Denník N

Je Jaroslav Pagáč naozaj iba nevinný veriaci v starých slovanských bohov?

O Jaroslavovi Pagáčovi, o jeho priateľoch a obdivovateľoch, som už párkrát písal. Konkrétne v piatich blogoch v roku 2018. A myslel som si, že o pánovi, ktorý si hovorí Reborn, toho bolo už viac ako dosť. Odvtedy sa ale niečo zmenilo. Jaroslav Pagáč sa 10. júna postavil pred sudcu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, ktorý ho odsúdil na štyri roky odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný, lebo Pagáč voči nemu podal odvolanie.

Napred sa pozrime na to, čo Pagáč pred súdom ústami svojho obhajcu v záverečnej reči, namietal. Obhajca Adam Puškár vo svojej záverečnej reči opakovane poprel autenticitu Pagáčovho rozhovoru pre portál Hlavu hore z 26. decembra 2007. Na adresu súdneho znalca PhDr. Tomáša Kluberta, PhD, napísal: „Aj tento znalec vychádzal pri kategorizácii hudby obžalovaného z rozhovoru pre portál Hlavu hore, ktorý obžalovaný nikdy neposkytol.

Pre poriadok si pripomeňme čo v rozhovore zaznelo:
Hlavu hore: „Reborn, sólový projekt mladého Slovenského muzikanta, inklinujúceho k národno-socialitickým a nacionalistickým myšlienkam. Tohto roku vydal svoj prvý album National front…“
Reborn: „Do svojich skladieb dávam predovšetkým svoje myšlienky, ale inšpirujú ma aj kapely ako Buldok a Biely odporNeodsudzujem násilie proti našim nepriateľom, ale ľudia z projektu Hlavu hore veľmi dobre pochopili, že Národný socializmus nie je založený na nenávisti, ale na láske k svojmu druhu… Podľa mňa je EU začiatok nášho pádu. Tým, že sa otvoria hranice bude stúpať príliv cudzincov. Vidím to tak, že naša kultúra zanikne a z našej krajiny sa stane multirasové smetisko.“

V rozhovore spomínaný prvý album aj video s Rebornom, kde portál v nasledujúcom roku album National front propagoval .

Človek by logicky očakával, že Pagáč, pokiaľ by rozhovor, ktorý má potenciál prispieť k jeho odsúdeniu, naozaj neposkytol a ide teda o falzifikát, podá na uvedený portál žalobu a rozhovor bude z webu stiahnutý. Nič také sa však nestalo a rozhovor je na portáli Hlavu hore, naďalej k dispozícii. Obhajca však zašiel ešte ďalej, keď tvrdil, že „žiadne koncerty ako „Pocta Buldokovi“ sa nestali a najmä rozhovor pre portál Hlavu hore Jaroslav Pagáč nikdy neposkytol.

Ak sa koncerty „Pocta Buldokovi,“ ako tvrdí obhajca Puškár, „nestali,“ čo tieto doposiaľ na internete ľahko dohľadateľné banery, avizujúce a propagujúce ich konanie na rôznych miestach? Aj to je podvrh? Chce naozaj pán obhajca aby sme uverili, že sa žiadny z koncertov neuskutočnil? Či dokonca, že Pagáč koncerty na počesť českej neonacistickej skupiny Buldok ani nikdy neplánoval?

Ak pán obhajca Puškár tvrdí, že koncerty Tribute to Buldok sa nikdy nekonali, mám pre neho malé prekvapenie. Na neonacistickom portáli 88NSM sú fotografiezáznam z koncertu v Českých Budějoviciach, ktorý sa konal 14.1.2017. Na zázname vidieť, ako statný polonahý chlapík s nazi kérkou na chrbte, priamo pred Pagáčom opakovane hajluje. Pri refréne sa neskôr pridajú aj ďalší. A Pagáč tu nespieva žiadny zo svojich popevkov, ale skladbu neonacistickej skupiny Krátky proces – Na prach! Na zázname je síce iba jedna skladba, ale dáva nám dokonalú predstavu o tom, ako to na koncertoch vyzeralo, kto tvoril publikum, čo sa tam dialo a aký repertoár sa tam hral.

