Denník N

Čo má spoločné veda s Vianocami?

Žite s nami vedu naživo alebo po roku prestávky je ŽVN naspäť a teší sa na všetky naše vedkyne a vedcov.

Žijem vedu naživo je podujatie, ktoré umožňuje slovenským vedkyniam a vedcom prepojiť sa a spoločne žiť vedu. Tento rok nadväzujeme na tradíciu začať vianočné sviatky spoločne s kolegami. Napriek okolnostiam si nenecháme ujsť možnosť spoznať inšpiratívne osobnosti a podporiť spoluprácu medzi slovenskými vedcami, či už doma alebo v zahraničí.

Keď sme sa na jeseň v roku 2017 pustili do organizácie nultého ročníka Žijem vedu naživo, boli sme skupinka slovenských vedcov a vedkýň, ktorí pôsobili v rámci svojich postdokov v zahraničí a na Slovensku. Cítili sme potrebu sa navzájom prepojiť, osobne spoznať, mať miesto, kde sme mohli spoločne prebrať rôzne otázky ohľadom vedy, na ktoré sme hľadali odpovede. Nevedeli sme, čo organizácia konferencie obnáša. Spravili sme nejaké chyby. Ale stretli sme sa s veľkým záujmom a ochotou pomôcť. Skúšobný ročník (s nulovými financiami) bol úspešný, a tak sme sa rozhodli pokračovať.

Naše podujatie sa koná vždy na inom mieste, aby sme mali šancu spoznať nielen vedcov z rôznych odborov, ale aj rozličné miesta, kde svoju vedu žijú. Slovenská akadémia vied (2017), Fakulta sociálnych a ekonomických vied UK (2018), Stavebná fakulta STU (2019)Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK (2020 – pre pandémiu zrušené, 2021 – kvôli korone nakoniec online) ochotne ponúkli svoje priestory a pomohli s organizáciou. Každý rok sme mali úžasných hostí, vedkyne a vedcov, ktorí pôsobia na rôznych inštitútoch po celom svete, nositeľky a nositelia medzinárodných grantov, ochotných podeliť sa s množstvom skúseností (záznamy podujatí je možné nájsť na našom Youtube kanáli Žijem vedu).

Tento rok sme nechceli ani za nič vynechať. Osobné stretnutia nám kvôli pandémii všetkým chýbajú, pre nás vedcov sú diskusie nevyhnutné k práci a posúvajú nás ďalej. Pôvodne hybridné stretnutie sa nakoniec úplne presúva do online priestoru. Registrovaní účastníci budú spoločne na Zoom platforme (registrácia tu), neregistrovaní môžu program sledovať vďaka živému prenosu na Youtube kanáli Žijem vedu.

Opäť raz máme inšpirujúcich hostí (oficiálne bio na stránke), ktorých sme sa rozhodli trošku predstaviť a tiež vysvetliť, prečo sme zvolili práve ich.

Shoshanu Chovan z projektu RomaREACH sme mali možnosť spoznať už v našich podcastových rozhovoroch S vedcami okolo sveta. Shoshanin vedecký zápal, veselá povaha a zážitky z terénov určite oslovia aj laikov v oblasti participačného výskumu.

Marián Šimko z KInIT-u bol jedným z pozvaných rečníkov už na neskôr zrušenej konferencii ŽVN2020 s témou Otvorená veda. Nielen jeho výskum a skúsenosti na pozícii prodekana pre inžinierske štúdium a spoluprácu s absolventmi na FIIT STU v Bratislave, ale aj pôsobenie na novovzniknutom inštitúte KInIT určite stojí za vypočutie.

Evina Steinová bola už na nultom ročníku medzi dobrovoľníkmi, ktorí pomáhali s organizáciou. Odvtedy sme pozorne sledovali jej kariérnu cestu. Tento rok prisľúbila svoju účasť a môžeme sa tešiť na jej osobitné priblíženie práce so starobylými rukopismi.

