Denník N

Milióny z koronadotácií pretiekli aj do brigádnickej schránky

Z Prvej pomoci ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a Ústredia práce bolo počas pandémie podporených už 168-tisíc firiem a vyplatených 2,12 miliardy eur. Foto - TASR
Z Prvej pomoci ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a Ústredia práce bolo počas pandémie podporených už 168-tisíc firiem a vyplatených 2,12 miliardy eur. Foto – TASR

Schránková firma sprostredkujúca brigádnikov patrí medzi najväčších poberateľov pandemickej pomoci od štátu. Do apríla tohto roku stál za ňou viackrát stíhaný podnikateľ Peter Puškár alias Tony Tesla. Firme sa v koronadotáciach darilo aj po prepísaní na pravdepodobné biele kone so schránkovými adresami z Česka.

Milióny eur pre schránkové firmy od pezinského úradu práce, na ktoré v októbri upozornilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka, nie sú jedinými podozrivými koronadotáciami zo schémy Prvej pomoci. Tá spadá pod Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a slúžiť má predovšetkým na podporu zamestnávateľov, ktorým pre pandémiu výrazne poklesli tržby alebo časť ich zamestnancov nemohla plnohodnotne pracovať. Aktuálne z tejto schémy čerpalo pomoc už vyše 168-tisíc firiem či živnostníkov v celkovej výške 2,12 miliardy eur.

Medzi najväčšími príjemcami sú automobilky Volkswagen, PCA, Kia a Jaguar i ďalšie veľké podniky ako U.S. Steel, Železiarne Podbrezová či Železničná spoločnosť Cargo Slovakia. Na 23. mieste však prekvapivo figuruje spoločnosť Brigádnici s.r.o., ktorá z Prvej pomoci dosiaľ získala už 3,44 milióna eur. Táto málo známa personálna agentúra je tak násobne úspešnejšia ako jej zavedená konkurencia. Najväčšej slovenskej agentúre sprostredkujúcej dočasných zamestnancov – Index Nosluš – sa podarilo získať milión eur (156. miesto v rebríčku).

Spoločnosť BRIGÁDNICI s.r.o., sídliaca na schránkovej adrese, nemá v úspešnosti pri čerpaní koronadotácií medzi ostatnými sprostredkovateľmi práce konkurenciu.

Top príjemca z bytovky

Úrad práce v bratislavskom Starom Meste odosielal od mája minulého roka každý mesiac vysokú sumu firme, ktorá nemá prevádzku a spolu so stovkami ďalších firiem sídli na adrese malej garsónky v blízkosti Prezidentského paláca (Lermontovova 3). Je to klasická schránková adresa, na ktorej špecializované spoločnosti ponúkajú za pár eur mesačne vedenie takzvaného virtuálneho sídla. „Každú chvíľu sa sem chodia policajti vypytovať na niektorú z nich,“ povedala nám pri návšteve domu jedna z jeho obyvateliek.

Lermontovova 3 v centre Bratislave je virtuálnym sídlom stoviek spoločností. Foto – TIS

Brigádnikov dnes podľa registra partnerov verejného sektora vlastní český občan – Vladimír Macaj. Podľa svojho verejného profilu na sociálnych sieťach má za sebou učňovku v moravských Ivančiciach a zdieľa statusy o marihuane, hracích automatoch a kamiónoch.

Facebook Vladimíra Macaja.

Na Slovensku si Macaj uvádza ako bydlisko ďalšiu schránkovú adresu (Karpatské námestie 7770/10A) a schránkovým je i jeho trvalý pobyt v Česku, kde má bydlisko zaregistrované v budove obecného úradu v juhomoravskom mestečku Drhnolec. Starosta Jan Ivičič nám potvrdil, že Macaj je jedným z vyše päťdesiatich ľudí s trvalým pobytom napísaným na tamojší obecný úrad. Na obecnú adresu samosprávy zapisujú napríklad ľudí bez domova alebo zaťažených exekúciami, ktorých rodiny nechcú prísť o majetok.

