Denník N

Slovenské zdravotníctvo v roku 2021

Tí, čo predpokladali, že korony sa zbavíme do konca roka, sa mýlili. Tí, čo si mysleli, že sa konečne  začne stavať slovenská TOP nemocnica, sa mýlili tiež. Ak si niekto začiatkom roka myslel, že sa v slovenskom zdravotníctve veľa pozitívnych zmien neudeje, mohol koncom roka konštatovať, že mal pravdu. Celý rok sa točil takmer výlučne okolo Covidu. Koncom roka sa schválila „prelomová“ reforma zdravotníctva a tých poslancov, čo za ňu hlasovali, premiér nazval hrdinami. Nuž, hrdinov sme tu už mali a jedného z nich obesili za rebro.

Začiatkom januára sme boli v štatistikách o denných prírastkoch úmrtí na Covid štvrtí  najhorší na svete. Zdravotníctvo bolo na pokraji kolapsu, predlžovali sa čakacie doby na operácie život ohrozujúcich stavov. Ešte pár mesiacov premiér Matovič blúznil o zopakovaní celoplošného antigénového testovania na Covid, čo sa našťastie neuskutočnilo. Polícia začala trestné stíhanie za dezinformačné články na portáli badatel.sk. V Nitre musel pre mŕtvych na Covid pristaviť druhý chladiaci príves. Hospitalizovaných pacientov na Covid stále pribúda.  Koncom januára minister Krajčí hlási zlomenie krku druhej vlny pandémie. Toto hlásenie bolo predzvesťou zlomenia jeho ministerského krku. Ešte predtým schválil použitie Ivermektinu na liečbu Covidu. Z niektorých starostov sa následne stali jeho distribútori, niektorí pacienti sa priotrávili až ho nakoniec zakázali.

Vakcína Sputnik má vraj 91,6% účinnosť. U nás však mala na rozhádanie koalície účinnosť 100%, čo napokon vyústilo v pozastavenie očkovania týmto prelomovým ruským vynálezom. Počet pacientov v nemocniciach začiatkom februára prestal rásť. Slovenské nemocnice hľadajú stovky sestier. Reformy  v nemocniciach aj zvýšenie platov odsunuli na koniec roka. Slovensko chcelo vo februári vyrábať vakcínu proti Covidu, ale doteraz sa tak nestalo. Brusel sa pýta, ako chceme postaviť novú nemocnicu. Darovanie krvi kleslo o viac ako 70%. Vláda volá na pomoc lekárov a sestry zo zahraničia. Zopár ich aj prišlo, ale potom zase odišli. A s nimi aj ďalší a ďalší.

V marci lekárov pobúrili policajné kontroly v ambulanciách. Predchádzali im hlásenia od pacientov, že niektorí ambulantní lekári vraj neordinujú, lebo sa k nim nevedia dovolať. Ukázalo sa že opak bol  pravdou. Nevedeli sa k nim dovolať práve preto, že ordinovali. Výsledkom bolo uznesenie vlády, ktorému vyhovelo sedem z ôsmych krajov a zriadili „bonzácke linky“, na ktorých mohli pacienti nahlasovať neprítomnosť lekárov v ambulanciách. Kým sa však tieto hlásenia dostali ministerstvo, niektorí lekári odišli natrvalo.  A natrvalo z kresla MZ odišiel aj minister Krajčí. Odškodnenie rodín zdravotníkov, ktorí podľahli Covidu sa odkladá, zabrzdila ho vládna kríza. Meno nového ministra zdravotníctva stále nepoznáme, ale už sa šepká, že by to mal byť generál, čo sa o pár týždňov aj potvrdilo.

V apríli už bolo na Slovensku podaných vyše milióna vakcín proti Covidu, ale v EÚ sme stále v zaočkovanosti na chvoste. O tom, kde sme v rámci sveta, radšej pomlčme. Reforma stredného zdravotníckeho školstva sa prejavila tým, že odbor praktická sestra bol síce zrušený, ale niektorí riaditelia stredných zdravotníckych škôl ho napriek tomu otvorili, hoci o jeho zrušení boli informovaní. Nemocnice konečne začínajú s odloženými operáciami. Starostlivosť o umierajúcich a nevyliečiteľne chorých sa podľa MZ zmení. Len MZ akosi vo svojich plánoch zabudlo, že pokles počtu zdravotníkov je už na Slovensku taký vysoký, že o týchto pacientov sa nebude mať kto starať.  Odmeny pre záchranárov za druhú vlnu boli menej ako štyri eurá a to mnohí nedostali ani cent. Nuž, asi nemali v tom čase začať diskusiu o výsluhovom dôchodku. Tak isto pochodili aj niektoré nemocnice, ktoré z plánu obnovy neuvidia ani euro.