Nie je to konečne nič prekvapujúce, Pagáč už s Rogelovým Krátkym procesom na spoločnom koncerte účinkoval. Tento koncert sa zrejme konal v bývalom kravíne v Plaveckom Mikuláši, ktorý spisovateľ a publicista Peter Getting v časopise Plus 7 dní nazval Brloh neonacistov. Na koncertoch, ktoré  tu pravidelne poriadali, nechýbalo ani hajlovanie.

Len pre ilustráciu, spolu s Krátkym procesom a Rebornom tam vtedy účinkovala aj nemecká skupina Sachsenblut. O jej zameraní svedčí obal jej CD: „Der Appel“

Alebo pozvánka na koncert, kde Sachsenblut účinkuje.

Jaroslav Pagáč mal podľa tohto plagátu 6. septembra 2014 účinkovať ako headliner na koncerte s názvom „Warriors and Werwolf – Summer Fest 2014“ v Brne.

Okrem neho tam účinkovali neonacistické kapely ako Storm Front, ktorá ako svoje vzory v rozhovore pre Svobodný prostor uvádza kapely Ancestors, Krátky Proces, Justícia, Buldok, Division Germania a Blitzkrieg.

Alebo děčínska kapela Violence Station, ktorá vystupovala na Memoriáli Iana Stuarta Donaldsona, zakladateľa neonacistického hnutia Blood and Honour.

Tiež liberecká neonacistická kapela Saubande, ktorá sa pokúša hrať v štýle nemeckých neonacistických hatecore skupín.

Či holandská neonacistická kapela Standrecht.

Ak niekto v komentároch pod videom zdraví Pagáča „HAIL!“ nemožno sa čudovať, že ďalší Reborna propaguje spolu s jednoznačne neonacistickými kapelami Biely odporCirhóza 88.

Čudovať sa však možno Pagáčovým výhovorkám, že jeho jedinou vinou je viera v starých bohov, ak sa fotografuje s podobnými fanúšikmi ako Robin, ktorý má tričko americkej neonacistickej, rasistickej kapely Angry Arians.

Malá ukážka tvorby Angry Arians

A s kolovratom to tiež nie také jednoznačné ako tvrdí Pagáč. Áno, používajú ho aj ľudia ktorí s neonacizmom nemajú nič spoločné, ako súčasť starého slovanského dedičstva. Ale často ho používajú aj východoeurópske neonacistické kapely, Pagáča nevynímajúc.

Vráťme sa však na začiatok júna, keď sa Pagáč na margo rozsudku vyjadril takto: „Včera som súd v žiadnom prípade neprehral. Preukázal som, ze Slovansko – Germanska pohanská symbolika (cierne slnko, Kolovrat, runa Algiz) nie je zavadová. Sudca rozhodol, že v kontexte s mojou osobou je, čím sa mi upiera nabozenská sloboda…“

A následne v tomto duchu pokračoval: „Moje trestné stíhanie považujem za potláčanie náboženskej slobody pod zámienkou extrémizmu a politickej zaujatosti prokuratúry…“