Imrich Barák získal ocenenie Vedec roka 2020. Imro už od začiatku pôsobenia podporuje Žijem vedu a spolu so svojou iniciatívou Veda chce žiť! je naším najbližším partnerom. Jeho vedecká kariéra a skúsenosti sú inšpiráciou nielen pre začínajúcich, ale aj rokmi overených vedcov. Imrova prednáška bude veľkým zážitkom, ktorý by si nikto nemal nechať ujsť.

Dáša Bohačiaková bola tiež hosťkou podcastových rozhovorov S vedcami okolo sveta. Okrem jej výskumu kmeňových buniek je určite dôležité poukázať na Dášinu prácu a jej prístupom k mladým študentom a študentkám, kedy umožňuje už stredoškolákom, ktorí prepadli láske k vede, vyskúšať si, čo to znamená byť vedec a pracovať v laboratóriu. Skvelým príkladom je Zuzka Hudáčová, ktorá u Dáši robila stáž.

Oliver Zajac je členom redakcie projektu HistoryLabu. Pôvodne sme v roku 2020 HistoryLab oslovili do panelovej diskusie Veda v médiách a na sociálnych sieťach na konferencii ŽVN2020 s témou Otvorená veda. Celý projekt sa zapojil aj do boja proti pandémii. Oliver v prednáške vysvetlí pozadie za minulými epidémiami a čo si z nich aj dnes vieme odniesť.

Daniel Šagath zo Slovenskej vesmírnej kancelárie nie je novou tvárou našej konferencie. Už na nultom ročníku sedel v hľadisku a pýtal sa rečníkov a diskutérov všemožné otázky. NA prvom oficiálnom ročníku už pôsobil ako moderátor doobednej časti programu. S preňho typickým zápalom dorazil na podujatie 15 min pred začiatkom napriek tomu, že sa mu na ceste z Banskej Bystrice do Bratislavy pokazilo auto a musel zháňať inú dopravu. Rovnako počas druhého ročníka skvelo zvládol pozíciu moderátora. Dano je inšpiratívna osoba s neuveriteľným záberom nielen vedeckého záujmu. Ak sa chcete naladiť na jeho prednášku o Slovensku a rozvoji vesmírnych aktivít, určite si vypočujte jeho epizódu S vedcami okolo sveta.

Juraj Tekel z FMFI UK súhlasil byť tohtoročným moderátorom našej konferencie. Juraj je známym popularizátorom vedy, organizuje prednášky Vedatour, napísal knihu Fyzika v slepých uličkách. Okrem videí o fyzike s názvom Nečakané súvislosti na youtube ste ho mohli vidieť aj naživo napr. na Pochode za vedu. V rámci odborného zamerania sa venuje štúdiu vlastností zjednodušených fyzikálnych systémov v priestore s kvantovou štruktúrou.

Počas obeda sme pripravili pre všetkých registrovaných účastníkov networkingové aktivity. V rámci uzavretých “breakout roomov” na platforme Zoom budú môcť slobodne diskutovať na 4 rozličné témy: Vedecká kariéra, Medzinárodné granty, Publish or perish – úskalia vedeckého publikovania, Ženy (v)o vede. V prípade záujmu môžu v diskusii pokračovať aj po vlastnej osi po konferencii (skupinky dostanú po súhlase účastníkov kontakty na seba) alebo na našej platforme, kde budú práve pre tento účel vytvorené špeciálne kanály.

Okrem vyššie spomenutých zaujímavostí máme pre našich účastníkov ďalšie prekvapenia. Tak si určite nenechajte našu konferenciu ujsť a zahájte vianočne sviatky spoločne s nami.

Všetky dôležité informácie nájdete na stránke podujatia. Oficiálna tlačová správa je dostupná tu.

Tešíme sa na Vás.

Tím Žijem vedu

 

___

Autorka: Jana Laláková zo ŽV

Viac informácií o Žijem vedu nájdete tu, na Facebooku na stránke Žijem vedu, na Twitteri, LinkedIne  alebo Instagrame.

 

Teraz najčítanejšie

Žijem vedu

Žijem Vedu je platforma, ktorá dáva priestor všetkým slovenským vedkyniam a vedcom prispieť k napredovaniu vedy na Slovensku.