Denník N

Ako von z lockdownu

Od 25. novembra platí na Slovensku opäť lockdown. Vláda opatrenia s takýmto názvom, ktoré znamenali zákaz vychádzania, prvýkrát zaviedla 24.10.2020. Pôvodne mal platiť 8 dní, nakoniec sa ukončil až 15. mája 2021 spolu s núdzovým stavom. Je preto na mieste sa pýtať: ako dlho bude trvať tentokrát ten „dvojtýždňový“ lockdown?

Konzílium odborníkov žiada aj tentokrát predĺženie tohto stavu, čo snáď nikoho neprekvapí. Konzílium našich „odborníkov“ je ako mamička, ktorá vám neustále hovorí: „Už zase na dovolenku? Však si bol teraz, pred dvomi rokmi! S kamarátmi na pivo? Doma seď a radšej si poupratuj! Ísť von keď prší? Si normálny? Veď prechladneš! Zrazí ťa auto, padne ti na hlavu lietadlo, zasiahne ťa blesk…“

Samozrejme to všetko sa Vám naozaj môže prihodiť… tá pravdepodobnosť je však menšia ako bola šanca vyhrať v očkovacej lotérii.

Pozrime sa preto na reálne možnosti, ktoré by vláda mohla využiť, aby sa lockdowny a núdzové stavy na Slovensku nadobro skončili.

Poučme sa konečne od Švédov

Kým celý svet sa uzatváral, vo Švédsku ľudí obmedzovať nemienili. V prvom období (marec-jún 2020) prichádzali z krajiny alarmujúce čísla obetí a švédska vláda čelila obrovskej kritike. Školy, nákupné centrá, aj kaviarne zostali otvorené. Rúško sa odporúčalo nosiť iba v MHD a v obchodoch. Ďalšia vlna prišla v októbri a trvala približne do mája 2021. Od septembra sa však už aj ľudia z home-office-ov vrátili na pracoviská a úmrtia spojené s Covidom už od júna trvalo zostávajú na úrovni 2-12 denne.

Faktom je, že lockdown môže šírenie vírusu spomaliť. Pokiaľ sa však tento čas nevyužije napr. na zlepšenie zdravotnej starostlivosti alebo na získanie imunity u čo najviac občanov (či už očkovaním alebo prekonaním choroby), takéto opatrenie je v podstate zbytočné. Spôsobuje to dokonca viac škôd ako úžitku – od ekonomických (krachujúce podniky, štátne stimuly), cez zdravotné (izolovaná a tým slabnúca imunita, nedostatok pohybu), až po psychické problémy (depresie, osamelosť).

Cukor a bič

Cukor a bič je bežne využívanou metódou v manažmente. Vláda tvrdí, že sa snaží ľudí motivovať, aby sa dali zaočkovať. Realita je však taká, že vo forme očkovacej lotérie, či najnovšie 500 (aktuálne 600) Eurových poukazov to zatiaľ skúša len s cukrom. A keď upletie bič vo forme obmedzení, tie platia pre všetkých.

Skutočnou motiváciou pre nezaočkovaných by však bolo opatrenie aké zaviedol Singapur. V prípade, že neočkovaný bude hospitalizovaný s Covid-om, náklady na liečenie si musí hradiť sám.

„Má dostatočné protilátky“ namiesto OTP

Covid pass môžete získať zaočkovaním sa alebo tým, že ochorenie Covid-19 prekonáte – dokazuje sa to pozitívnym PCR testom.

Problémom je, že tak ochorenie ako aj očkovanie môže u ľudí vyvolať rôzne silnú imunitnú reakciu. Imunológovia sa zhodujú aj v tom, že ak ste vírusu neskôr vystavení, aj malá, asymptomatická reakcia môže vašu imunitu voči vírusu opäť prebudiť. Preto napr. starší človek očkovaný pred 4-6 mesiacmi a následne izolovaný, môže mať málo protilátok. Kým človek očkovaný pred vyše pol rokom, ale vystavený malému množstvu vírusov (napr. pokladník) môže mať stále dostatočnú imunitu voči vírusu.

Odhaliť by to mohlo celoštátne povinné testovanie… ale NA PROTILÁTKY!

Katastrofa menom slovenské zdravotníctvo

Keď politici hovoria o „katastrofálnej situácii s covidom“ na Slovensku, radi zabúdajú na slona v miestnosti: slovenské zdravotníctvo. Je podvýživené a chaoticky vedené. Najväčšou absurditou je, že sa hovorí o zatváraní nemocníc v čase, keď nám chýbajú nemocničné lôžka.

Fakt, že 3409 ľudí hospitalizovaných s Covidom (tj. 0,0624% obyvateľstva kajiny), čo zodpovedá jednej väčšej dedine spôsobuje kolaps zdravotníctva nehovorí o katastrofe covidu, ale o katastrofe tohto rezortu!

Dopracovali sme sa sem postupne a zodpovednosť zato nesie rovnako bývalá aj súčasná vláda.

V tejto situácii potrebujeme, aby sa nemocnice obnovovali a nie zatvárali, aby sa platy zdravotníkov zvyšovali a motivovali tým ošetrovateľov, zdravotné sestry a začínajúcich lekárov zostať na Slovensku.

Z čoho to financovať? Chce to reformu zdravotných poisťovní, aby inkasované peniaze skončili ako investície v nemocniciach a nie ako zisky ich majiteľov. Pomôcť môžu Európske fondy, ktoré sa na Slovensku využívajú žalostne málo. Ale mohlo pomôcť aj tých 26,4 milióna Eur, ktoré sa minuli na slávnu očkovaciu lotériu… alebo stovky miliónov, z ktorých štát dotuje škody spôsobené opatreniami, či aj pripravované poukážky pre očkovaných nad 60 rokov za ďalších 500 až 600 miliónov Eur.

Teraz najčítanejšie