Denník N

Ako správne hospodáriť, nevyhorieť, nerozpútať vojnu a nezblázniť sa v digitálnom svete (5 knižných tipov)

Po pár týždňoch detoxu som späť s knižnými tipmi :-) . Pre tých z vás, ktorí radi čítajú kvalitné, podnetné a inšpiratívne knihy, som opäť priniesol prehľad piatich kníh, ktoré som buď čítal, alebo ma osobne zaujali a mám na ne dobrú spätnú väzbu z môjho knižného okolia. Začal by som hneď prvou, ktorú považujem za mimoriadne potrebnú.

Reč je o knihe Umenie digitálneho života z pera švajčiarskeho podnikateľa Rolfa Dobelliho. Dobelliho možno poznáte z mojej staršej recenzie Jedna z najlepších kníh o kritickom myslení na trhu (odkaz tu) na jeho najznámejšiu knihu Umenie jasného myslenia (aktuálne vypredaná, inak odkaz tu) či z výberu 20 kníh o kritickom myslení, ktoré by ste si mali prečítať (odkaz tu). Dobelli píše famózne, zaujímavo a hlavne vás neopíja rožkom. Vo svojej knihe Umenie digitálneho života sa zameriava na kompetencie, ktoré by si mal osvojiť každý používateľ digitálnych technológií, ak sa, naopak, nechce stať ich obeťou. Žiaľ, ako ukazujú čísla a dáta, sociálne siete a digitálne technológie majú na nás veľmi výrazný a súčasne negatívny vplyv. Aký je, v čom spočíva a ako sa pred ním brániť – to všetko nájdete v Dobelliho knihe.

Ďalšia kniha, ktorá ma zaujala a nepatrí medzi žáner, pri ktorom sa budete smiať, je kniha vydavateľstva N press s názvom Vojna. Profesorka a historička Margaret MacMillan sa vo svojej knihe zaoberá vplyvom vojny na globálny vývoj ľudskej civilizácie. Všíma si, ako sa koncepcia vojny vyvíjala v historickom priereze, ako menila svoje podoby, rozsah a predovšetkým – aký mala dopad na bežného človeka. Sme ako druh odkázaný na neustály konflikt medzi sebou? A ako zmenila moderná doba naše vnímanie vojny?

Ak by som mal odporučiť aspoň jednu knihu, ktorú si rozhodne prečítajte z tohto výberu, bola by to kniha Psychológia peňazí. Na knihu som dostal nielen veľmi pozitívnu spätnú väzbu z môjho okolia, ale aj zahraničné recenzie a vlastná čitateľská skúsenosť potvrdzujú, že je to praktická a potrebná kniha. Nečakajte žiadne pseudomotivačné rady, ako sa stať zajtra miliardárom, že máte vstávať o 4 ráno* a pracovať 18 hodín, aby ste v tridsiatke už nepracovali. Housel vychádza z konkrétnych príkladov, ktoré komentuje, rozoberá a vyvodzuje praktické a univerzálne závery.

*Žasnem nad tým, aké nezmysly o spánku šíria niektorí tzv. motivátori dávajúc za príklad spánkový režim niektorých tzv. úspešných ľudí, ktorí vstávajú napríklad o 4 alebo 5 ráno, aby všetko stihli. Ak hľadáte fundovaný a na výskumoch potvrdený zdroj informácií o spánku, určite si prečítajte knihu Prečo spíme (odkaz na knihu tu, odkaz na recenziu tu). Expresívne povedané – kniha je akousi bibliou spánku, kde nájdete odpovede či informácie na všetko možné z pera profesora Walkera, ktorý sa venuje profesne výlučne výskumu spánku :-).

