Denník N

Valérie Pécressová by porazila súčasného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona

Kandidátka konzervatívnej strany Republikáni Valérie Pécressová by podľa prieskumu verejnej mienky postúpila do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku. Porazila by súčasného prezidenta Emmanuela Macrona.

Pécressová, ktorá sa stala kandidátkou minulú sobotu na straníckom sneme Republikánov, by podľa prieskumu mohla v prvom kole volieb získať 20 percent voličov a prebojovať sa tak do druhého kola, z ktorého by vyšla ako víťazka nad Macronom, keďže by ju volilo 52 percent zúčastnených voličov.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Elabe pre spravodajský týždenník L’Express a televíziu BFM, ktorý bol vo Francúzsku zverejnený v utorok 7. decembra.

Reakcia predsedu Demokratického hnutia (MoDem) Franciosa Bayroua na prieskum: “Macron sa pre raketový nástup Pécressovej vôbec nemusí znepokojovať“.

Významným faktorom bude aj to, že Pécressová je žena. Macron bol pritom zrejme viac pripravený na to, že v druhom kole volieb bude proti nemu stáť kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová, takže bude musieť korigovať svoju predvolebnú kampaň a pripraviť sa na možné nové výzvy ku krajne pravicovej kandidátke.

Macron počas návštevy mesta Vierzon v rozhovore prezradil, „do predvolebnej kampane nevstúpim skôr než vo februári alebo v marci“.

Podľa Bayroua, ktorý v prezidentských voľbách kandidoval trikrát, si voliči vždy vyberú kandidáta, ktorý je najerudovanejší, najrozhodnejší a najodhodlanejší na túto funkciu.

Teraz najčítanejšie