Pred tým, ako budeme pokračovať, musím dať niečo na pravú mieru. Pagáč totiž tvrdí, že mu je údajne upieraná náboženská sloboda a je stíhaný neprávom. Mne osobne nevadí, ak niekto vyznáva akékoľvek náboženstvo, pokiaľ vo fundamentalistickej a bigotnej podobe, neobsahuje prvky jednoznačne škodiace spoločnosti. Ani to, ak sa niekto k žiadnemu náboženstvu nehlási. Považujem to za osobnú vec každého človeka. Európska civilizácia vyrástla na odkaze antiky a judeo-kresťanského duchovného dedičstva. Kresťanstvo je v Európe stále majoritným náboženstvom, hoci po tom, ako sa od neho časť spoločnosti odvrátila, niektorí sa uchyľujú k rôznym iným kultom. Pagáč tvrdí, že verí v starých slovanských a germánskych bohov. Nie je to vôbec to, čo mi na ňom vadí. Nie je konečne sám, ku kultu starých slovanských bohov sa hlásia aj iní. Pre niektorých je to možno dobrý marketingový ťah, pre iných naplnenie ich duševných potrieb. Nič proti nim. Sú tu snahy obnoviť aj iné, staršie a nám cudzejšie kulty, napríklad vieru v bohov starého Egypta. Aj s tým som sa už na Slovensku stretol. Ak by Slovák teoreticky mal voliť medzi slovanskými a egyptskými bohmi, mal by podľa mňa uprednostniť slovanských. Klaňali sa im naši predkovia, a preto sú nám bližší. Pagáčova viera, či už úprimná, alebo z komerčných dôvodov predstieraná, mi nevadí. Vadí mi niečo iné. To, k čomu sa Pagáč, keď mu hrozí trest, nehlási. K tomu, čo jasne dokumentujú jeho vyjadrenia a koncerty v minulosti, aj to, akí priatelia a fanúšikovia mu držia palce a rozhorčujú sa nad údajne nespravodlivým rozsudkom.

Začnime podľa abecedy, Mariánom. Predtým hrdým členom Kotlebovej ĽSNS, teraz Uhríkovým replikantom, ktorý Pagáčovi po vynesení rozsudku napísal: „Verim ze vsetko dobre dopadne. Som s vami a drzim palce a prajem vela sil v boji

Podstatne výrečnejší bol Maťo: „vieš ako sa hovorí…. na každú sviňu sa voda varí…. a na tu sviňu Honza bude tej vody až až… Boh ho skare...“

Pagáča podporil aj kotlebovec Vladimír. Antivaxer a spolu s manželkou Katarínou účastník nájazdov bezrúškárov na obchodné reťazce a domy lekárov či politikov: „Jaro tak ty si naozajstny bojovnik.drz sa kamarat„.

Jaroslav zasvätene: „JaroSlav, my, čo sme troška znalí, vieme svoje, drž sa!

Nastrážista Jaroslav, predtým kotlebovec, dnes replikant: „Držím palce

A ďalší kotlebovec, Slavomír, ktorý by si rád zastrieľal „na čierne terče,“ sa na adresu prokurátora vyjadril takto: „Ten priteplený prokurátor ešte bude plakať. Príde doba, keď takýchto budú súdiť.

Podporu Pagáčovi vyjadril aj satanista Bruno: „Asi je čas dať sa do boja za slobodu národ a hlavne za vás are sathanas aj my sme tu pre vás

Kotlebovský bloger Marek zakonšpiroval: „Predvčerom mal iste náhodou Havran v TV diskusiu o okultnom nacizme. Držím palce Jaro!
Marek napísal u Pagáča aj toto: „Dohoda o vine  treste v tomto prípade by bola prehrou. Ty si neurobil nič, za čo by si mal priznať vinu a prijímať trest, ani za poľahčujúcej okolnosti. Bolo by to presne tak ako píšeš. A presne tam ťa a následne ostatných chcú ľudia ako Benčík dostať. Uvažuješ správne, si statočný chlap.“ Pokiaľ Najvyšší súd rozsudok potvrdí, môže sa Jaroslav Pagáč poďakovať aj radcom ako Marek.

Pagáčov priateľ Michal, ktorý si verejne pripomenie narodeniny Adolfa HitleraAlles gute H8“ či úmrtie ikony nazi rocku Iana Stuarta „R.I.P.“, to videl optimisticky: „Dobre bude.“ Zdá sa, že Michal pozabudol na 11. august 2020, keď pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku stál on sám a za šírenie a prechovávanie extrémistických materiálov, dostal trest dva roky odňatia slobody. Vďaka tomu, že na rozdiel od Pagáča uzatvoril s prokurátorom Špeciálnej prokuratúry dohodu o vine a treste, sa mu výkon trestu podmienečne odkladá na skúšobnú dobu troch rokov. Len pre úplnosť dodám, že Michal má na hrudi vytetovaného poľného maršála Erwina Rommela a Hitlerovho najbližšieho spolupracovníka Rudolfa Hessa a na pravom lakti čierne slnko. Tiež určite iba uctievač starých pohanských bohov, ktorý návštevu Auschwitzu okomentuje slovami „Zážitok“ a tromi vyškerenými smajlíkmi.