Kedysi neznáma diagnóza, dnes čoraz viac rezonujúci pojem – vyhorenie. Ďalší civilizačný „benefit“, ktorý sme si hektickým naháňaním za výkonmi, rozkošami a cieľmi navodili a opäť – ako to už máme ako civilizácia vo zvyku – hľadáme cestu, ako vyriešiť, čo sme si sami spôsobili. Syndróm vyhorenia je vážny problém, ktorému je nutné venovať už preventívnu pozornosť. Prejavuje sa príznakmi vyčerpanosti, občasnou úzkosťou, stratou motivácie, oslabenou vôľou a podobne. Sám mám s týmto stavom osobnú skúsenosť a, žiaľ, je obtiažne sa z toho len tak dostať. Knihu Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření českého psychiatra Radkina Honzáka som objavil v čase, keď som bol na tom duševne veľmi zle. Jeho pripomienky mi pomohli zastaviť sa a zamyslieť, aký absurdný a masochistický životný modus operandi žijem. No niekedy teória nestačí a musíte vyhľadať aj odbornú pomoc. Pokiaľ hľadáte aktuálne a praktické informácie na tému vyhorenia, túto knihu vám určite odporúčam. Ako sme už pri Honzákovi navyknutí, jeho štýl je vtipný, teória záživná a ide priamo k veci. Ak máte radi psychologickú literatúru, odporúčam aj ostatné Honzákove knihy.Napríklad knižný rozhovor s názvom Všichni žijem v blázinci (odkaz tu) je inšpiratívne a vtipné čítanie :-)

Na záver som si pre vás pripravil titul, ktorý odporúčam ako relaxačné čítanie. Pokiaľ podobne ako ja ste presýtení negativizmom z médií, polarizáciou v spoločnosti, vzájomnou nenávisťou a potrebou mať na každú sprostosť názor, kniha Tajomné puto medzi človekom a prírodou nemeckého lesníka Petra Wohllebena je to práve, čo potrebujete. Nachvíľu opustite každodennú bublinu fikcií, ktoré si tu žijeme, a ponoríte sa do prírody, jej liečivého a terapeutického vplyvu na človeka a preskúmate, ako veľmi je existencia človeka prepojená s prírodou. My sme príroda, hoci sme sa z nej dobrovoľne-nedobrovoľne vyčlenili. Dotiahli sme to až tak ďaleko, že lekári po celom svete začínajú predpisovať pobyt v prírode ako liečebný prostriedok na regeneráciu z hektického civilizovaného života. Ide o veľmi oddychové, dobre napísané a zaujímavé čítanie. Pokiaľ ide o ďalšie autorove knihy, odporúčam všetky.

Nižšie nájdete základný popis kníh. Dajte mi, prosím, vedieť, ak ste niektorú z nich čítali, aká bola vaša skúsenosť, či by ste knihu ďalej odporúčili alebo či ste sa týmto výberom inšpirovali :-)

1. Umenie digitálneho života: Ako byť šťastný bez záplavy informácií

Stále sme lepšie informovaní, a predsa vieme tak málo. Prečo? Lebo sústavne konzumujeme správy – malé chuťovky triviálnych príbehov, krikľavých obrázkov a „faktov“ vyvolávajúcich senzáciu.

Správy nám však neprospievajú: zahmlievajú myseľ, blokujú pohľad na to, čo je skutočne dôležité, dostávajú nás do depresie a ochromujú našu vôľu. Autor knižných bestsellerov Rolf Dobelli žije už veľa rokov úplne bez správ – a v tejto doteraz svojej najosobnejšej knihe opisuje úžasný účinok takejto slobody.

Urobte to rovnako ako on: Radikálne sa od nich odpojte. Užívajte si život s jasnou mysľou, cennejšími poznatkami a bez nervozity. Budete sa lepšie rozhodovať – v súkromnom živote aj v zamestnaní. A zrazu získate množstvo času, ktorý môžete využiť na úplne iné veci. Zažijete viac radosti i šťastia.

