Denník N

Analýza dokázala… PPP!

Konečne sme sa dožili. Analýzy, čo musíme platiť, smieme aj vidieť.

Zaslúženou odmenou nám je 400 stranová štúdia uskutočniteľnosti vybudovania novej univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Konzultanti najprv dokázali, že je výhodnejšie postaviť novú nemocnicu, ako opraviť tri staré (Kramáre, Staré Mesto, Ružinov). To nie je príliš kontroverzné zistenie. Vekom a stavom sa viac ako na zdravotnú starostlivosť hodia na partičku paintballu.

Potom začali analyzovať 3 scenáre financovania výstavby. Cez PPP, štát a tzv. špecifický variant (štát financuje, súkromný prevádzkár dočasne riadi).

Z hľadiska finančných tokov pre verejný sektor vyšiel najvýhodnejší variant PPP. Samozrejme, financie nie sú jediným kritériom, správa sa zoberá celou škálou ostatných rizík a nedáva jednoznačné odporúčania pre výber variantu. Podľa vyhláseného tendra sa však zdá, že PPP už vyhralo.

Variant, ktorý podľa finančného modelu zaťaží verejný sektor najmenej je PPP projekt so 70% zadlženosťou. Výsledný efekt na verejný sektor je „iba“ mínus 55 miliónov EUR (časovo diskontovaných).

Finančne najvýhodnejší variant ľudskou rečou:

Súkromník investuje 87 miliónov eur (zvyšných 70% si požičia) a v priebehu 30 rokov zhrabne na dividendách 679 miliónov eur. Jeho príjmy pochádzajú hlavne zo zdravotného poistenia a na prilepšenie dostane od štátu finančnú injekciu 95 miliónov eur v priebehu siedmich rokov. Bez injekcie by plánovanú výnosnosť totiž nedosiahol (IRR=15,5%) a nedajbože by to nebolo pre súkromný sektor dosť atraktívne.

Pýtate sa PPPrečo? Prečo nie je pri takejto výnosnosti výhodnejšie, aby si to štát zobral celé pod seba?

Pretože jedným z hlavných predpokladov analýzy, ktorú si objednala Ficova vláda, je nižšia efektivita štátu ako vlastníka v porovnaní so súkromnou firmou. Ak je vlastníkom štát, analýza predpokladá prevádzkový zisk na úrovni lepších slovenských štátnych nemocníc a to 10 – 23%. Ak je vlastníkom súkromník, predpokladá sa prevádzkový zisk na úrovni západoeurópskych nemocníc 20 – 28%.

Stručne povedané – predpokladali sme, že štátne je menej efektívne a predstavte si, prišli sme k záveru, že štátne je menej efektívne!

Dalo by sa argumentovať, že štát predsa nemusí všade pchať Kolesíkov, veď má k dispozícii rovnaký globálny trh na šikovných manažérov ako súkromný investor. Navyše štátnych nemocníc je dovedna 13, ak je problém v tom, že ich nevieme riadiť efektívne, nuž tak najprv by som riešil tento problém, potom novú nemocnicu. Ani súkromný investor nemusí byť tabu, avšak nemôžem sa zbaviť podozrenia, že to všetko smeruje k jednej veľkej hostine.

Predstavme si čo by v tejto situácii povedal sám Robert Fico, politik čo vyrástol na Zajacových dvadsaťkorunáčkach , ak by nebol premiérom, ošuchujúc opozičnú lavicu. Prepájam teda na virtuálnu tlačovku na Súmračnej ulici.

Dámy a páni, sme svedkami pokusu o neuveriteľnú krádež na občanoch Slovenskej republiky. Cynizmus neoliberálnej vlády nemá hraníc a nezastaví sa ani tam, kde peniaze chýbajú najviac. V zdravotníctve. Vláda zaplatila obrovské peniaze za analýzu, podľa ktorej je najvýhodnejšie vyplatiť z peňazí občanov Slovenskej republiky 700 miliónov eur súkromnej firme, ktorá investuje do novej nemocnice iba 87 miliónov eur. Rozumiete tomu? Investuje 87, dostane 700! Kade chodím, ľudia mi rozprávajú ako si musia nosiť do nemocníc vlastný toaletný papier a padá na nich omietka. A my si necháme ukrojiť 700 miliónov zo zdravotných odvodov?

Ah, tak obraz aj zvuk nám už vypadol. Len dodám, že prísediaci Paška celú dobu krútil hlavou a červenal sa od jedu, on by iste niečo také nikdy nedovolil.

Zo štúdie máme rozsiahle informácie o finančných a právnych aspektoch. Vplyv na kvalitu zdravotnej starostlivosti však posudzovaní nebol. Načo? Najväčší projekt v zdravotníctve za desať rokov predsa nebude riešiť takéto taľafatky. Transakčné náklady vyrátané neboli. Načo? Ponesie ich štát, koho to teda trápi. V analýze sa spomína aj riziko nedostatočnej kapacity výučbových stredísk, ale to sa zatiaľ mediálnou témou nestalo. Načo? Flexibilita investora to určite vyrieši.

Novú nemocnicu potrebujeme. Nie však za každú cenu. Využime, že máme k dispozícii toľko informácií. Megadávky vitamínu € si totiž dovoliť nemôžeme.

 

Teraz najčítanejšie

Marian Jánoš

Pracujem ako manažér v oblasti financií. Mám finančné a medicínske vzdelanie. Na blogu sa chcem venovať najmä medicínskym hoaxom a verejným financiám.