Denník N

Aký význam má minulosť pre prítomnosť?

História je ako okno – z diaľky v ňom vidíme vzdialený svet. Ak sa ale pozrieme bližšie, uvidíme v ňom naše obrysy.“


Izraelský historik a mysliteľ Noah Yuval Harari v jednej zo svojich kníh napísal:

,,Históriu neštudujeme, aby sme spoznali budúcnosť, ale aby sme si rozšírili obzor, aby sme pochopili, že naša súčasná situácia nie je ani prirodzená, ani nevyhnutná a že v konečnom dôsledku máme pred sebou oveľa viac možností, ako si predstavujeme.“ (Sapiens, 2018, Aktuell).

Pri posudzovaní minulosti identifikujeme dve rôzne tendencie: na jednej strane nekritický obdiv, idealizáciu až mýtizáciu minulých čias, na druhej odpor, kritiku až snahu o zavrhnutie minulosti, akoby sa nestala. Pre jedných dobre už bolo, pre ďalších nikdy nebolo tak dobré, ako je dnes. Minulosť môže slúžiť ako odstrašujúci príklad, ako zdroj inšpirácie, ako súčasť propagandy či ako ideologický nástroj. Každému podľa chuti.

Pre mňa sú dejiny zdrojom poučenia, inšpirácie, žriedlom zaujímavých a neraz bizarných informácií, o ktorých by mi ani nenapadlo, že sa mohli stať. Preto radšej čítam tzv. dejiny každodennosti, než klasické politické dejiny v duchu kto, koho a kedy zabil či napadol. Štúdium každodenného života ľudí z minulosti umožňuje lepšie spoznať našu súčasnú situáciu a komplexnejšie zhodnotiť, čo je dnes lepšie, a naopak, čo horšie. Minulosť nám má čo dať, len musíme vedieť, kde a čo hľadať.

Príkladom kníh, ktoré nás prenesú do hlbokej minulosti bežného človeka, je knižná séria 24 hodín… s podtitulom Jeden deň v živote ľudí, ktorí tam žili. Vydavateľstvo Eastone Books v tejto edícii už vydalo tituly ako 24 hodín v starovekom Ríme (2019, odkaz tu), 24 hodín v starovekom Egypte (2019, odkaz tu) či 24 hodín v starovekých Aténach (2020, odkaz tu). Najnovším titulom z tejto série je 24 hodín v starovekej Číne (2021).

Dejiny ako príbeh

Históriu tvoria príbehy. Rozprávanie príbehov je starodávny spôsob, ako uchopiť skutočnosť tak, aby jej porozumeli viacerí. A tento spôsob príbehového rozprávania si vybrali autori tejto historickej série. Vždy máte jednu osobu so špecifickým postavením: vojak, učiteľ, kňaz, šéfkuchár či možno viac kuriózne a nevšedné postavenia ako väzeň, vykrádač hrobiek či pôrodná babica. Každé povolanie či spoločenský status aj so všetkými podstatnými kontextami je predstavené cez perspektívu jednej či viacerých postáv, ktoré nám umožňujú premiestniť sa v čase do danej doby a vidieť, ako približne žili ľudia svoju každodennú rutinu.

TOP knihy roku 2021 č. 1 – odkaz tu

Niektoré povolania vás možno nebudú zaujímať tak, ako iné. Ja som nešiel chronologicky podľa kapitol, ale vyberal som si postavy podľa záujmu a nálady. Napríklad ma zaujalo povolanie pôrodnej babice. A veru, že som trafil dobre…

Ako na to, aby to bol chlapček?

Ľudia sa radi vracajú k tzv. tradičnej medicíne, ktorá je overená časom a preukázala sa funkčná. Alebo nie? Napríklad taká akupunktúra sa teší veľkej obľube. Jedni tvrdia, že je to šarlatánstvo, ďalší opačne, že existujú preukázateľné dôkazy o jej prospešnosti. Ja neviem, ako to je. Čo som sa však dozvedel, je, že z tradičnej medicíny môže niečo pomáhať a niečo, naopak, môže skôr uškodiť. Napríklad pôrodné babice v starej Číne predpisovali rodičkám zmiešať sušený prášok z psieho penisu spolu s manželovými vlasmi, aby sa im narodil chlapček. Ak patríte medzi zástancov klasickej tradičnej medicíny, vyskúšajte, možno sa „pošťastí“.

