Denník N

Bez obalu challenge

Dokážete aspoň týždeň žiť bez plastových tašiek a plastových fliaš?

„Buď zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete.“ Mahátmá Gándhí 

Každoročne sa vo svete vyprodukujú dva bilióny ton odpadu. Svetová banka odhaduje, že celosvetovo sa do riešenia problému s odpadom investuje dvesto biliónov dolárov. Len vo Veľkej Británii sa použije 275 000 ton plastových fliaš ročne. Každú minútu sa vo svete použije milión plastových tašiek. V roku 2010 Američania vyprodukovali 31 miliónov ton plastového odpadu. Milión morských vtákov a 100 000 morských cicavcov ročne uhynie následkom plastového znečistenia oceánov. Toxické chemikálie obsiahnuté v plastoch sa dostávajú aj do ľudského organizmu a majú vplyv na hormonálny systém. Doba rozloženia plastového odpadu je minimálne 500 rokov, pričom nikdy sa nerozloží úplne. 50 percent plastov vyhodíme po jednom použití. Nehovoriac o tom, že existuje mnoho druhov plastov, z ktorých nie všetky sú naozaj recyklovateľné a aj z tých je recyklované len malé množstvo. Navyše, pri takýchto enormných číslach plastového odpadu, ktoré každým rokom rastú, je recyklácia z hľadiska udržateľnosti až posledným riešením.

Poctivo recyklovať odpad a zároveň z každého nákupu odchádzať s rukami plnými nových plastových tašiek je trochu protirečivý jav. Ani 100 % rozložiteľné tesco igelitky životnému prostrediu veľmi neprospievajú, práve naopak. Do týchto tašiek je pridané určité množstvo kovov ako kobalt alebo mangán, aby sa po čase vedeli rozložiť vplyvom kyslíka a slnečného žiarenia. Čiže na to, aby došlo k reálnemu rozloženiu, sú potrebné ideálne poveternostné podmienky. Taktiež v závislosti od množstva pridaných kovov je vysoká pravdepodobnosť, že pozostatky týchto tašiek sú toxické. Nehovoriac o tom, že samotná výroba plastových tašiek a obalov vyžaduje obrovskú spotrebu ropy a energie. Je teda nezmysel vynaložiť také úsilie na výrobu produktu, ktorý už od samotného začiatku zamýšľame ako budúci odpad. Podobne je to s plastovými obalmi mnohých ďalších výrobkov určených na jednorazové použitie. Obzvlášť, keď existuje omnoho jednoduchšie, lacnejšie a predovšetkým ekologickejšie riešenie.

Existujú špeciálne obchody, ktoré neprodukujú žiaden odpad. Prídete s vlastnými vopred odváženými sklenenými nádobami a bavlnenými taškami, do ktorých si naberiete všetkého presne toľko, koľko potrebujete. Vyhnete sa tak nielen zbytočným jednorazovým obalom, ale aj vyhadzovaniu potravín, ktoré ste nestihli skonzumovať pred skončením záruky, pretože si ich množstvo určíte sami. Predavač vám vaše produkty odváži a zaplatíte iba za to, čo ste si nabrali. Žiaľ, na Slovensku taký obchod ešte nemáme. Najbližší sa nachádza vo Viedni.

Aj napriek tomu sa nájdu viaceré spôsoby, ako svoju produkciu odpadu minimalizovať, keď ju už nemôžeme odstrániť úplne. Treba si v prvom rade uvedomiť, že niektoré druhy odpadu sú omnoho škodlivejšie, ako iné. Mnohokrát sa dá nájsť vhodná alternatíva daného produktu v neplastovom obale. Ďalším dôležitým krokom je naučiť sa hovoriť nie. V ktoromkoľvek obchode vám začnú váš nákup automaticky baliť do plastovej tašky. Aj keď je to niečo, čo môžete bez problémov odniesť v ruke. Alebo v batohu. Ďalšia vec, ktorú je treba mať neustále na zreteli, je ekologické pravidlo troch R „reduce-reuse-recycle“, čiže najprv obmedz tvorbu odpadu na nevyhnutné minimum, a keď nemôžeš obmedziť, tak aspoň použi znova, a až keď nemôžeš ani obmedziť ani použiť znova, až potom recykluj.