Knihu Umenie digitálneho života si môžete zakúpiť tu

2. Vojna

Je mier iba anomáliou? Autorka Margaret MacMillan ponúka provokatívnu perspektívu založenú na tvrdení, že vojna predstavuje elementárnu súčasť ľudského bytia.

Ľudia možno prichádzajú na svet s vrodeným inštinktom bojovať, no vojnu – organizované násilie – dokáže viesť len plnohodnotne usporiadaná spoločnosť. Bojové konflikty ovplyvnili históriu ľudstva, jeho spoločenské a politické inštitúcie, hodnoty aj ideály. Veľkoleposť vojny, ale aj útrapy, ktoré spôsobuje, nájdeme v jazyku, vo verejnom priestore, vo svojich súkromných spomienkach a zároveň sú nevyčerpateľnou témou najzásadnejších svetových umeleckých diel. Skúmanie fenoménu vojny je neľahké a komplikované: odhaľuje totiž naše najhoršie, ale aj najlepšie vlastnosti.

Margaret MacMillan analyzuje, ako vojna ovplyvnila ľudskú spoločnosť a ako politická organizácia, technológie a ideológie zmenili to, ako a prečo bojujeme. Kniha Vojna: Ako nás formoval konflikt sa venuje diskutovaným a kontroverzným otázkam, ako napríklad: Kedy sa zrodila vojna? Naozaj sme odsúdení na neustály boj medzi sebou? Prečo je vojna najzorganizovanejšou ľudskou činnosťou? Dokážeme niekedy stanoviť jej pravidlá? Prečo sú medzi bojovníkmi takmer výlučne muži? Na príkladoch od antiky až po súčasnosť MacMillan odhaľuje mnohé podoby vojny a jej vplyv na našu minulosť, budúcnosť, naše videnie sveta a samotnú podstatu človeka.

Knihu Vojna si môžete zakúpiť tu

3. Psychológia peňazí: Nadčasové lekcie o bohatstve, chamtivosti a šťastí

Čo sa týka peňazí, to, aby ste boli úspešní, nie je nevyhnutne spojené s tým, čo viete. Je to skôr o tom, ako sa správate. A naučiť ľudí správať sa je naozaj náročné, dokonca aj pri veľmi inteligentných ľuďoch.

To, čo vieme o peniazoch – investície, osobné financie a obchodné rozhodnutia – sa bežne učíme ako matematickú oblasť, kde nám dáta a vzorce presne povedia, čo máme robiť. Ale v skutočnom svete ľudia nerobia finančné rozhodnutia prostredníctvom tabuliek. Robia ich pri spoločnom stolovaní alebo v zasadačkách, kde sú ich osobné skúsenosti, vlastné jedinečné videnie sveta, ego, hrdosť, marketing a iné neobvyklé podnety zmiešané do jedného celku.

V Psychológii peňazí sa s vami oceňovaný autor Morgan Housel podelí o 19 krátkych príbehov, v ktorých preskúma, ako ľudia rozmýšľajú o peniazoch, a naučí vás, ako lepšie pochopiť jeden z najdôležitejších faktorov ľudského života, akým peniaze bezpochyby sú.

Knihu Psychológia peňazí si môžete zakúpiť tu

4. Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření

Jak vystoupit z bludného kruhu vyčerpání?

Syndrom vyhoření neboli burn out je stav naprostého fyzického a duševního vyčerpání s možnými vážnými zdravotními důsledky. Kdo vyhořel, musel předtím hořet. Musel být zapálený pro svou – většinou lidumilnou – činnost. Ale zapálíme-li svíčku na obou koncích, dostaneme sice dvakrát víc světla, vyhoří však za poloviční dobu.

