Denník N

Žiaci sa môžu opäť začať učiť ,,normálne”

Potom, čo sa na začiatku týždňa otvorili reštaurácie v režime OP, sa mali podľa rozhodnutia ministra školstva ešte z decembra od 10. januára otvoriť aj školy. V pondelok sa za znovuotvorenie postavili aj niektorí zástupcovia vlády ako Eduard Heger, Richard Sulík a trošku opatrne aj Milan Krajniak. To, o čom sa dalo zatiaľ len špekulovať, sa dnes potvrdilo a dvere škôl sa otvoria v riadnom termíne, a to v pondelok, dohodlo sa na tom ministerstvo školstva a zdravotníctva.

Žiaci sa zo škôl poslednýkrát vrátili 17. decembra, aby si užili predĺžené trojtýždňové vianočné prázdniny. Od pondelka sa do lavíc opäť vrátia žiaci materských, základných a stredných škôl.

S príchodom študentov začne opäť fungovať školský semafor. To znamená, že školy sa budú riadiť podľa toho, aká je situácia v ich okrese a škole. Malo by to zabrániť plošnému zatváraniu škôl. Ak sa v škole vyskytne pozitívny prípad žiaka, do karantény nastúpi iba konkrétna trieda. Ak sa situácia zhorší natoľko, že pozitívnych bude viac a z rôznych tried, regionálny hygienik môže nariadiť zatvorenie celej školy. Výnimku z karantény majú aj naďalej plne očkovaní a prekonaní po dobu nie dlhšiu ako 180 dní.

V školách bude opäť zavedená povinnosť nosenia rúška, a to aj pre deti prvých tried. Výnimky sú len v špeciálnych prípadoch u detí, ktoré trpia závažnými poruchami.

Deťom sa bude opäť umožnené pretestovať. Platí to však iba pre tých, ktorí si testy objednali vopred. Ministerstvo informovalo o distribúcií 1,5 miliónov testov ešte v závere roka a 1,5 miliónov testov v tomto období, ktoré boli rozdistribuované na príslušné okresné úrady, odkiaľ si ich školy môžu prevziať. Zároveň dali rodičom odporúčanie pretestovať dieťa ešte predtým, ako prvýkrát pôjde do školy. Tu môže nastať problém s nedostatkom testov. V mnohých domácnostiach sa môže totiž stať, že svoje testy už minuli. Následne týždne by sa deti mali testovať aspoň dvakrát do týždňa.

V neposlednom rade urobme všetko preto, aby sme umožnili deťom návrat do škôl na dlhší čas ako len pár týždňov. Dlhodobá odluka od kolektívu môže viesť k podlomeniu psychického zdravia. O tomto tvrdení svedčí rapídny nárast prípadov na linkách detskej pomocí. Po psychike prichádzajú na rad aj naše vedomosti, ktoré sme na dištančnej výučbe veľmi neobohatili.

Teraz najčítanejšie

Matej Kurila

Aktuálne študujem na gymnáziu v Bratislave. Po maturite by som chcel pokračovať v štúdiu na masmediálnej vysokej škole a neskôr sa stať redaktorom športu. Zaujímam sa nie len o šport, ale aj o dianie na Slovensku.