pridal ešte bobkáč, trochu nového korenia a keďže som mal čubricu, dal som aj tú. Nemáte? Nedáte. Môžete kľudne použiť napríklad oregano a mleté čierne korenie. Cez sezónu však skutočne okrem mletej papriky a vňatí nedávajte nič. Také to má byť. Jednoduché a chutné len samé o sebe.

Tak a ideme variť. Je to ako facka. Fazuľu musíme mať dôkladne namočenú a vo vode cez noc napučanú. Vrazíme ju do vhodného hrnca, pridáme nakrájanú cibuľu, prípadne cesnak, bobkáč, celé nové korenie 3-4 guličky. Zalejeme vodou práve tak, aby bola napučaná fazuľa prekrytá. Ona už počas varenia príliš rásť nebude. Necháme zovrieť.
V tom čase si očistíme koreňovú zeleninu a nakrájame na malé kúsky. Podobne rajčiny i papriku. Vrie? Šup tam s nimi. Pridáme aj ostatné koreniny a ak máme sušenú vňať, aj tú pridávame teraz. Zelenú by sme dávali až na konci. Všetko pomiešame, prikryjeme a pomaly varíme, až kým fazuľa dôkladne nezmäkne.
Takto nejako by to malo vyzerať:
Teraz pokrm posolíme. Následne zoberieme vhodnú malú nádobu, pridáme do nej olej, zohrejeme ho, odstavíme z plameňa a vrazíme do neho dve veľké polievkové lyžice mletej sladkej papriky. Kvalitnej! V oleji nám paprika krásne dôjde, jemne sa spení, ale nezhorí…

Tak ako je, syčiac, ju vmiešame do variacej sa fazule a pozorujeme, že nám pekne zhustla. Varíme ešte 10 minút. A fantastická chutná bulharská fazuľa je na svete.

Na rad prichádzajú tekvičky. Potrebujeme: Cukety, olej, trochu múky hladkej či polohrubej, 1 – 2 strúčiky cesnaku a ak nie čerstvú, tak aspoň sušenú kôprovú vňať, jogurt či kyslú smotanu a soľ.

Cukety umyjeme a nakrájame na cca 3/4 centimetrové kolieska. Dávno prešli časy, keď som cukety pred použitím ošúpal, ale rozhodnite sami. Kolieska jemne nasolíme a počkáme, kým nám vplyvom soli nepustia trochu tekutiny, aby múka na nich pekne držala. Každé koliesko namočíme do múky a krásne na oleji dozlatova z každej strany urestujeme. Chvíľu to potrvá.

Zoberieme vhodný tanier a zhruba v dvoch radoch naň usmaženú cuketu poukladáme.

Jeden až dva strúčiky cesnaku pretlačíme do jogurtu. Pridáme soľ a kôpor. Pomiešame a rovnomerne na tekvičky nakydáme. :)
V tejto fáze sa ovládneme a hneď nekonzumujeme. Tekvičky musia v dresingu odstáť aspoň hodinku. Počas státia nám na niektorých miestach začne presakovať šťava s olejom. Tak to má byť.

Tak a teraz sekaná. Dobrá sekaná nie je zlá. Potrebujeme: Mleté mäso, chlieb, či pečivo tak maximálne štvrtina hmotnosti mäsa. Mne sa úžasne osvedčilo grahamové pečivo či toast. Ďalej je to cibuľa, cesnak, vajíčka, olej a soľ. Trocha strúhanky na spevnenie. Ochutíme mletou paprikou, mletým čiernym korením, mletou rascou a majoránkou, či oreganom. Ja som mal kompletne vymiešanú zmes čubricu (saturejka, senovka grécka, kurkuma, chilli, korenie a soľ), takže som namiesto našich korením použil ju.

Deti, základ dobrej sekanej je, aby nebola suchá. Cibuľu preto očistíme, nakrájame a na troche oleja dobre urestujeme. Na záver pridáme aj nasekaný cesnak a odstavíme. Ja som sa trochu pozabudol, takže mi cibuľa stmavla možno až priveľmi, ale tvárim sa neutrálne a neochvejne pokračujem. Varenie je živá disciplína. :)

Pečivo namočíme vo vode a vyžmýkame, pridáme vajíčka, pričom si ušetríme jeden žĺtok. Ďalej pokračujeme mletým mäsom, urestovanou cibuľou s cesnakom, koreniny (paprika, korenie, rasca, majorán) a posolíme. Dobre vymiešame. Skonštatujeme, že to máme riedke, tak pridáme 3-4 lyžice strúhanky. Necháme odstáť 20 minúť.

Zoberieme vhodný pekáčik a rukami namočenými v studenej vode zo zmesi vyformujeme vhodnú šišku. Tú potom vložíme do olejom vytretého pekáčika. Na rad prichádza žĺtok, ktorým sekanú potrieme.

Pridáme decko vody, vložíme do rúry vyhriatej na cca 180 stupňov a pečieme tak 3/4 hodinku, alebo kým nám sekaná takto krásne nezozlatne. Počas pečenia raz dvakrát polejeme vodou s výpekom.
Hotovo! Vyzerá to komplikovanejšie ako to je. Ja zvyknem ‚fizólňu‘ robiť už večer predtým. Veď sa predsa neudýcham pri varení! :)

Podávame fazuľu so sekanou, zajedáme výbornými tekvičkami a kúskom chleba.

Dobrú chuť od Medveďa.

Roman Dulgerov

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.