Tibor, milovník značky Thor Steinar, ktorý tvrdí, že je kresťan napísal vetu, ktorá je typickým príkladom toho, čomu sa hovorí contradictio in adiecto: „Mňa kresťana, to strašne mrzí, uctievam nášho Pána Boha, ale v hlbokej úcte mám aj našich pohanských Bohov. Veľa síl brat môj.“ Kresťania veria v jediného Boha a všetky predkresťanské božstvá považujú za modly a ich uctievanie za hriech a modlárstvo, nezlučiteľné s kresťanstvom. Veď už 1. Božie prikázanie znie: Ja som Hospodin, tvoj Boh. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa! (ev.a.v) Alebo: Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal! (r.kat.)

Kotlebovec Jano: „Držím palce nech to dobré dopadne Sláva rodu

Kotlebovský radikál Jozef: „Ty nepotrebuješ dohodu o vine a treste. Tí čo ťa chcú za každú cenu odsúdiť a dostať do basy tak oni potrebujú aby ich konečne rozum prešľahal cez hubu

Ľubomír, ktorý si hovorí aj Mengele, nezaprel svoj, ľahko čitateľný, svetonázor: „títo znalci sú len také biele kone. samozrejme sudca vie že sudi sice podla nejakého zákona ktorý tam vmontovala obrezaná lobby ale bez dokazov a len na základe indícií a predpojatosti ale vie že odsudit musí. Málokto najde odvahu, tak to hodia na nejakého „znalca,“ čo sa pod to za prachy podpiše...“ Konečne, Ľubomírov svetonázor neprezrádza iba jeho komentár. A nie je to veru viera v nejakých starých pohanských bohov. A už vôbec nie slovanských.

Magátov žiak Dávid si už posedel v chládku, ale ako sa zdá, nepoučil sa: „Držím ti palce Reborn! Verím, že budeš oslobodený, nakoľko je nehorázne aby ťa súdili za tvoje presvedčenie.“ Dávidovým problém je, že sa domnieva, že ak sa hlási k čomukoľvek, je to jeho presvedčenie a nikoho, vrátane zákona, do toho nič nie je. Práve preto skončil pred časom tam, kde skončil.

Adrián to vidí takto: „Presne ako s tým krížom a teraz ho zákažme lebo ho používajú aj sekty a zakázať a zakázať a je jedno že je to napr 1000 ľudí a ďalších 100.000 je v pohode….. skur svin. Držím palce! Pravda nás oslobodí!“ Evidentný rasista a antisemita z Kotlebovho košiara asi tiež nebude iba nevinný veriaci v pohanské modly.

Hubár a rybár Ľubo v mikine Combat 44, je ako sa zdá jedným z početných Facebookových špecialistov na hate speech: „ten honz ci pana, toho snad rezat za ziva...“ Nedávno si takto nechutne vyšliapol na Luciu Nicholsonovú: „Ty ogrcana tupa handra co mas ledva dokoncenu zakladnu skolu, mali by ta tie opice v bruseli znasilnit a rovno aj popravit“ A odvážny Ľubo vie aj čo spraviť s Igorom Matovičom: „Zastrelit

Kotlebovec Rasťo je na internete tiež hustý ako zápražka: „Vy.ebane ku.vy, stále hovorím treba sa dať dokopy a vy.ebat ich všetkých, tu treba prevrat a nie mavanie vlajkami, modlenim, lebo zajtra to môžeš biť TY!“

Obdivovateľ neonacistu Magáta, Martin: „Velmi Velmi moc vam drzim palce

Český extrémista Vlastimil, ktorý si odsedel 13 rokov za vraždu Róma z rasových dôvodov, vyjadril podporu takto: „Jsme s Tebou a Tvojí ženou!!! Boj pokračuje!!!“ Konečne, sú s Pagáčom predsa starí známi. Poznajú sa od roku 2014.

