Denník N

Na Slovensku sa šíri „startup“ BE, ktorý javí prvky pyramídovej schémy

Jeho zakladatelia „Islam Brothers“ patrili k veľkým propagátorom OneCoin. OneCoin sľuboval kryptomenovú revolúciu, skončil však podvodom v hodnote 3 miliardy dolárov.

Ako sa zrodilo BE?

BE nastúpilo na scénu v júni 2020. Vzniklo však premenovaním firmy Melius, ktorá bola na trhu od konca roka 2018. Bola založená v Dubaji, kam sa „Islam Brothers“ stiahli z Veľkej Británie potom, ako sa OneCoin rútil k zemi. Melius sľuboval forexovú revolúciu, ale gro tržieb plynulo zo zakúpenia tradingových kurzov a stratégií. Ten najlacnejší stál 450 USD za 90 dní. Ako to býva v MLM spoločnostiach, ľudia, ktorí verbovali druhých k nákupu členstva získali časť z tejto zaplatenej služby ako províziu a tak sa budovali pyramídové schémy, kde tí navrchu zarábali na úkor tých na spodných poschodiach. Keď ľudia na spodných poschodiach zistili, že celý systém Meliusu je na nič, prestali platiť a firma rýchlo padla na dno už v decembri 2019. Prvá doména spoločnosti BE bola registrovaná 26. marca 2020, promo začalo v máji a od júna už malo aktívnych členov.

Čo ponúka BE a za koľko?

Hlavne ide prístup k aplikáciám. Všetky platené členstvá a aj kompletne popísané produkty nájdete na tomto linku. Princíp je ale podobný ako v jeho predchodcovi. Zakúpite si prístup ku kurzom a aplikácii, a budete platiť za toto mesačný poplatok. Poplatky sa budú rovnako ako v každej MLM firme deliť na províziu pre tím. A samozrejme, tí, čo budú navrchu, môžu zarábať aj tisíce eur, tí na spodných priečkach schémy budú čistí prispievatelia.

Prečo si dať pozor?

Prvá červená karta je doterajšia minulosť „Islam Brothers“.  Potom ako patrili k hlavným propagačným tváram podvodu OneCoin, stvorili pyramídovú spoločnosť Melius, ktorá vydržala na trhu iba rok a podobný systém vytvorili znova. Platia si veľa PR článkov, zoznam všetkých nájdete na tomto linku. Varovanie a peknú investigatívu o nich spracovali britské noviny Mirror.

Druhá červená karta je samotný systém predaja. Načo si platiť napríklad 149 USD mesačne zato, čo ani nepotrebujete? Nazýva sa to Pay to play, teda zaplať si a hraj sa, čo evokuje jasný cieľ – zháňať čo najviac platiacich ľudí do systému a vytváranie pyramídových schém za účelom rozdelenia provízie.

Tretia červená karta je varovanie z Kanady z decembra 2020. Po jeho vydaní si firma BE zmenila doménu z befactor.com na berules.com. Hlavný bod tohto varovania znie: „BE láka ľudí s prísľubom nadobudnutia bohatstva s malým úsilím bez znalostí systému devíz a kryptomien.“  

Štvrtá červená karta je samotný názov spoločnosti. Názov BE je prispôsobený tak, že ho nemáte šancu nájsť cez Google, pretože Vám vyskočí milión iných vecí. Každá firma, ktorá existuje sa snaží, aby bola jej značka čo najľahšie nájdená. Prečo si teda zvolili tento názov? Odpoveď na otázku poznajú iba jej zakladatelia.

Ako pokračuje kauza OneCoin?

Hlavnou postavou je samozvaná kryptokráľovná Ruja Ignatova, ktorá je od roku 2017 nezvestná. Jej brata zadržali americké úrady v roku 2019 a hrozí mu za podvod 20 rokov vo väzení. Výbornú investigatívu o Ruji Ignatovej vypracovalo britské BBC.

Prečo Slovensko?

Lídrov a obchodné tímy na Slovensku máme zmapované, ale zatiaľ ich nebudeme publikovať. Môžeme len dodať, že ľudí lákajú na tradičné heslá typu máme pre teba životnú šancu, splň si svoje sny, pracuj z domu a podobne.

Na záver ešte jeden link. Výborné spracované fakty o spoločnosti BE má Aliaume Leroy, investigatívny novinár z programu BBC Africa Eye.

Teraz najčítanejšie

Rudolf Šerý

Okrem iného redaktor pre hkpoprad.sk :::::::::: #fact-checking