Denník N

Dolár reaguje citlivo na správy o Omikrone

Prvotné informácie o omikrone poslali niektoré národné meny nižšie ako iné. Výrazný vplyv na aktuálny pohyb menových párov mal nedávny vývoj ekonomík od úvodu pandémie. Ako víťaz pandemickej fázy ekonomiky sa ukazuje americký dolár.

Svetom otriasla nedávno správa o prudko nákazlivom novom variante koronavírusu s odstrašujúcim menom Omikron. Investori v priebehu jedného dňa po tejto správe spozorneli ale v konečnom dôsledku sme si všetci museli počkať na viac dát od vedcov. Hodnota dolára a aj iných mien citlivo reaguje na najnovšie správy o novej mutácii. Posledné správy však naberajú pozitívny kurz.

Mierny nárast na konci týždňa

Dolárový index pri prvých správach klesol zo 7. na 8. decembra o 0,49 % na 95,89. Následne sa ocitol v miernom náraste. Môžu za to pozitívne správy o variante koronavírusu Omikron. Počiatočné obavy spôsobili, že investori sa začali viac zameriavať na bezpečnejšie aktíva ale dnes môžeme opäť cítiť pozitívnejšiu náladu na trhoch. Spoločnosť Pfizer totiž potvrdila, že po tretej dávke ich vakcíny by mal byť tento variant neutralizovaný. Na devízovom trhu momentálne vidíme vysokú volatilitu, ocitli sme sa v „omikronovom cykle“ kedy sa správy menia veľmi rýchlo a ovplyvňujú nárast, či pokles jednotlivých mien. Dolárový index na konci týždňa vzrástol o cca 0,2 % na 96,037.

Situácia v Austrálii

Austrálsky dolár si voči americkému polepšil za posledný týždeň o 1,8 % na 0,7128. Avšak len vďaka masívnej intervencii Austrálskej rezervnej banky. Po období blokád v Austrálii prijala krajina ťažko správu o prvých prípadoch nového kmeňa koronavírusu. Prísna karanténa a zvýšená nezamestnanosť nepotešila krajinu a aj trhy reagovali veľmi citlivo. Značný negativizmus narušila Austrálska rezervná banka, ktorá poskytla austrálskemu doláru výraznú podporu. Počas decembrového zasadnutia sa Centrálna banka vyjadrila s mierne nečakaným optimizmom, čo tiež naznačuje uvoľňovanie stimulačného programu možno už na začiatku roka 2022.

ProfitLevel-Zarska-Australsky dolar cez pandemiu oslabil
Australsky dolar cez pandemiu oslabil

Vývoj menového páru AUD/USD za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Pri vývoji GBP/USD sme zaznamenali opačný vývoj. Za posledný týždeň libra oslabila o 0,34 % na 1,3218. Usmernenie plánu B, ktoré v stredu Oznámenie britského premiéra Borisa Johnsona o sprísnení aktuálnych opatrení proti šíreniu nového variantu Omikron nasmerovalo GBP/USD ku kritickej klesajúcej línii. Rovnako výzvy Bank of England (BOE), ktorá volá po zvýšení  sadzieb na február 2022 posilnilo negatívny sentiment okolo britskej meny.

Nový variant koronavírusu vyvoláva zvýšené obavy, jeho dopady na vývoj globálneho ekonomického rastu udržujú investorov stále v pozore. Príťažlivosť americkej meny v poslednom období nabrala na význame a je považovaná za určitý druh bezpečného prístavu pre investorov.

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/