Denník N

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek na Slovensku

Pomaly štartuje zálohovanie PET fliaš a plechoviek, ktoré má byť spustené od 1. januára 2022.
Zálohovaním jednorazových nápojových obalov sa Slovensko o necelý mesiac zaradí medzi krajiny ako Švédsko, Dánsko či Nemecko, ktoré majú takýto systém zálohovania zabehnutý.

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek na Slovensku
Pomaly štartuje zálohovanie PET fliaš a plechoviek, ktoré má byť spustené od 1. januára 2022.
Zálohovaním jednorazových nápojových obalov sa Slovensko o necelý mesiac zaradí medzi krajiny ako Švédsko, Dánsko či Nemecko, ktoré majú takýto systém zálohovania zabehnutý.

Európska komisia rozhodla, že do roku 2025 sú všetky členské štáty EÚ povinné zabezpečiť zber jednorazových plastových fliaš a plechoviek v rozsahu 90 %. Na základe toho vypracovalo Ministerstvo životného prostredia SR návrh zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorý parlament schválil 11. 9. 2019.
Hlavným cieľom tohto zákona je zvýšenie miery zberu odpadov z jednorazových nápojových obalov a zároveň zníženie množstva voľne pohodených jednorazových obalov na nápoje.

  1. 11. 2021 sa však schválila novela zákona, ktorá priniesla viaceré zmeny, ako napríklad: rozšírenie výnimiek zo zálohovania plastových PET fliaš a plechoviek; zákaz uvádzania nápojov v jednorazových obaloch na trh; nové povinnosti pre správcu zálohového systému.

Plzeňský Prazdroj Slovensko ako príklad
Plzeňský Prazdroj Slovensko sa v rámci pripravovaného zálohovania zameriava najmä na plechovky, keďže tento rok definitívne končí s plnením piva do pivných plastových fliaš. Tie totiž nie je možné opätovne recyklovať do nových PET fliaš. Hliník je vzácna surovina a je výbornou zásobárňou energie, a aj keď sa to na prvý pohľad možno nezdá, jeho výhoda nespočíva len v praktickosti či rýchlosti vychladenia piva v chladničke. Zálohovanie sprístupní možnosť recyklovať tento cenný materiál donekonečna bez dopadu na jeho kvalitu, pričom plechovka s využitím recyklovaného hliníka môže mať až o 80 % nižšiu uhlíkovú stopu a na jej výrobu je spotrebovaných až o 95 % menej energie v porovnaní s plechovkou vytvorenou z nového hliníka.

Ako to bude fungovať?
Plechovky a PET fľaše sa budú vracať v odberných miestach. Za nápoj v týchto obaloch zaplatíme pri nákupe záloh vo výške 0,15 €. Táto suma bude za „prenájom“ obalu a po vrátení plechovky či plastovej fľaše, ju dostaneme späť.
Týchto 15 centov má byť uvedených oddelene od predajnej ceny a následne pripočítaná k cene nápoja. Tým by mali mať ľudia väčšiu motiváciu zálohovať ich.

Treba však pamätať na to, že tieto obaly bude potrebné odovzdávať NEPOKRČENÉ a NEPOŠKODENÉ (obchodníci sa preto chystajú predávať alebo rozdávať tašky na ich prenášanie).
Zberný systém totiž potrebuje prečítať čiarový kód, na základe ktorého obal identifikuje, a zároveň vyhodnocuje tvar a hmotnosť plechovky či PET fľaše.
Všetky vytriedené obaly poputujú do triediaceho centra a následne ich čaká recyklácia, po ktorej sa z použitého obalu stane nový.
Odberné miesta nájdeme v roku 2022 podľa zákona v každej predajni väčšej ako 300 m2, menšie predajne sa môžu zapojiť dobrovoľne.

Čo sa bude zálohovať?
Zálohovať sa budú všetky jednorazové obaly na nápoje (s obsahom viac než 80% vody) od 0,1 l do 3 l.
Patria sem plastové fľaše (PET, HDPE, PP) a plechovky (hliník, železo) na minerálne či ochutené vody, sladené nápoje, pivo, kávy, ovocné šťavy, nápoje, energetické nápoje.
Nezálohujú sa plastové alebo kovové obaly od oleja, sirupov, mlieka (aj rastlinných napr. mandľové) a mliečnych výrobkov, alkoholických nápojov (ak je obsah alkoholu vyšší ako 15 %).

Odpadové hospodárstvo
Aj zálohovanie svojím spôsobom napomáha predchádzaniu vzniku odpadu a taktiež napomáha s konverziou na obehové hospodárstvo. Ministerstvo publikovalo plán nábehu na obehovú ekonomiku už vo februári 2019. Zálohovanie PET fliaš a plechoviek je jeden z krokov, ako tento plán dosiahnuť.

Ciele
K vytvoreniu zálohovacieho systému napomohol aj tlak EÚ na maximálnu mieru skládkovania odpadu. EÚ v členských štátoch stanovila cieľ maximálneho skládkovania odpadov v roku 2035 na 10%, čo je veľmi ambiciózny plán vzhľadom na to, že na Slovensku v roku 2020 až 48% odpadu putovalo na skládku. To znamená, že za 15 rokov musíme znížiť mieru skládkovania o takmer 40%.

Aj zálohovanie môže pozitívne ovplyvniť vysoký podiel skládkovania. Na Slovensku sa ročne predá cca miliarda plastových fliaš. Takmer polovica končí v komunálnom odpade. Zálohovanie výrazne zníži množstvo voľne pohodených plastových nápojových obalov, zlepší kvalitu a čistotu životného prostredia. Štát predpokladá návratnosť až 60% obalov v roku 2022. V roku 2027 je to dokonca 90% (1,2 mld. obalov), aj vďaka zapojeniu maloobchodníkov. Plastové fľaše by do roku 2025 mali obsahovať aspoň 25 % recyklátu.

Teraz najčítanejšie

Mladé PS

Sme Mladé Progresívne Slovensko, mládežnícka organizácia Chceme spájať mladých ľudí, ktorí chcú šíriť hodnoty slobody a tolerancie, aby nimi prispeli k zmene na Slovensku a preto sme sa rozhodli založiť si blog kde si budete môcť naše názory a vyjadrenia prečítať v rozšírených verziách ako na instagrame a facebooku. K týmto vyjadreniam pribudnú aj rôzne články na aktuálne témy od našich členov a členiek. Prajeme príjemné čítanie.