Macaj však Brigádnikov vlastnícky prevzal až v apríli 2021 od občianskeho združenia s názvom Podnikateľské združenie. Za tým stojí viackrát stíhaný podnikateľ Peter Puškár, ktorý sa krátko predtým premenoval na Tonyho Teslu a presťahoval do prihraničnej obci Wolfstahl v Rakúsku. Zmluvu aj dodatok medzi Brigádnikmi a Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava – Staré mesto podpisoval práve Tesla.

Brat populárnej televíznej moderátorky bol v minulosti obvinený z miliónových daňových podvodov a finančná správa ho zaradila aj na uniknutý zoznam takzvaných bielych koní. Puškár sa snažil dostať aj do veľkej politiky ako zakladateľ strany Právo a Spravodlivosť a len celkom nedávno sa pokúšal kandidovať na predsedu úradu na ochranu osobných údajov.

Puškár bol až do septembra 2020 aj konateľom Brigádnikov, keď túto úlohu najskôr previedol na Macaja a neskôr na ďalšieho pravdepodobného bieleho koňa – Ludvíka Nováka. Aj ten má pobyt zaevidovaný na schránkovej adrese v Brne, na Slovensku si uvádza adresu v robotníckej ubytovni. Macaj sa do vedenia opäť vrátil vo februári 2021 a o dva mesiace neskôr prebral firmu podľa registra aj vlastnícky.

Tisíce zamestnancov

V prípade schránkových firiem, odhalených Investigatívnym centrom Jána Kuciaka, išlo o úplnú „drzovku”. Schránky neukladali do štátneho registra účtovné závierky a dlhovali na daniach desaťtisíce. Brigádnici oficiálne deklarujú miliónové obraty na úrovni veľkých personálnych agentúr. Na základe takýchto čísiel mohli vykázať pätinový pokles tržieb, ktorý ich oprávňoval čerpať Prvú pomoc z opatrenia 3B (pokles tržieb z predaja služieb z 4,98 milióna eur v roku 2019 na 3,8 milióna eur v 2020). Takýto podnikateľský úspech pri firme, ktorá dlhé roky vykazovala tržby na úrovni desiatok tisíc eur, pôsobí veľmi podozrivo.

Veľké pochybnosti vzbudzuje aj údaj, že schránková firma, ktorá oficiálne nemá registrovanú ani jedinú kanceláriu, zamestnávala celkovo tisíce zamestnancov v trvalom pracovnom pomere, čo je pre získanie takej enormnej pomoci nevyhnutné. Podľa firmou predložených účtovných závierok ich v roku 2018 firma zamestnávala 48, no rok nato už 3125. V prvom roku pandémie ich počet údajne klesol na stále pozoruhodných 1524. Agentúra má pritom prázdnu webovú stránku, na ktorej nesvieti ani jedna jej unikátna pracovná ponuka či referencia. Žiaden náborový inzerát sa nám nepodarilo dohľadať ani inde na internete.

www.brigadnicisro.sk

Nečakaný darca

Pri preverovaní podozrení, či milióny eur na platy zamestnancov z protipandemických opatrení neskončili úplne inde, sme narazili aj na veľmi podozrivé správanie predstaviteľov Brigádnikov.

Mobil uvedený na stránke spoločnosti zdvihol muž, ktorý sa nám odmietol predstaviť. Tvrdil, že je iba brigádnik a nevie odpovedať na naše otázky. O chvíľu naspäť zavolal iný muž, ktorý sa nás snažil presvedčiť, že všetko je v úplnom poriadku a ich agentúra aj v tejto chvíli zamestnáva v pracovnom pomere 1500 ľudí. Neochotne sa nám predstavil ako „Novák” (telefonát prebehol po slovensky). Muž volal zo zlatého telefónneho čísla, ktoré má na internete uvedené Tony Tesla. Naspäť sa nám na číslo dovolať nepodarilo. Jeho majiteľ ho presmeroval opäť na spomínaného brigádnika.

