Denník N

Dnes najčastejšie porušenie bontónu: „Si zaočkovaný?“

Svetová tenisová jednotka Novak Đoković. Foto – TASR/AP
Svetová tenisová jednotka Novak Đoković. Foto – TASR/AP

Dva roky pretrvávajúce vírobdobie spôsobuje, že zabúdame na pravidlá slušnej konverzácie.

V dnešných správach ma zaujala táto z tenisového sveta:

Veľmi správne od Đokovića (nie „Djokovića“), že na tú otázku odmieta odpovedať!

A to úplne nezávisle od toho, či je alebo nie je zaočkovaný a aký je jeho názor na vírus č. 19.

Otázka „Si/ste zaočkovaný?“ by mala byť v slušnej spoločnosti rovnakým tabu a porušením bontónu ako otázka „Koľko peňazí vlastne zarábaš?“ alebo „Akú farbu spodnej bielizne máš dnes oblečenú?“.

Jediné, čo sa docieli, keď sa takéto otázky, dotýkajúce sa intímneho zdravia jednotlivca, kladú verejne, je, že sa budujú nové a nové bariéry vo vnútri spoločnosti a tá sa čoraz viac delí na „my“ a „oni“.

Je možné kedykoľvek (dobrovoľne) vydať verejné stanovisko typu: „Podporujem očkovanie pre každého, kto sa preň dobrovoľne rozhodne!“

Podľa mňa by takéto stanovisko mali vydať aj všetci poprední politici vrátane slovenských bývalých premiérov.

Ale rozhodne by nikto nemal byť nútený zverejňovať svoj osobný očkovací status všetkým na očiach.

Kto si sám želá pochváliť sa svojím očkovacím statusom (či už pozitívnym, alebo negatívnym) na verejnosti, nech sa páči! Ale nikoho do takých verejných vyhlásení a „priznaní“ nenúťme.

Odhalenie svojho „očkovacieho statusu“ môže od človeka požadovať maximálne jeho zamestnávateľ (pokiaľ tým neporuší miestne zákony).

Keď teda nastane ten pravý čas a organizátor tenisového grandslamu Australian Open si od všetkých hráčov, ktorí pricestujú na turnaj, vyžiada potvrdenie o zaočkovaní, iste toto potvrdenie predloží alebo nepredloží (bude to jeho slobodné rozhodnutie) aj Đoković.

Dovtedy treba nechať Đokovića na pokoji – a jeho ani nikoho iného touto otázkou neobťažovať.

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.