Denník N

Odvolá Heger Matoviča?

Väčšina z nás nepochybuje, že 2+2=4, fajka zhasla. Ak nám ale stačí delenie času na 4 ročné obdobia, je výsledok rovný nule. Čo platí v normálnom svete, nemusí platiť v čase pandémie. Ak sme dnes limitovaní počtom intenzívnych lôžok a vekovou skupinou náchylnou na umieranie, potom sú v zásade možné dva pohľady. Prednostná záchrana životov alebo (likvidačné) obmedzenia tých, ktorých sa to netýka, týka okrajovo, v obmedzenej miere (?).

Ak má byť východiskom povinné očkovanie (kontraindikácie), nemôžem byť proti, ak súčasne odmietam obmedzujúce opatrenia pre tých druhých. Ak dnes SaS-ka operuje 50-imi odtieňmi šedej, mohol by sa Sulík spýtať Radičovej, aké to bolo, rozhodnúť sa čierno-bielo, lebo iná možnosť nebola. Matovič porazil Fica na úplne inom ihrisku, než na akom sa pohybujeme dnes. A zatiaľ čo iní modifikujú svoje názory v súlade s aktuálnym poznaním, Matovič je posudzovaný za rozhodnutia, ktoré urobil v danom čase T.

Heger Matoviča neodvolá. Skôr pôjde o to, či presadia očkovanie. Ak boli úspešní na predvolebnom ihrisku, budú chcieť byť aj na tom pandemickom. Ak fungovala hierarchia vtedy, ťažko ich presvedčí zvyšok sveta, že by to malo byť inak. Fico vie o tom svoje …

Ak dnes nemecká vláda pripravuje očkovaciu legislatívu pre vybrané skupiny obyvateľstva a zamestnania, mohli by sme prestať operovať s vedľajšími účinkami, nič lepšie nemáme. Ak niekto objaví penicilín na covid, nikto si nespomenie, že slovo karanténa pochádza zo 40 dňovej izolácie námorníkov na lodiach v čase moru.

Teraz najčítanejšie