ZÁKLADNÉ KROKY:

  • Vždy so sebou noste aspoň malú (najlepšie bavlnenú) nákupnú tašku alebo ruksak. Budete tak pripravení na akýkoľvek neočakávaný nákup po ceste domov a vyhnete sa nákupu novej plastovej tašky. Pokiaľ predsa len nebudete mať na výber, uprednostnite papierovú nákupnú tašku (tie sú v slovenských obchodoch zriedkavým úkazom, v českých však pravidlom).
  • Kúpte si ekologickú fľašu zo skla alebo plastovú bez škodlivých látok určenú na opakované používanie. Naplňte ju vodou z vodovodu a vezmite si ju so sebou na cestu. Nebudete tak odkázaní na nákup balenej vody a taktiež ušetríte, nakoľko si fľašu môžete znovu doplniť pri akomkoľvek zdroji pitnej vody. Myslite na to, že z 80 biliónov plastových fliaš produkovaných ročne končí 80 percent na odpadových skládkach.
  • Používajte bambusovú zubnú kefku. Je len o trošku drahšia ako bežná zubná kefka z plastu, no je kompletne rozložiteľná. Zohnať ju v špecializovaných obchodoch. Aj keď to neznie ako príliš veľké odľahčenie záťaže životného prostredia, treba si uvedomiť, že len v Spojených štátoch sa ročne vyhodí asi bilión plastových zubných kefiek. To je vyše dvadsaťdva miliónov kilogramov plastu.
  • Nekupujte „coffee-to-go“, či kávu z automatu. Radšej si kávu vychutnajte priamo zo šálky v kaviarni alebo v pohodlí domova, či v pracovnej kuchynke.

PRE HÚŽEVNATÝCH:

  • Používajte bavlnené vrecká na nákup pečiva, ovocia a zeleniny. Ak by mali v supermarketoch voči tomu výhrady, môžete skúsiť menšie obchody, pekárničky a mestské trhy. Myslím, že pokiaľ predajcu pekne poprosíte, tak nebude mať problém s tým, že si rožky, či jablká naberiete do vlastnej plátennej tašky, ktorú pri nákupe v obchode môžete pri pokladni otvoriť a ukázať predavačke jej obsah.
  • Zakaždým sa obzerajte po alternatíve v neplastovom obale. Napríklad, slnečnicový olej možno dostať aj v sklenených aj v plastových fľašiach. Alebo, ovsené vločky zoženiete aj v plastovom, aj v papierovom obale. Produkt v plastovom obale kupujte iba vtedy, ak nie je dostupná žiadna iná alternatíva, a ak ho naozaj potrebujete.
  • Ak sa nezaobídete bez mlieka, využívajte mliečne automaty vo vašom okolí. Môžete si zohnať vlastnú sklenenú alebo kovovú nádobu na mlieko a opakovane ju používať.
  • Pokiaľ máte radi pivo, vždy uprednostňujte fľaškové. Veľkou výhodou je, že v prípade vrátenia fliaš jeho spotrebou neprodukujete takmer žiaden odpad.
  • Ak máte smartfón, snažte sa nakupovať cestovné lístky cez internet. Je to omnoho pohodlnejšie než stáť v rade na vlakovej stanici a nemať istotu, či vôbec stihnete váš spoj. Podobným spôsobom môžete riešiť ďalšie záležitosti, napríklad elektronické výpisy z účtu.
  • Pokiaľ je to možné, nakupujte použitú elektroniku. Na internete nájdete mnoho inzerčných portálov s takýmto zameraním. Viaceré ponuky dokonca obsahujú aj platný záručný list. Okrem toho, že výrazne ušetríte, uplatníte pravidlo „reuse“, teda využijete produkt, ktorý už je v obehu a svojou maličkosťou znížite dopyt po nových výrobkoch, ktorých je zbytočne veľa, a ktorých výroba je tiež nákladná a zahŕňa množstvo energie a vedľajšieho odpadu.
  • Snažte sa nakupovať oblečenie v secondhande. Z rovnakých dôvodov.
  • Navštevujte knižnicu, používajte čítačku kníh alebo nakupujte knihy v antikvariáte. Pokiaľ naozaj nenávidíte elektronické knihy, snažte sa kupovať iba knihy, ktoré v antikvariáte ani v knižnici nedostať. Staré knihy, ktoré nechcete mať v domácej knižnici, nevyhadzujte, ale darujte. Buď knižniciam alebo knižným búdkam Ďakujem, sused, ktoré nájdete vo viacerých mestách po celom Slovensku.
  • Používajte tuhé šampónové mydlo namiesto balených šampónov a sprchových gélov.
  • Používajte nebielený recyklovaný toaletný papier.
  • Uprednostnite látkové vreckovky pred papierovými. Môžete ich vždy oprať a použiť znova.
  • Vyrobte si domáci octový čistič a nahraďte ním množstvo zbytočných agresívnych chemikálií. Stačí vám iba vylúhovať citrónové alebo pomarančové šupky v bielom octe, kvôli zápachu. Nechajte lúhovať 2-3 týždne. Samotný biely ocot je prirodzený dezinfekčný prostriedok a mimoriadne účinný odstraňovač škvŕn. Používajte ho s vodou v pomere 1:4. Pri náročnejších povrchoch ako vaňa alebo sprchový kút pridajte prášok na pečenie.
  • Na pranie používajte mydlové orechy. Pokiaľ sa vám nepodarí ich zohnať, uprednostňujte ekologický prací prášok pred gélom na pranie, pokiaľ je zabalený v papierovej škatuli.
  • Na umývanie riadov môžete používať prírodnú morskú špongiu, namiesto syntetickej. Dá sa tiež použiť aj pri kúpaní alebo ňou môžete nahradiť tampóny na odličovanie.
  • Na prepravu hotového jedla môžete používať sklenené nádoby alebo klasické kovové obedáre. Za každú cenu sa vyhnite donáškovej službe a jednorazovým plastovým obalom.
  • Pri holení môžete používať pevné mydlo na holenie ručný alebo elektronický holiaci strojček. Predovšetkým sa vyhýbajte jednorazovým žiletkám.
  • Namiesto vody po holení používajte kamenec. Aj pri dennom používaní vydrží naozaj veľmi dlho. Naši starí otcovia ho zvykli používať na zastavovanie krvácania z rán pri holení. Okrem toho má aj antibakteriálne účinky, vďaka čomu zabraňuje šíreniu telesného zápachu a je omnoho účinnejší, než všetky dostupné deodoranty.
  • Vyrobte si domácu zubnú pastu. Vyhnete sa zbytočným plastovým obalom a budete mať stopercentnú istotu, že neobsahuje nič iné, než prírodné ingrediencie. Potrebujete: 2 polievkové lyžice zohriateho kokosového oleja, 1 polievkovú lyžicu sódy bikarbóny a 15-20 kvapiek esenciálneho oleja (mäta, klinček alebo citrus). Stačí všetky prísady zmiešať a vaša zubná pasta je hotová.
  • Neviete sa zaobísť bez gélu na vlasy? Sú pre vás organické varianty nezmyselne predražené? Vyrobte si ľanový gél na vlasy. Jediné, čo potrebujete, je štvrť šálky hnedých ľanových semienok a dve šálky vody. Vysypete semienka do hrnca s vriacou vodou, varíte 7-9 minút, precedíte cez sitko, necháte vychladnúť a skladujete v chladničke. Takto vám vydrží cca 2-3 týždne.
  • Namiesto hliníkovej fólie alebo papiera na pečenie používajte silikónovú podložku určenú na opakované použitie.
  • Kompostujte všetok organický odpad. Toto bude pre vás tou najväčšou výzvou, ak sa veľmi nekamarátite s červíkmi. Pokiaľ však bývate v bytovke, ešte vždy môžete organický odpad vyhadzovať do špeciálneho kontajnera s označením „biologicky rozložiteľný odpad“.

Inšpirovaný šíriacou sa ideou „zero waste“ – životného štýlu bez odpadu, som sa rozhodol, že sa pokúsim túto myšlienku sprostredkovať formou internetovej výzvy. Osobne mi to pripadá užitočnejšie, než vyzývať ľudí, aby posielali na youtube videá, na ktorých prehĺtajú polievkovú lyžičku plnú škoricového prášku. Alebo aby nosom vdychovali kondómy. Alebo aby oblievali ľudí vriacou vodou. A podobne. Takže tých z vás, ktorí o to máte záujem, vyzývam, aby ste vyskúšali aspoň týždeň plniť aspoň základné „zero waste“ kroky. Výhodou je, že tým nijako tým neublížite ani sebe, ani nikomu inému. Práve naopak. Môžete iba získať. Mnoho ľudí bude vaše konanie spochybňovať. Budú vás presviedčať, že tým aj tak nič nezmeníte, a že si len zbytočne komplikujete život. Vtedy si spomeňte na to, že jeden človek ročne vyprodukuje vyše pol tony odpadu, a vy so svojou maličkosťou k tomu nemusíte prispieť.

zero_waste_options

Teraz najčítanejšie