Denník N

Premiér Heger vyzýva na úctu a rozhodnosť. Bude to stačiť?

Zdroj: Facebook premiéra Eduarda Hegera

5. decembra uverejnil predseda vlády Eduard Heger na svojej facebookovej stránke status s názvom NEPODĽAHNIME HNEVU, ALE BUDUJME KULTÚRU ÚCTY!. Keďže v ňom premiér uviedol niektoré veľmi dôležité a zaujímavé skutočnosti, prepísal som ho sem v plnom znení. Na záver k nemu ponúkam svoj komentár:

“Uvedomil som si, že ak chceme na Slovensku zvládnuť pandémiu a ak chceme mať zo Slovenska krajinu, kde budeme radi žiť, tak si potrebujeme v prvom rade preukazovať úctu.

Nesmieme sa nechať vyprovokovať, podľahnúť hnevu, ale ostať v postoji úcty.

Úcty k sebe samému, svojim blízkym, susedom, kolegom,
ale i úcty k ľuďom, ktorých nepoznám, ktorých nemám rád, dokonca i k svojím nepriateľom.

Dnes, po roku a pol pandémie na Slovensku, môžeme skonštatovať, že tu máme atmosféru:
– agresie,
– nespokojnosti,
– frustrácie,
– arogancie,
– nízku mieru rešpektu a porozumenia,
– ale i túžbu po hľadaní rýchlych a často nepremyslených riešení.

Ja som však presvedčený, že kľúčom k zmene nie je búchanie do stola, ktoré opäť len vyjadruje hnev, ale preukazovanie si úcty a rozhodnosť.

Preto som povedal:
– že cestou z pandémie je povinné očkovanie pre 60+.
– že o pandémií má rozhodovať ten, kto má za to zodpovednosť a má sa radiť s odborníkmi. Nie je to vec politického názoru, ale faktov a skúseností. A koalícia by v tomto mala byť jednotná.
– že ak chceme na Slovensku pozitívnu zmenu, tak reformy musíme urobiť. S plnou podporou celej koalície.

Toto je cieľ mojej práce. Chcem zo Slovenska urobiť krajinu, v ktorej budeme radi žiť. Krajinu zdravú a úspešnú, ku ktorej sa budeme hrdo hlásiť. S týmto každé ráno vstávam.

Áno, polená si vieme hádzať, a aj si ich hádžeme sami v koalícií. Veľké polená nám hádže pod nohy opozícia, ktorá je ochotná pre vlastný úspech obetovať i životy svojich voličov. A polená hádže každý, kto seje hnev a rozbroje, kto neprináša riešenie, ale iba ukazuje prstom.

Žiadne poleno však nezastaví moje odhodlanie. Ja sa nevzdám. Nenechám sa zastrašiť, ani odradiť. Lebo verím, že SPOLUPRÁCA a ÚCTA predstavujú cestu k modernému a úspešnému Slovensku.

A som vďačný za každého, kto sa pridá.”

S premiérom Hegerom súhlasím hneď v niekoľkých veciach. V prvom rade s tým, že by sme medzi sebou mali budovať kultúru úcty. Politici by pandemickú situáciu a jej riešenia naozaj mali konzultovať v prvom rade s odborníkmi. Súhlasím s ním aj v tom, že koalícii hádže pod nohy veľké polená opozícia bažiaca po moci, ktorá dokonca riskuje zdravie a životy svojich voličov. Tí pri moci, ktorí majú zodpovednosť, by dnes mali byť naozaj rozhodní, tak ako tvrdí premiér. Rozhodnosť by sa mala pretaviť cez politickú zodpovednosť do prijatia reforiem, ktoré Slovensko tak zúfalo potrebuje. Otázne však je, či vláda, v ktorej je ministrom financií nevyspytateľný a populistický Igor Matovič, ktorý je zároveň aj šéfom hnutia OĽaNO, ktorého nominantom na premiéra bol Eduard Heger, vláda, v ktorej je predsedom jednej z vládnych strán populistický, nevyspytateľný a morálne pochybný Boris Kollár, či takáto vláda bude schopná urobiť naozaj zodpovedné reformy. Či premiér Heger bude schopný byť naozaj dostatočne razantný. Dosť o tom pochybujem, najmä vzhľadom k doterajším skúsenostiam so súčasnou vládnou koalíciou. Každý týždeň a dokonca takmer každý deň sú medializované správy o vnútorných sporoch. To samo osebe nemusí byť problém, v koalícii, ktorú tvoria rôzne strany a rôzni politici je prirodzené, že názorové rozdiely vzniknú. Dôležité je, aby ich vládna koalícia dokázala prekonať tak, aby to bolo zodpovedné vzhľadom ku krajine a aby pri tom nehľadela v prvom rade na svoje vlastné či už politické alebo biznisové záujmy. Mojím názorom je, že premiér Heger je premiérom kompromisu až konsenzu a jeho možnosti ohľadom niekedy potrebnej razancie voči svojmu straníckemu šéfovi či koaličnému partnerovi sú často limitované. Môže byť takáto vláda v konečnom dôsledku úspešná? Ktovie, možno na seba majú koaliční partneri páky, o ktorých existencii zatiaľ nevieme nič a možno sa o nich ani nikdy nič nedozvieme. Je to len špekulácia. Zatiaľ je vláda len v prvej polovici svojho vládnutia. Zrejme inak by to vyzeralo, keby sa schyľovalo k voľbám v riadnom termíne. Alebo ak by prišla vládna kríza vyplývajúca zo situácie, v ktorej by bolo potrebné zaujať principiálny postoj.

Páčil sa vám príspevok? Ak áno, dajte prosím follow na moju facebookovú stránku. Ďakujem veľmi pekne. Zmeniť našu krajinu môžeme len spoločne.

Teraz najčítanejšie

Jakub Feltovič

Jakub Feltovič sa narodil v roku 1994 v Prešove. Prispieva blogmi o domácej i svetovej politike, medzinárodných vzťahoch, ekonomike, vede a klimatickej kríze. Usiluje sa o úspešnejšie, modernejšie, prodemokratické a proeurópske Slovensko bez klamúcich a nečestných politikov, karieristov, oportunistov, nezodpovedných populistov a nebezpečných extrémistov. Zasadzuje sa o rozvoj stredopravého politického spektra a kresťanskej demokracie. Zasadzuje sa o budovanie modernej, jednotnej, spravodlivej a ekonomicky, hospodársky i vojensky silnej a sociálne solidárnej Európskej únie. Jakub Feltovič was born in 1994 in Prešov. He contributes blogs on domestic and world politics, international relations, the economy, science and the climate crisis. He strives for a more successful, modern, pro-democratic and pro-European Slovakia without deceptive and dishonest politicians, careerists, opportunists, irresponsible populists and dangerous extremists. He advocates the development of the center-right political spectrum and Christian democracy. He advocates the building of a modern, united, just and economically and militarily strong and socially cohesive European Union.