Denník N

Spor austrálska vláda vs Djokovič sa mení na veľkú medzinárodnú hanbu.

JSP
JSP

Pre odsúdených trestancov nebol 26. január 1788 šťastným obdobím. Bude zajtrajšieho rozhodnutie vo veci Djokovič vs lekárska výnimka na Australian Open, ktorý sa začne 17. januára 2022 v Melbourne, šťastným obdobím? Čo sa stane zajtra? Ako rozhodne minister s “Božskou právomocou”?

Premiér Austrálie vytvára počas pandémie rovnaký chaos, ako to robil v nedávnej minulosti náš expremiér. Každé vyhlásenie premiéra v priebehu 24 hodín, to vždy iný príbeh, ktorý spochybňuje predchádzajúce jeho tvrdenia ku kauze Djokovič.

Hall & Wilcox,  je popredná nezávislá austrálska právnická firma zastupujúca tenistu, ktorá môže aj na základe skorších vyhlásení premiéra argumentovať, že rozhodovací justičný orgán v kauze Djokovič, môže konať pod vplyvom predsedu vlády.

V zmysle  odvolania, právnická firma argumentuje:

  1. tenista pricestoval do Austrálie až po tom, ako mu bola udelená výnimka z očkovania dvoma nezávislými lekárskymi panelmi organizovanými Tennis Australia, ktorá grandslam riadi a štátom Viktória,
  2. covidová infekcia zo 16.12 dáva Djokovičovi platnú lekársku výnimku z očkovania,
  3. pohraničná stráž nedodržala správne postupy ohľadom informovania tenistu k zrušeniu jeho víza,  ako aj  informácie k odvolaní,
  4. pohraničná stráž nesprávne pochopila usmernenia o tom, čo predstavuje lekársky dôvod a prečo sa tenista nedal očkovať,
  5. chybným odôvodnením pri zrušení Djokovičových víz, pričom neboli dodržané  všetky právne procesy,
  6. zákonom o biologickej bezpečnosti a zákonom o migrácii, ktoré upravuje príchody do Austrálie.

Štát na druhej  strane,  bude na súde tvrdiť opak, a najmä to, že Novak Djokovič nedostal žiadne záruky, ohľadom lekárskej výnimky, ktorá mu umožnila vstup do Austrálie. Údajne výnimka prináleží len Austrálskym občanom a nie cudzincom do krajiny prichádzajúcim.

10 titul?

Je preto stále otázne, či Djokovič napokon 10 titul v Melbourne obháji. Pripomeňme si že tu už vyhral všetky posledné duely v rokoch 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 a 2021.

Jednoducho v Melbourne ešte nenašiel premožiteľa! Má rekordnú bilanciu 82-8 a získal tu posledné tri tituly a deväť z posledných 14.

Poraziť ho môžu len politici na základe twiterrovskej fotky, keď sa usmieval pri naloženom vozíku s batožinou. Táto póza Novaka, bola poslednou kvapkou premiérového hnevu, ale aj politikov, ktorí podnecovali posmech a urážky voči Djokovičovi, v ramci obhajoby kolektívnej covidovej obety Austrálčanov.

Počas Covidu majú Austrálčania, po Číne, najprísnejšie pravididlá. Dôsledné kontroly rozdelili rodiny, mnohí ľudia preto zmeškali pohreby, pôrody a svadby. Aj teraz, keď je viac ako 90% austrálskej populácie nad 16 rokov očkovaných a v krajine je Omikron, stále niektorí ľudia nemôžu cestovať medzištátne alebo mimo Austrálie, kvôli súčasným opatreniam.

Pobúrená reakcia politikov ktorú prezentovali do médií, bola po príchode Djokoviča rýchla, akoby mali nasadené plavky Speedo. Politici okamžite vyhodnotili potenciál Djokoviča v rámci svojej predvolebnej kampane.  Vládne a sociálne média využili túto epizódu na to, aby bol Novak verejne šikanovaný a zosmiešňovaný.

“Ak Omicron nevieme zastaviť na hranici, zastavíme na súde aspoň najúspešnejššieho tenistu Novaka Djokoviča. Bude sa tu márne snažiť o rekordnú desiatu trofej v tejto sezóne. Zarovnajme ho, ako sme to urobili s ostatnými našimi občanmi počas covidu.”