Vzápätí sa našej organizácii cez platformu DARUJME.sk prihlásil nový darca – Vladimír Macaj –, ktorý nám na účet poslal 100 eur s prísľubom pravidelného opakovania daru. Pri poznámke „Držíme palce a ďakujeme za vašu prácu” bola uvedená emailová adresa [email protected] a rovnaké telefónne číslo, z akého nám volal Novák a aké má na internete uvedené Tesla. Dar sme obratom vrátili s vysvetlením, že firmu preverujeme.

Nečakaný a obratom vrátený dar od Brigádnikov pre Transparency cez platformu DARUJME.sk.

Zároveň sme sa pustili do preverovania tvrdení údajného Nováka, že zabezpečujú zamestnancov pre také giganty ako Volkswagen, Kia či Železiarne Podbrezová. Všetci títo zamestnávatelia nám popreli, že by s Brigádnikmi spolupracovali. Fakt, že Brigádnici neinzerujú čo i len jedinú pracovnú ponuku, nám Novák vysvetlil tým, že nábor pre nich robia iné agentúry, ako napríklad zavedená pracovná agentúra Proplusco.

Bývalý majiteľ Brigádnikom neverí

Za Propluscom sídliacom v bratislavskej Mlynskej doline stoja ľudia, ktorí Brigádnikov do roku 2019 vlastnili. Spolumajiteľ firmy Peter Uličný nábory pre Brigádnikov odmietol. Tvrdí, že Brigádnikov v roku 2019 Puškárovi „posunuli“ a ten im zabezpečoval dohodárov v rozsahu stoviek ľudí ročne. To sa dialo až do tohto roku, keď sa s ním vraj nerozišli v najlepšom. Bližšie podobnosti Uličný neprezradil. Nevysvetlil nám ani okolnosti, za akých firmu „posunuli“ človekovi, o ktorom sa vie, že bol v minulosti trestne stíhaný z veľkého podvodu.

Uličný však odmietol, že by cez Proplusco pretieklo čo i len jedno euro z masívnej pandemickej pomoci vyplatenej Brigádnikom. Tvrdil nám, že on osobne nevie ani o jedinom zamestnávateľovi, s ktorým by Brigádnici spolupracovali. Ich deklarované miliónové tržby na úrovni Proplusca označil za nereálne.

Na náš vrátený dar medzitým opäť zareagoval aj aktuálny český majiteľ Brigádnikov Vladimír Macaj. V emaili, napísanom opäť v slovenčine, trval na tom, že v lepších časoch zamestnávajú tisíce ľudí a aj aktuálne majú 778 zamestnancov. Na 721 z nich podľa neho žiadali koronadotácie aj za november. Tie im vraj boli pre naše preverovanie stopnuté.

Ústredie práce nám túto informáciu zatiaľ nepotvrdilo, z nami pravidelne aktualizovaného online registra koronadotácií však vyplýva, že zatiaľ posledné peniaze im boli vyplatené v auguste 2021. Opatrenie 3B (pokles tržieb), z ktorého dovtedy dotácie čerpali, ústredie práce v lete pozastavilo. Brigádnikom sa však v polovici augusta podarilo získať ešte vyše 100-tisíc eur aj v rámci opatrenia 3A (zamestnanci na prekážke v práci).

Priebeh dotácií vyplatených firme Brigádnici s.r.o. z Prvej pomoci. Zdroj – ÚPSVaR a TIS

„V roku 2020 keď prišla pandémia sme začali čerpať pomoc ale kým sa nám dostala sme sa zadlžili aby bolo na výplaty a odvody pretože pomoc meškala. Len vďaka tejto pomoci sme udržali pracovné miesta a vyplácali sme zamestnancom mzdu. Boli to časy keď sme sa cítili ako keby sme spisovali Schindlerov zoznam. Neviem či si dokážete predstaviť tú zodpovednosť keď je všetko zavreté, odberatelia nevyužívajú vaše služby a meškajú úhrady faktúr,” napísal predstaviteľ firmy v emotívnom stanovisku.

