Denník N

COVID-19: Môže beta glucan v kombinácii s vitamínmi C, D a zinkom zachrániť život človeka?

Táto kombinácia pravdepodobne môže mať zásadný vplyv na priebeh a závažnosť ochorenia COVID-19. Je potrebné to čím skôr overiť, mohlo by to zachrániť množstvo životov. Môjmu nezaočkovanému 83r. otcovi pravdepodobne pomohla práve táto kombinácia.

Pri desiatkach ľudí umierajúcich denne na COVID-19 v našich nemocniciach by kompetentní, vláda, pandemická komisia, konzílium odborníkov mali iniciovať overenie účinnosti čím skôr. Overenie si vyžaduje kus poctivej, dobre odvedenej práce a prvé výsledky môžeme mať už za dva-tri týždne, preto začnime čím skôr: zajtra, pozajtra, popozajtra…

Dýchavičnosť, kašeľ, neschopnosť prejsť pár metrov bez zadýchania, neschopnosť prehovoriť pár súvislých slov (!) bez zadýchania a kašľa, saturácia krvi kyslíkom na úrovni 86-87% a celé dni len sedieť v kresle, tak to bol zdravotný stav môjho otca dva týždne po prepuknutí ochorenia COVID-19.

Zdravotný stav sa od začiatku ochorenia zhoršoval každým dňom, ale odmietal ísť na vyšetrenie do nemocnice (vraj nechce zaberať miesto mladším) nechcel ani žiadne vitamíny, lebo ich nikdy nebral (mal dobrú imunitu), až došiel do štádia, že len sedel nemohúcne v kresle. Verili by ste, že takýto človek môže o týždeň chodiť bez problémov so zadýchaním sa po byte, bez problémov rozprávať celé vety a dokonca zľahka cvičiť? Buď sa stal „zázrak“, alebo zabral imunitný systém.

Keď už bol na tom zle, rozhodol sa, že predsa len skúsi tie vitamíny. Päť dní bral Imunoglukan 300 mg s vitamínom C 160mg a zinkom 10mg, ale stav sa nezlepšoval. Potom sme prešli na mikronizovaný Betaglucan 500+ (500 mg vysokočistý 93% mikronizovaný beta glucan, 10 µg vitamín D, t.j. 400 IU) 2x  denne, 250 mg Celaskonu 2x denne, zinok 15 mg raz za deň. Stav sa začal výrazne zlepšovať a za sedem dní už korona nebola problém. Saturácia krvi kyslíkom stúpla na 96-98%. Problémom zostali len napuchnuté nohy, keďže dva týždne spal po sediačky v kresle, kôli silnej bolesti pod rebrom, ktorá bola spôsobená pádom (závratom/náhlou startou sily v nohách) na začiatku ochorenia COVID-19. Ešte pre úplnosť dodávam, že otec je chudý, neboli mu diagnostikované žiadne ochorenia, každé ráno doma cvičí a často chodil bicyklovať aj 20 km za deň.

Podporu imunitného systému s celkovou dennou dávkou 1000 mg mikronizovaného beta glucanu, 20 µg vitamínu D , t.j. 800 IU, 500 mg C vitamínu a 15 mg zinku sme nezvolili náhodne. Túto kombináciu sme pred niekoľkými rokmi používali ako podporný prostriedok na posilnenie imunity nevyliečiteľne chorej blízkej osoby, ktorá bola v terminálnom štádiu  rakoviny žlčníka (liečila sa v Národnom onkologickom ústave).

V tom čase sme sa dozvedeli, že beta glucan sa používa aj pri onkologických ochoreniach ako podporná liečba pri mnohých druhoch rakoviny a po chemoterapii. Po konzultácii s lekárnikom a následne s výrobcom beta glucanu  sme sa rozhodli pre dávky mikronizovaného beta glucanu na úrovni 1000 mg denne (2×500 mg), pričom výrobca nás ubezpečil, že beta glucan v týchto dávkach nemá žiadne vedľajšie účinky, ale pri dlhodobom užívaní vysokých dávok na úrovni 1000 mg denne a viac, sa môže vyskytnúť pocit miernej vnútornej nervozity.