Odpusťte mi tú iróniu. Pravda je taká, že napríklad taký zázvor sa v starovekej Číne predpisoval na tráviace ťažkosti a dnes vieme, že skutočne na ne pomáha. Ja ho používam napríklad pravidelne. To však neznamená, že hurá, tradičná čínska medicína je recept na všetko. Tí, ktorí tvrdia, že dobré a overené je to, čo je staré, v skutočnosti častokrát selektívne vyberajú len to, čo im vyhovuje. Je veľkou iróniou osudu, že tam, kde sa na Západe ľudia napchávajú tabletkami na všetko – a preto siahajú po tradičnej či alternatívnej medicíne –, v krajinách, odkiaľ zväčša táto tradičná medicína pochádza, by dali veľa za to, aby mali práve tie tabletky.

Ľudia v minulosti mali veľmi skreslené predstavy o svete, no to neznamená, že niekedy neobjavili niečo, čo skutočne fungovalo. Ich predstavy formoval mytologické a poverčivé myslenie. Vráťme sa ešte k našej pôrodnej babici.

Aké povery úradovali pred a pri pôrode? Tak napríklad popri sušenom psom penise žena nesmela byť mesiac pred pôrodom  v jednej miestnosti s ostatnými. Muž ju nesmel do pôrodu vidieť. Ak manželia túžili po chlapčekovi (v tom čase po ňom túžili, žiaľ, všetci!), odporúčali im, aby sa zavesil naľavo od vstupných dverí domu drevený luk. Ak by sa zavesil napravo, nuž, bude to dievčatko (aké jednoduché!). Tam to však nekončilo. Chuderky ženy, aby uspokojili patriarchálne požiadavky po chlapcoch ako dedičoch, museli prehĺtať živý hmyz a piť rôzne nechutné elixíry. Tie mali zabezpečiť chlapčeka.

Ak by muž náhodou videl ženu pri pôrode, nuž, je to prúser. Rodina bude mať nešťastie. Keď žena rodila, jej telesné tekutiny sa nesmeli dotknúť podlahy, pretože, opäť prúser: nešťastie pre celú rodinu. A aby toho nebolo málo pre ženu, ktorá prežila ako-tak pôrod, podľa zvykov musela vypiť časť z vody, v ktorej sa dieťa hneď po pôrode vykúpalo. Neviem, čo na to súčasná medicína, ale za mňa nič príjemné :-( .

Záverečné zhodnotenie knihy

Kniha sa číta plynulo. Ak vás nezaujíma život sochárov, môžete si vybrať povolanie, ktoré je vám bližšie. Príbehové rozprávanie zabráni tomu, aby ste sa utopili v mori faktov. Rozsah knihy je niečo nad 200 strán, takže knihu dokáže celkom rýchlo prečítať. Kapitolky nie sú dlhé. Čo sa týka obsahu, niektoré kapitoly sú zaujímavejšie ako ostatné. Každému sadne niečo iné. Ak vás nezaujíma zrovna staroveká Čína, môžete si vybrať inú krajinu či oblasť. Nižšie prikladám odkazy.

Knihu 24 hodín v starovekej Číne si môžete zakúpiť tu

Knihu 24 hodín v starovekom Egypte si môžete zakúpiť tu

Knihu 24 hodín v starovekom Ríme si môžete zakúpiť tu

Knihu 24 hodín v starovekých Aténach si môžete zakúpiť tu

Záverečná poznámka:

Ak máte radi knihy a rozmýšľate, čo si najbližšie prečítať, na mojom knižnom blogu nájdete rôzne knižné tipy, knižné úvahy či recenzie :-) Niektoré uvádzam nižšie:

  1. Knižná nádielka 1 (2020) odkaz tu
  2. Knižná nádielka 2 (2021) odkaz tu
  3. Knižná nádielka 3 (2021) odkaz tu
  4. Knižná nádielka 4 (2021) odkaz tu
  5. Knižná nádielka 5 (2021) odkaz tu
  6. Knižná nádielka 6 (2021) odkaz tu
  7. Knižná nádielka 7 (2021) odkaz tu
  8. Knižná nádielka 8 (2021) odkaz tu
  9. Knižná nádielka 9 (2021) odkaz tu
  10. Predstavuje Bitcoin skutočné riziko pre vlády? odkaz tu
  11. Úvaha nad jedným samurajským kódexom, odkaz tu
  12. Ako matematika ovláda naše životy, odkaz tu
  13. 12 kníh o klíme, ktoré by ste si mali prečítať, odkaz tu

 

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)