V máji sa nesmelo začína hovoriť o  očkovaní proti Covidu u všeobecných lekárov. Útoky na záchranárov pokračujú, takže mnohí sa prihlásili na kurzy sebaobrany. Polícia predsa nemôže byť všade. Začína sa hovoriť o tretej dávke aj o očkovacej lotérii. Tretia dávka je tu, po nej príde štvrtá a možno aj piata, takže na rozdiel od očkovacej lotérie má úspech. Ale, to, že lotéria nakoniec skončí fiaskom, jej tvorca ešte netuší.

Dobrá správa pre reformátorov slovenského zdravotníctva. Najstaršia pediatrička má 91 a najstarší všeobecný lekár 93 rokov. Takže ak sa terajší lekári 60+ budú zdravo stravovať a chodiť do práce pešo, snáď sa nejakej zmysluplnej reformy zdravotníctva, kým budú mať ich vek, aj dožijú. Teda, skôr sa možno dožijú veku spomínaných kolegov, ako tej reformy.

V júni sa začalo hovoriť o návrate k pôvodnému modelu prehliadok zosnulých, ktoré od októbra znova organizuje ÚDZS. Prehliadajúci lekári sú však aspoň lepšie ohodnotení, ako v minulosti. Ale ak ju nevykonajú podľa rozpisu, hrozí im až tisíceurová pokuta. Minister po kritike tvrdí, že nemocnice sa nebudú rušiť, ale len transformovať. Nuž niekedy treba použiť správne slovíčko, aby sa ľudia predčasne nebúrili. Hrozba exekúcie ÚNB je zažehnaná, ale dlžoba 33 miliónov jej zostáva na krku. Zvolenská nemocnica má urgentný príjem, zodpovedajúci trendom 21. storočia. Keby ho však budovala za vlastné, možno by sa ho dočkala v roku 2099. Konečne vyšiel manuál k očkovaniu v ambulanciách. Zdravotné poisťovne poukazujú na nedostatok špecialistov. Ale akonáhle majú zazmluvneného jedného v danej odbornosti v okrese, väčšinou im to úplne stačí. Ak ten potom náhle vypadne, ako onkológ v Prievidzi alebo reumatológ v Komárne, nastáva panika. Ministerstvo zdravotníctva ruší odbor duševného zdravia a vyhlasuje, že všetci, ktorí na ňom pracujú, sú duševne zdraví. Odvolaný bol aj riaditeľ FNsP Nitra. Kolektívnu imunitu bez zaočkovaných detí a nezaočkovaných antivaxerov zrejme nedosiahneme.

V júli sa hľadal nový riaditeľ psychiatrickej nemocnice v Pezinku. Ak sa už našiel, oznámte to na MZ. Počet hospitalizovaných na Covid mierne stúpol. Matovič uvoľnil Lengvarskému milióny na očkovaciu kampaň, ale jej výsledky doteraz rapídne zaočkovanosť nezvýšili. NCZI posilní linku na riešenie problémov s Covidom. No po vyše roku jej trvania by sa patrilo. Začala sa tretia vlna pandémie. Od 1. januára do 31. júla 2021 bolo až 97% hospitalizovaných pacientov nezaočkovaných, zverejnil úrad hlavného hygienika SR.

Začiatkom augusta Matovič vysvetlil, ako bude prebiehať očkovacia lotéria a aj ju spustil. Končí sa však očkovanie Sputnikom, na ktorom si chcel vybudovať  dobré vzťahy s Ruskom (teda, nie tým, čo sedí v base), ale nakoniec sa mu to vymklo z rúk a takmer položilo vládnu koalíciu. Zisk zdravotných poisťovní sa má regulovať, tvrdí MZ a začína práce na veľkej reforme zdravotníctva.  Začína sa hovoriť o povinnom očkovaní proti Covidu. Nemocnicu Bory chce Penta otvoriť o rok a pol. Ako hovoria bratia Česi, ktorí nám úspešne lanária našich zdravotníkov  „za kopečky“, zatím nejsou lidi. Prešovský samosprávny kraj bude očkovať aj na ulici. Vraj by lekári mali predpisovať už len generiká, ale zatiaľ z toho nič nie je. Špecialistom však od januára pribudne povinnosť predpisovať pacientom lieky, ktoré sami ordinujú. Pacienta sa na túto zmenu však nikto nepýtal, takže kým pochopí, komu má kedy volať o recept, bude nasledovať chaos, ako vždy, keď sa príjme dôležitý zákon a ten, koho sa najviac týka o ňom nevie nič. NCZI začalo pracovať na ePN. Ukončenie prác sa predpokladá v roku 2058. Konečne sa našiel jediný záujemca, ktorý chce viesť psychiatrickú nemocnicu v Pezinku.