Aj v terminálnom štádiu rakoviny žlčníka blízka osoba fungovala celé mesiace samostatne, chodila von do prírody, bola slabšia ale fungovala. Počas tohoto obdobia sa nakazila vírusovou infekciou, ktorú zdolala za tri dni. Predtým sa bežne z akejkoľvek vírusovej infekcie dostávala minimálne dva týždne.

 

Odporúčaný beta glucan, vitamíny C, D a zinok (MZ SR)

Beta glucan je spolu s vitamínmi C, D a zinkom odporúčaný ako podporná liečba v dokumente  Štandardné postupy č. 0155 „Pediatrické odporúčania pre manažment detského a dospievajúceho pacienta v súvislosti s ochorením COVID 19“, ktorý bol schválený Ministerstvom zdravotníctva SR dňa 15.5.2021, link tu:

https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/dokumenty/SDTP/standardy/15-5-2021/20_1_Pediatricke-odporucania-pre-manazment-detskeho-pacienta-COVID-19-Primarna-pediatria.pdf

Autori uvedeného dokumentu: MUDr. Elena Prokopová; MUDr. Beata Kartousová

V štandardných postupoch pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo všeobecnej ambulancii pre dospelých počas pandémie COVID-19 (verzia 4 platná odo dňa 25.11.2021) beta glucan uvedený nie je, link tu:

https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/Covid-19/Dokumenty/Standardy-covid/SP-PZS-ambulancia-VLD.pdf

Ak sa potvrdí priaznivý účinok kombinácie beta glucanu, vitamínov a zinku na priebeh a závažnosť ochorenia COVID-19, predovšetkým u starších a rizikových pacientov, bolo by vhodné aktualizovať aj štandardné postupy pre dospelých a začať ich aj aktívne uplatňovať, mohlo by to ušetriť značné zdroje (ľudské, finančné) aj zdravotnému systému SR.

Beta glucan je čisto prírodný komplexný polysacharid (zložený cukor), ktorý má imunostimulačné účinky, teda dokáže podporovať imunitný systém organizmu. Tieto polysacharidy sa prirodzene vyskytujú v bunkových stenách obilnín, baktérií, húb a rastlín. Z bežne používaných potravín majú vysoký obsah beta glucanu napr. ovsenné vločky, hliva ustricová, droždie, jačmenné krúpy. Náš tráviaci systém dokáže zužitkovať len malú časť beta glucanu z potravín. Pri výživových doplnkoch je dôležitá jeho čistota a pre lepšiu vstrebateľnosť a účinnosť sa vyrába aj v mikronizovanej forme.

Možný priaznivý účinok beta glucanu pri ochorení COVID-19 je uvedený aj v niekoľkých klinických štúdiách, napr. tu:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.09.21261738v1

Ďalšie štúdie týkajúce sa beta glucanu a možného vplyvu na imunitnú odpoveď proti COVID-19 je možné nájsť aj na stránkach Svetovej zdravotníckej organizácie WHO:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/global-research-on-novel-coronavirus-2019-ncov  v časti „Search COVID-19 Database“.

 

Účinok beta glucanu na zdravie a imunitný systém človeka je komplexný. Za posledných 30 rokov bolo realizovaných niekoľko tisíc klinických štúdií týkajúcich sa beta glucanu, vrátane štúdií od prestížnych inštitúcií.

Ak sa potvrdí priaznivý účinok a jedna krabička vysokočistého mikronizovaného beta glucanu v cene cca. 30 EUR (500 mg, 30 ks), spolu s vitamínmi C, D a zinkom dokáže zmierniť závažnosť príznakov aspoň u časti chorých ľudí a tým zachrániť životy a odbremeniť nemocnice, navyše bez vedľajších účinkov, pôjde o mimoriadne efektívne vynaložené prostriedky. Potom si viem predstaviť, že hneď pri potvrdení ochorenia by každý človek dostal zadarmo od štátu balíček s hore uvedeným zložením a nemocnice by nemuseli byť také preplnené ako teraz.

Teraz najčítanejšie