A napriek prípadnému úspechu odvolania Djokoviča na súde, už roky vnímame, že doteraz nemal a ani po tejto afére jednoznačne nebude mať podporu u austrálskeho publika. Novak sa jednoducho vymyká austrálskemu priemeru, ako aj rovnostárstvu Austrálčanov.

Na rozdiel od Ameriky, Austrália nebola založená na presadzovaní ušľachtilých ideálov

“Deň Austrálie” je unikátnym štátnym sviatkom, pretože namiesto zjednotenia rozdeľuje Austrálčanov pre rôzne názory a výklady tohto dňa.  Oslavuje sa 26. januára 1788, čo je výročie príchodu prvej flotily zločincov do Austrálie a založenie trestaneckej kolónie, kde sa výrazne porušovali ľudské práva, o akých svet dovtedy nechyroval.

Aj preto sa neskôr Austrália stala rovnostárskou spoločnosťou, pretože ľudia, bývalí trestanci, s ktorými sa v minulosti zaobchádzalo ako s občanmi druhej kategórie, odmietli akceptovať , že sú po prepustení akýmkoľvek spôsobom menejcenní. Toto odmietnutie akceptovať menejcennosť, dodnes výrazne odlišuje Austráliu od iných krajín, aj keď od roku 1945 privítala viac ako sedem miliónov migrantov.

Vďaka minulosti, Austrálčania dodnes trpia  syndrómom Tall Poppy  t.j. “syndrómom vysokého maku”. The Australian Concise Oxford Dictionary of Current English (1997) definuje syndróm Tall Poppy ako „austrálsky zvyk očierňovania alebo zhadzovania tých, ktorí sú úspešní a dosahujú vysoké úspechy. “

Vysoký mak zvyčajne reprezentuje, vynímočnú osobu, vplyvnú osobu alebo osobu so statusom, ktorá prevyšuje ostatných. Aj preto je táto osoba často opovrhovaná ostatnými Austrálčanmi, ktorí sa snažia privodiť tejto osobe pád alebo jej aspoň poškodiť meno.

Talent a úspech nadaných ľudí, ktorí prevyšujú iných rovesníkov sa v Austrálii len tak netoleruje. Aj  preto na tribúnach v Melbourne, austrálski fanúšikovia podporujú radšej horších tenistov, ako tých najlepších. Nie je tajomstvom že Austrálčania, ťažko tolerujú ľudí, ktorí majú lepšie schopnosti ako oni.

Namiesto toho, aby akceptovali svoje možnosti, keď sú konfrontovaní s niekým s vynikajúcimi schopnosťami, radšej dotyčného očiernia či ako v kauze Djokovič, mediálne udupú.

Zajtrajšieho rozhodnutie súdu bude rozhodujúce

Ak:

  • Djokovič vyhrá, austrálska vláda sa určite okamžite odvolá, keďže silná predvolebná rétorika a ostro sledovaný spor verejnosťou v rámci nástupu Omikronovej vlny a spochybnenia tvrdých covidových opatrení.
  • sa súd príkloní na stranu vlády,  potom môže Djokovič podať proti rozhodnutiu námietku na odvolacom súde.

Je teraz tažko predvídať, či odvolací súd zasadne expresne a rozhodne do 16. januára. A už vôbec nevieme, či Djokovič bude mať priestor a dostatok času na dobehnutie prípravy v inom hotely, kde je k dispozícii potrebné športové vybavenie, vrátane kurtu.

Pre odsúdených trestancov nebol 26. január 1788 šťastným obdobím.  Bude zajtrajšieho rozhodnutie vo veci Djokovič vs lekárska výnimka na Australian Open, ktorý sa začne 17. januára 2022 v Melbourne, šťastným obdobím?

update 10.01.2022: Djokovič na súde uspel a čaká na verdikt ministra s “Božskou právomocou”

twitter Djokovic

Minister Alex Hawke , austrálsky minister pre imigráciu, má „božskú právomoc“ na zrušenie Djokovičových víz. Rozhodnutie, že si Djokovič na Australian Open  zahrá, preto zostáva v jeho právomoci. Verme, že bude racionálny a nepodľahne tlaku premiéra.

Teraz najčítanejšie

JEM

Neonacizmus, komunizmus, socializmus, unilaterizmus, multikuturalizmus, genderizmus, neomarxizmus, progresivizmus a EU woke totalitarizmus náś uberajú o slobodu, o slobodu vyjadrovania v mene cancel culture a ponárajú opäť Európu do priepasti temného veku.