Denník N

Ôsmy týždeň v Oxforde: Moje hodnotenie Oxfordu a oxfordské hodnotenie mňa

V piatok sa mi skončil prvý trimester a teraz mám 40 dní na to, aby som sa pripravila na skúšky. Veľa z vás je asi zvedavých na to, ako hodnotím uplynulých 9 týždňov. Odporúčala by som štúdium v Oxforde? Zodpovedá kvalita výučby cene 48 000 eur ročne?

Zjednodušená odpoveď je: Áno, rozhodne. Silno vnímam, že Oxford je ideálnym miestom pre študentov, ktorí sú ochotní tvrdo pracovať na porozumení svojho predmetu. Či už ide o obsah a formu prednášok, prístup tútorov, alebo fyzické vybavenie knižníc a laboratórií, Oxford efektívne pripravuje na budúcu prácu v priemysle alebo v akadémií.

Ako to ale zhodnotila moja osobná tútorka: „Vždy rozmýšľam nad tým, aké hrozne ťažké musí byť štúdium v Oxforde pre lenivých ľudí.“ Teda, či je pobyt v Oxforde hodný svojej ceny závisí hlavne od prístupu jednotlivých žiakov. Medzinárodní študenti majú školné tri krát také vysoké ako Briti. A niekedy mám pocit, že aj pracujú tri krát tak tvrdo, aby získali všetky vedomosti a skúsenosti, za ktoré platia.

Ako som už spomínala v predchádzajúcich blogoch, ja bývam v budove so skoro samými medzinárodnými študentmi. Vidím teda, aké obrovské je ich odhodlanie. Napríklad spolužiak zo Singapuru sa často učí celú noc. Aby nezaspal, sprchuje sa každú hodinu studenou vodou. Spolubývajúca z Kambodže vstáva každé ráno o štvrtej, aby sa pripravila na prednášky. Ďalšia spolubývajúca z Ameriky zase prečítala svoje učebnice ešte pred tým, ako prišla do Oxfordu.

Vo všeobecnosti, Briti pracujú menej tvrdo, ako medzinárodní študenti. Myslím, že to súvisí aj s tým, že je pre nich štúdium vlastne zadarmo. Áno, stále musia platiť 10 000 ročne, ale majú nárok na veľmi výhodnú pôžičku od Britskej vlády, ktorá im okrem školného pokrýva ešte aj životné náklady. Samozrejme, pracovať menej tvrdo ako Európania alebo Ázijci, stále znamená venovať učeniu hodiny svojho času každý deň.

Množstvo Britských študentov je veľmi usilovných. Je tu ale pomerne veľká skupina ľudí, ktorí, no, ako by som to povedala, nie sú v Oxforde ani tak kvôli tomu, aby sa niečo naučili, ale skôr aby si užili študentský život, uspokojili ambície svojich rodičov, alebo naviazali konexie.  Ja nehovorím, že na takomto prístupe je vyslovene niečo zlé. Nie pre každého sú vedomosti prioritou. Oxford je skvelým miestom, pre budúcich politikov, ktorí si chcú získať podporovateľov, za predpokladu, že majú veľa peňazí.

Zoberme si taký Bullingdon club, ktorý združuje absolventov súkromných stredných škôl ochotných zaplatiť za ročné členstvo 30 000 libier. Neviem, čo presne členovia klubu robia. Myslím, že ich stretnutia sú hlavne o spoločných slávnostných večeriach. Bývalými členmi Bullingdonu sú aj súčasný britský premiér Boris Johnson, alebo predchádzajúci premiér David Cameron.

Ako ale tí, ktorým ide hlavne o mimoškolský život zvládajú vysokú náročnosť Oxfordského štúdia? No, to neviem. Ale myslím, že je potrebné podotknúť, že nie všetky predmety sú rovnako časovo a obsahovo náročné. K najťažším kurzom patrí chémia, fyzika, inžinierstvo, medicína, právo, alebo aj biomedicína. Programy ako história, geografia či klasická literatúra sú vo všeobecnosti považované za ľahšie. Opäť ale závisí od individuálneho prístupu študentov. Okrem toho, čo sa na Oxforde považuje za ľahké, môže byť stále ťažšie ako podobný kurz na inej univerzite.

A ku ktorým študentom sa radím ja? K tým, čo tvrdo pracujú alebo k tým, ktorí robia len minimum potrebné na to, aby prešli? Dovolím si tvrdiť, že k tým prvým. Snažím sa pracovať tak, aby som zo svojho kurzu vyťažila čo najviac. A myslím, že sa mi zatiaľ môj prístup vypláca. Povedala by som, že napriek náročnosti môjho kurzu sa mi zatiaľ v Oxforde darí. Ale samozrejme, vždy je priestor na zlepšenie sa.

Aby som nechválila sama seba. Vkladám sem radšej preklad môjho hodnotenia za tento trimester od jedného z mojich tútorov. Hodnotenie sa zakladá na esejách, ktoré som napísala a na mojej aktivite počas tutoriálov:

Prospech: výborný

Predpokladaný výsledok skúšok: Prvá trieda (Iné možnosti by boli vyššia druhá trieda, horšia druhá trieda alebo tretia tretia.)

Slovné hodnotenie:

Paulina v tomto období pracovala naozaj tvrdo a vytvorila jeden z najlepších súborov esejí v jej skupine. Jej eseje sú vždy dosť dôkladné s množstvom detailov a experimentálnych dôkazov. Zvyčajne dobre identifikuje otázku a dobre ju rozvíja. Eseje by si ale vystačili s menším počtom podnadpisov, aby mali plynulejší tok a nepôsobili rozkúskovane.

Počas tutoriálov kladie veľa otázok, aby rozšírila a skontrolovala svoje porozumenie. Dobre sa zapája do diskusií a počas nich ukazuje, že dobre ovláda dané témy.

Teraz, keď viem, že sa mi na Oxforde darí, myslím, že je na čase, opäť rozbehnúť moju zbierku. Pred prvým ročníkom som vyzbierala okolo 60 000 eur, ktoré mi vystačia približne na rok a pol štúdia. V najbližších mesiacoch sa pokúsim získať financie potrebné na druhú polovicu druhého ročníka. Tento raz si okrem zbierky skúsim podať aj žiadosti o nejaké menšie štipendiá, na ktoré som minulý rok nemala nárok. Držte mi palce : ).

Teraz najčítanejšie

Paulína Vicenová

Vďaka štedrým Slovákom, ktorí podporujú mojú verejnú zbierku môžem už tretí rok študovať biomedicínu na Oxfordskej Univerzite.  Cez tento blog  postupne dokumentujem môj študentský život na jednej z najlepších univerzít sveta. Aj takýmto spôsobom chcem zostať v kontakte s mojimi podporovateľmi a ukázať im, ako sú ich finančné dary využité. Zároveň dúfam, že sa mi podarí aspoň trošku pomôcť Slovákom, ktorí by radi šli na kvalitnú školu v zahraničí, ale sú na pochybách, čo všetko to obnáša : ).