Miroslav, ktorý kedysi pochodoval s Kotlebom v uniforme podobnej uniforme Hlinkovej gardy, dúfa: „Dúfajme, že na najvyššom súde sedia rozumnejší ľudia!“

Fanúšik neonacistických kapiel AncestorsBound of Glory, Pavol: „Prokurátor Honz sviňa nad sviňu jeho bi som rád stretol zoči voči“ Zdá sa, že Pavol si dosť verí. Otázkou je, či sa, ako mnoho jemu podobných virtuálnych hrdinov, trochu nepreceňuje.

?????????

Robert, fanúšik Ondreja Ďuricu a neonacistickej kapely Sturmwehr: „Drž se a bojuj až do konce

Kotlebovec Rastislav sa pýta: „kedy bude sedieť lipschitz s mikLOŽom za Kuciaka a gen. Lučanského a obete kovodebilizmu?!?!?!??

Prelietavý Roman, ktorý sa už dostal aj na tabuľu hanby na instagrame, s typickým pravopisom: „Drž sa sme všetci s Tebov Jaro“

Prostoreký milovník, nielen nemeckých vojenských uniforiem, Milan: „A kde jsou naše sk.rvený média????? A neziskovky co sem tahaj sk.rvený negry!!!!! Tohle fakt chceme!!!!!
Na tričku, ktoré Milan tak hrdo nosí je Leon Degrelle, valónsky fašistický politik, dôstojník Waffen SS a kolaborant s nacistickým Nemeckom.

Bývalý vojak a fanúšik neonacistických skupín Krátky proces a Skrewdriver, Radoslav: „Drž sa bratku“

Podľa Petra: „Pravda zvíťazí!

Podporu Pagáčovi vyjadrila aj právnička a bývalá súdna exekútorka, veriaca katolíčka, Lucia, kandidátka Kotlebovej ĽSNS a fanynka farára Kuffu zo Žakoviec: „Po ľudsky a aj po právnej stránke úplná hrôza celý proces i rozhodnutie. Máš pravdu – som kresťanka a o chvíľu to bude možno v súvislosti so mnou trestné, že nosím kríž…“

Zaujímalo by ma, čo by pani Lucia povedala na tento status Jaroslava Pagáča? Pagáč 12. septembra napísal: „Pápež je vred Európy. Ľudia čo velebia toho besa z temnoty, majú k viere asi toľko, koľko špinavá cirkev k duchovnej podstate. Perún do vás čo ho velebíte!“ Nie som katolík, ale vyjadrenie Jaroslava Pagáča na adresu pápeža Františka a cirkvi, považujem za neakceptovateľné a hrubo urážlivé. Kto je Pagáč, ktorý si dovoľuje takto urážlivo hovoriť o celosvetovo kladne vnímanej a váženej hlave rímskokatolíckej cirkvi?

Pagáča podporila aj Akčná skupina VZDOR Kysuce zdieľaním zbierky na jeho podporu. Čo nájdeme na jej stránke? Chválu Hitlera, adoráciu ikony nazi rocku Iana Stuarta Donaldsona, odpor proti tomu aby sa žiaci na hodinách dejepisu učili v školách aj o holokauste, či podporu antisemitského paškvilu Mariána Magáta, Židokracia. Predstava Vzdoru Kysuce o práve vlastniť zbraň a uplatňovaní spravodlivosti je takáto: „Predstavte si takého premiéra, ktorý predal svoju krajinu, ako vchádza na úrad a zrazu mu hlavou preletí nie myšlienka, ale kúsok olova. Aj takto môže vyzerať takéto privilégium vlastniť zbraň. Súd na mieste za vlastizradu.

