Denník N

Spotrebitelia si priplatia za kávu

K prudko zdražujúcim komoditám sa počas pandémie pridala aj káva. Kávové zrná sú rekordne drahé, cenová krivka v posledných mesiacoch prudko rastie a koniec rastu zatiaľ nevidno.

Ceny kávy vystrelili na maximá. Na ich vývoj vplýva viacero faktorov a v najbližšej dobe neuvidíme pokles. Napriek snahe o stabilizáciu vidíme neustály nárast a dnes si povieme, čo za ním stojí a kto v konečnom dôsledku doplatí najviac na rekordný nárast cien kávy.

Za vyššiu spotrebu môže aj pandémia

Spotreba a dopyt po káve sa čim ďalej, tým viac zvyšuje. V hre je viacero faktorov, ako rast a starnutie populácie, ekonomický rozvoj a v neposlednom rade aj pandémia. So stúpajúcim počtom ľudí na planéte sa zvyšuje aj množstvo ľudí, ktorí konzumujú kávu. Oveľa väčší vplyv má však starnutie populácie, pretože kávu pijú ľudia nad 18 rokov, a globálne sa počet starších ľudí v uplynulých rokoch zvýšil, tak dopyt po káve stúpa. Samozrejme kúpa /hlavne kvalitnejšej/ kávy je prepojená s nárastom našich príjmov. V rozvíjajúcich sa ekonomikách, kde vidíme rozmach strednej triedy, ktorá si môže kúpiť kvalitnejšiu kávu, je spotreba kávy vyššia. Silná pozitívna korelácia medzi spotrebou kávy a HDP na obyvateľa teda existuje.

Ceny dosiahli 10-ročné maximá

Kontrakty na kávu dodávanú v decembri sa dostali na úroveň 2,34 USD za libru. Futures na kávu na newyorskej medzikontinentálnej burze sa vyšplhali na 2,46 USD. Voňavá komodita sa teda dostala na najvyššiu cenu  od roku 2011. Za vysoké ceny môže zoskupenie rôznych faktorov v jednom čase. Obdobia sucha v Brazílii, prerušovanie dopravy dodávok, nepriaznivá politická situácia v Etiópii, narastajúci počet prípadov koronavírusu vo Vietname a ďalšie neblahé faktory ovplyvňujú aktuálnu situáciu na trhu s kávou.

ProfitLevel-Zarska-Ceny kavy vystrelili nahor
Ceny kavy vystrelili nahor

Vývoj hodnoty London Robusta Coffee Futures od roku 2018. (Zdroj: www.investing.com)

Zákazník bude musieť siahnuť hlbšie do peňaženky

Pre konečnú cenu šálky kávy, ktorú zaplatí bežný zákazník môže byť rok 2022 kritický. K vyšším hodnotám prispeje aj stále sa zvyšujúca inflácia. Pre obrovské spoločnosti ako je Starbucks predstavuje nákup kávových zŕn malú časť celkových nákladov. Vysoké náklady v porovnaní s nákupom zŕn idú do pracovnej sily a nájomného. Práve tu bude záležať akou rýchlosťou bude narastať inflácia, pretože ak pôjde o naozaj signifikantný vzostup, tak viacero spoločností pristúpi k zvyšovaniu cien konečného produktu alebo služby.

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/