Nech sa páči, tu je zoznam

Na doloženie pravdivosti svojich tvrdení nám poslal aj zoznam mien a priezvisk zamestnancov firmy, na ktorých údajne dotácie žiadajú. Zároveň nás vyzval, aby sme si zoznam preverili. „Priznávam, že niektoré veci sú v našej spoločnosti neštandardné, všetky sú však vysvetliteľné a o to vás žiadame aby ste analýzu urobili s ohľadom na ľudí. Máte moc pomôcť ale aj uškodiť a niektoré škody sa nedajú napraviť,“ uzavrel človek podpísaný ako Macaj.

Ani tieto jeho slová sa nám však nepodarilo potvrdiť. Oslovili sme štyroch zamestnancov zo zoznamu, ktorých mená sú unikátne. Nikto z nich o firme Brigádnici nepočul. Potvrdili len, že príležitostne v minulosti brigádovali pre iné agentúry, ani to však nie v novembri, keď mala na nich agentúra požadovať príspevok.

V novembri mali už traja zo štyroch oslovených prácu na trvalý pracovný úväzok, štvrtá je stále vysokoškolská študentka. Ako jediná z oslovených ešte občas chodí na nárazové brigády cez inú agentúru, na firmu Brigádnici si však nevedela spomenúť. Všetci štyria zároveň potvrdili, že pre žiadnu agentúru nevykonávali pracovný pomer, len občasné agentúrne brigády. Informácia, že by firma sprostredkujúca prácu na nich mala žiadať pandemické dotácie, všetkých zaskočila.

Ako sme už zdôraznili, o príspevky z Prvej pomoci v rámci opatrení 3A aj 3B možno žiadať len u zamestnancov, ktorí sú v pracovnom pomere. Že musí ísť o zamestnancov, ktorí „odpracovali minimálne polovicu fondu pracovného času v danom mesiaci” sa uvádza aj priamo v zmluvnej dokumentácii medzi úradom práce a Brigádnikmi. Takáto pomoc sa teda nemôže vzťahovať na bežných brigádnikov, ktorí pre agentúru vykonávajú občasné práce alebo prácu popri zamestnaní.

Krajniak mlčí, obraciame sa na políciu

Uvedené zistenia naznačujú, že milióny zo štátnej pomoci mohli aj v tomto prípade skončiť v nesprávnych rukách. Ak Brigádnici svoje podnikanie naozaj iba fingujú, musia tak robiť vrátane falošného nahlasovania údajných zamestnancov do poisťovní. O tom sa, žiaľ, takíto fiktívni „zamestnanci” nemusia vôbec dozvedieť. Dotácie, ktorých výšku firma postupne zvyšovala až na 300-tisíc vyplatených v júli 2021, tak mohli pretiecť na neznáme účty organizátora v pozadí.

Celková suma 3,44 milióna eur dosiaľ vyplatená z koronadotácií schránkovej firme Brigádnici je pre lepšie porovnanie asi taká, ako výdavky na zimnú údržbu v Košiciach, alebo takmer toľko, ako celoročný rozpočet Mesta Čierna nad Tisou.

S našimi podozreniami sme sa obrátili na Ústredie práce, aj na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vedené Milanom Krajniakom zo Sme rodina. Odpovedí sme sa však nedočkali ani po viac ako týždni. Čerpanie koronadotácií firmou Brigádnici z programu Prvá pomoc preto sami posúvame na políciu.

Ľuboš Kostelanský, Lukáš Zajac, Michal Piško

Pridajte sa a podporte nás aj finančne, nech štátna pomoc ide tým, ktorí to skutočne potrebujú. Pomôžete nám tak vykompenzovať aj stratený dar” z tohto príbehu :-) Ďakujeme!

 

Teraz najčítanejšie