V septembri očkovala len tretina zaregistrovaných ambulantných lekárov. Pacientov s Covidom v ťažkom stave v nemocniciach začína pomaly ale isto pribúdať. Ivermektin proti Covidu nefunguje, na Slovensku mu vypršalo povolenie. Začína sa očkovanie proti Covidu u detí od piatich rokov.  Hlásenie MZ na začiatku septembra – nemocnice sú na jeseň pripravené. Koncom septembra sa však už reprofilizujú lôžka v nemocniciach. MZ pracuje na adekvátnom ohodnotení zdravotníkov, ktorí medzitým spisujú petíciu za ich lepšie ohodnotenie. Rozbieha sa výberové konanie na riaditeľa NCZI, ktoré do konca roka 2021 ešte urobí zopár kiksov, ale riaditeľovou stoličkou to nezatrasie.  Minister Lengvarský však odvolal štátnu tajomníčku MZ. A štátne nemocnice sa zase budú oddĺžovať. Nový šéf SLK vyzval na očkovanie proti Covidu. Zatiaľ to nepomohlo.

V októbri vyšla správa, že MZ si dalo urobiť analýzu, koľko všeobecných lekárov nám vlastne chýba a vyšli mu závratné čísla – chýba 314 všeobecných lekárov a 137 pediatrov. Na to, že do prvej línie patria aj ambulantní gynekológovia a stomatológovia, akosi zabudlo. Tých máme podľa MZ asi „dostatok“.   Plán obnovy vraj počíta aj s nemocnicou Rázsochy. Matovič v rozpočte zabudol na sľubované zvýšenie platov zdravotníkom, takže koncom roka im musel narýchlo zaplátať ústa jednorazovou almužnou. A od budúceho roku klesnú aj povinné odvody za poistencov štátu. Nový prezident SLK je za povinné členstvo v Komore. Nuž, ak  bude fungovať ako rakúska alebo nemecká, asi väčšina z nás by s tým nemala problém.

V novembri minister povedal, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude. Počet hospitalizácii pacientov s Covidom stúpa a mnohé slovenské nemocnice zrušili plánované operácie. Situácia v zdravotníctve    sa naďalej zhoršuje a výpovede chce podať okolo 2500 lekárov. Plánované operácie sa už rušia všade. VšZP je opäť v červených číslach. Prekročili sme hranicu 3 000 hospitalizovaných. O povinnom očkovaní sa u nás stále len hovorí. Zdravotnícki záchranári žiadajú vyššie mzdy.

V decembri sa oficiálne začína Covid triáž. O tom, kto sa dostane na ventilátor, rozhodnú body. Záchranky jazdili jeden deň s čiernymi stužkami. Pokojné zhromaždenie záchranárov vyvrcholilo zadržaním ich prezidenta a viceprezidenta, čo malo za následok pokutu a konečne aj prijatie u najvyšších ústavných činiteľov. Ale, či sa ich sľuby zmenia na činy, o tom už asi väčšina z nich nepochybuje. Vláde odkázali, že ich netreba zatvárať, ale že za lepšími podmienkami odídu aj sami. NKÚ odporúča  zmeny v rezidentskom programe všeobecných lekárov, ktorý neplní stanovené ciele. Na Slovensku začínajú pribúdať pacienti s omicronom. Dalo mi dosť námahy, kým som sa dopátral, ako vznikla informácia, že na Slovensku vznikne v priebehu dvoch rokov 170 nových ambulancii. Ale zistil som, kde je pes zakopaný. Podľa údajov VšZP ku koncu decembra evidovala 737 nezazmluvnených ambulancii, čo predstavuje pokles o vyše 170 ambulancii. Stačí teda zazmluvniť tie, ktoré predtým zmluvu mali a máme 170 ambulancii „navyše“. Matematika podľa súdruhov z NDR prináša svoje ovocie. Národu treba povedať, že sa tak udeje v rámci plánu obnovy a zaplatí to EÚ.

Rok sa skončil akýmsi pseudolockdownom,  vyčerpaní zdravotníci stále pracujú a čakajú na zázrak.

Súvisiace články: 
Slovenské zdravotníctvo v roku 2020
Slovenské zdravotníctvo v roku 2019
Slovenské zdravotníctvo v roku 2018
Slovenské zdravotníctvo v roku 2017
Slovenské zdravotníctvo v roku 2016
Slovenské zdravotníctvo v roku 2015
Slovenské zdravotníctvo v roku 2014

 

Teraz najčítanejšie

Jozef Klucho

Jeden z prvých blogerov sme.sk, gastroenterológ, virtuálny medicínsky poradca na www.gastroenterolog.com a konzultant pre gastroenterológiu na www.celiakia.sk a www.edusan.sk Píšem články o medicíne, slovenskom zdravotníctve, hudbe 70-80-tych rokov a bežnom živote.