Denník N

Mediálne vojnové hry na Ukrajine pred summitom Biden-Putin

Lev Tolstoj raz povedal: „V živote nie je šťastie, sú len záblesky na obzore.”

 

Ako to často býva pred summitom Biden-Putin, v tlači čítame apokalyptické články o agresívnom postoji zo strany Ruska smerom k Ukrajine, začínajúce vetou…..100 000 ruských vojakov sa zhromažďuje na východnej hranici. Tieto štyri články sú prierezové k danej téme:

 

washingtonpost.com

Apokalyptický strach

Šírenie strachu oproti minulým rokom, je v časoch Covidu, organizovanejšie. Teraz sa dokonca v článkoch objavili správy z amerických tajných služieb, aby pridali správam punc dôležitosti. Naviac, Boris Johnson otvorené prisľúbil finančnú podporu Ukrajine.

Sluha ľudu, alias prezident Zelenskyj, ktorý nepatrí k oligarchom ako cukrovinkár Porošenko alebo plynová princezná Timošenková, tiež dal mediálne vyhlásenie o predpokladanom útoku na Ukrajinu. Pritom dobre vie, že zdecimovaní ukrajinskí voliči nechcú vojnu s Ruskom. Veď aj preto v minulosti vyhral prezidentské voľby. Ukrajinci potrebujú hlavne riešiť korupciu a upadajúcu ekonomiku v čase Covidu.

Rusko – hrozba západu

Rusko bude vždy predstavovať nebezpečenstvo pre Západ.  História východoeurópskych krajín to potvrdila a preto Poľsko, Maďarsko, Česko, Slovensko a pobaltské štáty sú už “ dlhoročnými“ členmi NATO.  Ukrajina má rovnaký záujem o členstvo v NATO a EÚ.

To je aj dôvod, prečo NATO operuje len niekoľko sto kilometrov od ruských hraníc.

NATO a EÚ si vybrali Ukrajinu z pohľadu geopolitikej dôležitosti, veľkosti trhu, pričom tento výber ratifikovali v “ dohode o pridružení a voľnom obchode s Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskom s osobitným zameraním na Ukrajinu a systematickú analýzu kľúčových sektorov ” nasledovne:

Súbežne Ukrajina dostala prísľub Junckersa ohľadom plného členstva v NATO a EÚ, ak sa rozbehnú vnútorné reformy, výmenou za pôžičky MMF v rozmedzí 25 rokov, čo je dlhodobý politický tlak na Ruskú politiku.

Má racionálne dôvody Rusko na vojenskú ofenzívu?

V časoch Covidovej apokalypsy, keď Biden stráca domácu podporu, v EÚ sa energeticky zmráka, zničená Ukrajina je na kolenách, trvá migračná kríza a hrozí hodnotový rozpad Európy. Čo sa v skutočnosti robí na hraniciach členských krajín NATO s Ruskom, ak robí redislokáciu svojich vojsk? Je to šachový pozičných postoj, obrana, útok alebo je to len veľká mediálna vojna pre voličov?

Nord Stream 2

Prečo by  Rusko, plánovalo začiatkom zimy, počas nedostatku plynu, vojenskú ofenzívu,  ak by to jednoznačne ohrozilo schválenie jeho plynovodu Nord Stream 2, ktorý by v prípade akéhokoľvek ruského útoku proti Ukrajine, bol okamžite na dlhé obdobie zastavený?

Migračná kríza

Poľsko rieši migračnú krízu na bielorusko-poľskej hranici. Poľsko logicky vyzvalo EÚ, aby zabezpečila spoločné financovanie plota v cene 350 miliónov eur. Aj keď EÚ čelí týmto útokom na svoje hranice, ako povedala Ursula von der Leyen, poľský premiér Mateusz Morawiecki si zaplatí plot s Bieloruskom z vlastného vrecka.

Možno aj preto, Lukašenko, cynický prezident brutálne potláčajúci domácich kritikov, jednoducho stavil na starú EÚ migračnú politiku, uzatvárania dohôd s represívnych režimami. Inšpiroval sa obdobím, kedy si EÚ nechala outsourcovať špinavú prácu v oblasti kontroly migrácie cez diktátorské krajiny.

Líbya: Muammar Kaddafi

V roku 2004 EÚ zrušila všetky ekonomické sankcie voči Líbyi výmenou za to, že zablokujú hlavné stredomorské migračné trasy v dĺžke 1100 míl do južnej Európy.  Cena skoro 6 miliárd dolároch na 20 rokov. Pád Kaddáfího diktatúry v roku 2011 prispel k hlavnej migračnej kríze v roku 2015.

Turecko: Recep Tayyip Erdogan

V roku 2016 uzavrela bilaterálnu dohodu v hodnote 3,3 miliardy dolárov na zastavenie migračnej krízy..

Egypt: Al-Sissi

V roku 2018 EÚ uzavrela hneď niekoľko dohôd s  Egyptom keďže „ je partnerom, ktorý berie svoju zodpovednosť vážne, partnerom, s ktorým môžeme v kontexte migrácie ešte viac spolupracovať.“

Záver

Nedáva zmysel aby Rusko v súčasnom období, riskovalo vojenský útok na Ukrajinu. Ekonomické záujmy Ruska s otvorením Nord Stream 2 prevažujú.

Záujem na otvorenie novej migračnej krízy do Európy má hlavne Lukašenko.. Rovnako prevažuje jeho snaha o akúkoľvek dohodu s EÚ, s cieľom získania balíka peňazí na uzavretie migračnej trasy z Bieloruska.

Aj preto zajtrajší summit nám opätovne potvrdí , že medzi Putinom a  Bidenom neexistuje „rodinná dôvera“ ale bude večne vládnuť Tolstojov citát  „záblesky na obzore“.

Summit bude najmä o ekonomických záujmoch oboch krajín s cieľom , aby bol vlk sýty a baran celý. Pri dohode o plyne a nemennosti Ukrajinského status quo, amerických záujmoch v regióne kde sa zrútila Arabská jar, to bude win-win pre amerických, ruských a EÚ voličov.

Teraz najčítanejšie

JEM

Neonacizmus, komunizmus, socializmus, unilaterizmus, multikuturalizmus, genderizmus, neomarxizmus, progresivizmus a EU woke totalitarizmus náś uberajú o slobodu, o slobodu vyjadrovania v mene cancel culture a ponárajú opäť Európu do priepasti temného veku.