Tuto knihu napsal známý psychiatr MUDr. Radkin Honzák pro lidi, kteří mají pocit, že jsou pod silným tlakem stresorů a že by se mohli kandidáty vyhoření poměrně snadno stát: „Pokud jste se ocitli v situaci, že plameny vašeho nadšení hodlají už strávit vás, je nezbytná nějaká změna. A jediné, co můžete změnit, jste vy samotní. To je blbé! A těžké! Ale je to jediné skutečně účinné řešení a stojí za to – v každém věku!“

Spíše než na rady typu „to dělej – to nedělej“ se přitom dr. Honzák přitom zaměřuje na to, jak jít životem radostněji a vyhnout se pastem, které – kupodivu – na sebe nastražujeme nejhorlivěji, nejčastěji, nejvíc a nejefektivněji my sami. Nikdo totiž nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, nemá smysl, a zcela si tak uzavírá možnosti poučit se a něco na sobě změnit. Živě a populárně napsaná knížka popisuje, co to syndrom vyhoření je a jak se rodí, přináší i tabulky s možností „obodovat se“ v naší konkrétní situaci, ale hlavně pomáhá hledat cestu, jak z téhle šlamastyky ven.

Knihu Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření si môžete zakúpiť tu

5. Tajomné puto medzi človekom a prírodou

Lesník a ochranca prírody Peter Wohlleben objavuje prekvapivé podobnosti medzi človekom a prírodou. Toto pradávne spojivo pretrváva dodnes. Je napríklad dokázateľné, že ľudský imunitný systém využíva pri prechádzke lesom rastlinné antibiotiká, ktoré stromy uvoľňujú, aby sa chránili pred škodcami. Naše zmysly nie sú o nič menej vnímavé ako zmysly zvierat. Hoci zvieratá cítia blížiace sa zemetrasenie a iné prírodné katastrofy oveľa skôr ako človek, my zasa máme akýsi siedmy zmysel – napríklad cítime, že nás niekto zozadu uprene pozoruje. Pes má všeobecne rozvinutejší a citlivejší čuch ako človek, zato vôňu zrelých lesných plodov a ovocia zavetríme skôr.
Na druhej strane prejavujú rastliny a zvieratá zarážajúce ľudské schopnosti. Niektoré rastliny počujú a sú schopné odlíšiť neškodné zvuky od nebezpečných, vnímajú napríklad jemné šušťanie hlodajúcich húseníc. Stromy vdychujú kyslík a čerpajú z neho energiu. Korene používajú aj ako nástroj hmatu a chuti. Pravidelné pohyby v kmeni stromu vytláčajúce vodu nahor môžeme porovnať s tlkotom ľudského srdca.

Peter Wohlleben nám ukazuje, že človek nestojí nad rastlinami a zvieratami, ale podobne ako ostatné druhy je súčasťou úžasného systému, v ktorom existuje vzájomná závislosť a spojitosť a jeho súčinnosť sme do dnešného dňa odhalili len čiastočne.

Knihu Tajomné puto medzi človekom a prírodou si môžete zakúpiť tu

Záverečná poznámka:

Ak máte radi knihy a rozmýšľate, čo si najbližšie prečítať, na mojom knižnom blogu nájdete rôzne knižné tipy, knižné úvahy či recenzie :-) Niektoré uvádzam nižšie:

  1. Knižná nádielka 1 (2020) odkaz tu
  2. Knižná nádielka 2 (2021) odkaz tu
  3. Knižná nádielka 3 (2021) odkaz tu
  4. Knižná nádielka 4 (2021) odkaz tu
  5. Knižná nádielka 5 (2021) odkaz tu
  6. Knižná nádielka 6 (2021) odkaz tu
  7. Knižná nádielka 7 (2021) odkaz tu
  8. Knižná nádielka 8 (2021) odkaz tu
  9. Knižná nádielka 9 (2021) odkaz tu
  10. Predstavuje Bitcoin skutočné riziko pre vlády? odkaz tu
  11. Úvaha nad jedným samurajským kódexom, odkaz tu
  12. Ako matematika ovláda naše životy, odkaz tu
  13. 12 kníh o klíme, ktoré by ste si mali prečítať, odkaz tu

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)