Denník N

Hanba pre NHL – najmäkší šport na svete

Ilustračné foto – geralt/Pixabay
Ilustračné foto – geralt/Pixabay

A tak sa americkí „milionári a bilionári“ (ako by povedal strýko Bernie) rozhodli odbojkotovať a zničiť ďalší olympijský hokejový turnaj…

Kanadsko-americkej hokejovej lige NHL nestačí, že dlhé desaťročia znemožňuje plnohodnotné konanie majstrovstiev sveta. (NHL ako jediná vrcholná hokejová liga sveta bohorovne odmieta prispôsobiť načasovanie svojej regionálnej ligy kalendáru medzinárodných podujatí.)

Po predminulej olympiáde sa vrátili aj k bojkotovaniu najvýznamnejšieho hokejového turnaja zo všetkých – olympijského. Veď regionálna súťaž (navyše, na rozdiel od MS, len jej základná časť) musí mať prednosť pred celosvetovo najdôležitejším športovým podujatím, konajúcim sa len raz za štyri roky.

Tak nám káže náš Pán na výsostiach – ctihodný Moloch dolárový.

K hanebnému rozhodnutiu zo strany NHL som v podstate už všetko vyjadril svojou predvčerajšou reakciou na začvirikanie Roberta Zárubu:

NHL sa často hrdí tým, aký je to drsný, tvrdý, chlapský šport. Ale stačí, že príde vírus, a hráči NHL – presnejšie ich chlebodarcovia: americkí a kanadskí milionári – vírus využijú ako vhodnú zámienku na to, aby znehodnotili ďalšiu olympiádu.

Čo na tom, že v NHL je takmer 100-percentná zaočkovanosť proti vírusu! Keď hľadáme zámienku, prečo na olympiádu neísť, aj vírus veľmi dobre poslúži.

Samozrejme, keď ste menejcenný a slabo alebo až mizerne platený športovec, ako napríklad biatlétka, zjazdový lyžiar, bobista či sánkar – vy len pekne choďte do tej Číny! Vy sa nemusíte opatrovať tak starostlivo ako my, porcelánové bábiky z NHL – čo vraj hráme ten najtvrdší šport, aký existuje.

Moja posledná, len veľmi slabučko blikajúca nádej je, že (o niekoľko sezón pravdepodobne už) najlepší strelec v dejinách hokeja, Alexandr „the Great 8“ Ovečkin, ktorý sa nikdy netajil svojím odporom voči bojkotom medzinárodných podujatí zo strany NHL, teraz naštartuje bojkot bojkotu.

Ak si to niekto môže dovoliť, tak práve Ovečkin.

Ak by to Ovečkin predsa len urobil, je tu aká-taká nádej, že by spustil lavínu, pridali by sa k nemu aj ďalší špičkoví hráči (nepochybne najmä z Európy) a tým by dali najavo, aká bezvýznamná je základná časť regionálnej súťaže v porovnaní s olympiádou.

Nesmelé náznaky „bojkotu bojkotu“ sa už objavujú. V utorok sa Švéd Nicklas Bäckström, Ovečkinov spoluhráč z Washingtonu, k rozhodnutiu NHL vyjadril pre denník Aftonbladet kriticky:

Je to zlý vtip. […] Tohto vírusu sa tak skoro nezbavíme a nemôžeme stále takto reagovať.

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.