Na záver pár slov o Pagáčovi a jeho činnosti verejne prezentovanej na sociálnej sieti počas čakania na pojednávanie o jeho odvolaní na Najvyššom súde. Pagáč aktívne podporoval antivaxerské hnutie a ponúkal záujemcom časopis „radix“ českého extrémistu Pavla Kamasa z vydavateľstva Guidemedia, ktorý mu venoval ako podporu „značné množstvo kusov.“

Neskôr ponúkal aj druhé číslo Kamasovho plátku.

A s nadšením zdieľal aj Kamasove video: „Pavel Kamas, skvelé priateľu! Video nesklamalo!

Rovnako sám prostredníctvom svojho e-shopu ponúkal na predaj tričká s nápisom „€OVID“ a preškrtnutou injekčnou striekačkou, ktoré sú podľa Pagáča „prejavom priameho postoja slobodného človeka.“

Neprekvapilo, že Pagáč sa s Pavlom Kamasom stretol aj osobne.

Sám o tom referoval dosť stručne: „Dnes veľká filozofická debata“ a pridal žmurkajúci smajlík. Nielen „zasvätení“ si domyslia prečo.

Pavel Kamas, ktorý o stretnutí informoval o deň neskôr, taký stručný nebol, Vydavateľ Hitlerových spisov prezradil, že stretnutie dlho plánovali a majú mnoho spoločného. Pagáč je podľa Kamasa „politický vězeň liberální demokracie“ a „novodobý disident prolhaného režimu poháněného větrem foukajícím od Mrtvého moře.

Pre osvieženie pamäti si pripomeňme aké „diela“ vydáva a ponúka Kamasove vydavateľstvo Guidemedia. Chválospevy na Hitlera a nacizmus, antisemitizmus a popieranie holokaustu. Zdá sa vám, že to má niečo spoločné s nevinným uctievaním starých slovanských božstiev? Mne akosi nie.

Ešte jedna drobnosť. 17. novembra toho roku sa Jaroslav Pagáč zúčastnil protestného zhromaždenia extrémistov v Bratislave. A zdá sa, že bol revolučne naladený.

Úplne na záver niečo o osudoch dvoch ďalších majiteľov internetových obchodov, dobre zarábajúcich na šírení extrémistických materiálov. Vodca Slovenskej pospolitisti, Jakub „Hromoslav“ Škrabák, pokiaľ viem, na proces ešte čaká.

Ale Michal Buchta sa už dočkal. Na rozdiel od Pagáča, oblastný predseda Kotlebovej ĽSNS stiahol chvost a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Po priznaní viny bol za výrobu, prechovávanie a predaj extrémistických materiálov, dňa 15. októbra 2021, odsúdený na tri roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na tri roky, s uložením probačného dohľadu nad jeho správaním, počas celej skúšobnej doby.

Nechcem prejudikovať ako skončí pojednávanie na Najvyššom súde, osobne si však myslím, že Jaroslav Pagáč urobil veľkú chybu, keď neprijal dohodu o vine a treste. Používanie akýchkoľvek symbolov neposudzuje súd oddelene, ale v kontexte so správaním a osobnosťou toho o koho ide. A práve tu môže Jaroslav Pagáč ťahať za kratší koniec. Vzhľadom na to, že nie je sám, ale má rodinu, nepovažujem jeho správanie za zodpovedné. Niekedy je chlapskejšie priznať si vinu ako zbabelo zapierať. A hľadanie vinníka v „systéme,“ prokurátorovi, sudcovi, či dokonca vo mne, ako to robia poniektorí je pomýlené. Skutočného vinníka svojich problémov vidí Pagáč denne v zrkadle. Stačí ak sa postaví k zrkadlu aj problému, ako chlap, čelom.

Blogy ktoré som doposiaľ napísal o Jaroslavovi Pagáčovi, jeho priateľoch a fanúšikoch:

O troch ukrivdených neviniatkach

Pagáčovi fanúšikovia – Jožo a Lukáš

Ešte o Slovänovi menom Reborn

Reborn – do tretice a snáď naposledy

Rebornov kamarát z Kysúc

 

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.