Denník N

Jednoduchý a prehľadný návod investovania do kryptomien cez unikátny projekt Crypto.com

Do kryptomien som začal vážnejšie investovať až v polovici roku 2019 a „vlajkovou loďou“ sa stal práve projekt Crypto.com. Bral som to ako investíciu na 5 a viac rokov, ale už koncom roka 2021 narástla cena CRO natoľko, že hoci kryptomeny tvorili necelých 7% môjho investičného portfólia, dokázali v absolútnej sume v roku 2021 zarobiť 1,8 násobne viac ako zvyšných 93% investičných aktív.

Samozrejme snažím sa byť čo najviac diverzifikovaný a nemať „všetky vajíčka v jednom košíku“, ale myslím si, že Crypto.com je ideálnou vstupnou bránou pre začiatočníkov do sveta kryptomien. Je jednoduchý, intuitívny a má podľa mňa pred sebou ešte obrovský potenciál. Poďme si ho teda predstaviť bližšie.

V dnešnom blogu sa pozrieme bližšie na oblasť alternatívnych investícií do kryptomien. Historicky som už napísal zopár článkov o kľúčovom projekte, ktorému sa v tejto oblasti venujem, ale vzhľadom na opakované otázky a nejasnosti aj možnú komplikovanosť celej tejto témy sa snažím urobiť tento aktualizovaný blog, v ktorom si pekne postupne, jasne a prehľadne prejdeme všetky dôležité aspekty.

V prvom rade si poďme predstaviť samotný projekt Crypto.com. Jedná sa o ambiciózny nápad, ktorý z môjho pohľadu ako jediný sa snaží priblížiť kryptomeny širokým masám na rozdiel od iných projektov v oblasti sveta kryptomien (ktoré sú veľmi blízke najmä rôznym nadšencom v tejto oblasti). Projekt Crypto.com má však ambíciu osloviť a získať až miliardu aktívnych užívateľov po celej planéte. Ako to vlastne chce urobiť a o čom to celé vlastne je?

Ambiciózny projekt určený pre každého

V prvom rade Crypto.com otvoril obrovský ekosystém, ktorý sa točí okolo jeho vlastnej vydávanej meny CRO. Táto mena je rovnako ako napríklad Bitcoin limitovaná čo do počtu a je postupne vydávaná do obehu a na rozvoj samotného projektu. Crypto.com aktuálne pôsobí vo viac ako 80 krajinách, má veľmi kvalitný tím ľudí a viac ako 2600 zamestnancov. Aktuálne ho aktívne využíva už 10 miliónov klientov. Niet sa čo čudovať, že tento projekt naberá na stále väčšej popularite a stúpa na rebríčku kryptomien každý mesiac vyššie a vyššie.

Koncom roka 2021 sme videli radikálny rast ceny CRO, ktorá doslova vystrelila do nebies, a to vzhľadom na úspešné marketingové aktivity, ktoré spoločnosť spustila. Jednalo sa najmä o zmluvu v súvislosti s halou v Los Angeles, ktorá bude niesť jej meno najbližších desať rokov. Tento kontrakt bol zrealizovaný v hodnote viac ako 700 miliónov dolárov. Nasledovala korekcia ceny po dosiahnutí „all time high“, rovnako ako sa to v posledných dvoch mesiacoch deje u väčšiny hlavných kryptomien, čo vytvorilo unikátnu príležitosť pre dlhodobý vstup do tohto projektu.

Taktiež vidíme Crypto.com pravidelne sponzorovať rôzne športové podujatia, akými sú napríklad majstrovstvá sveta v hokeji, Formula 1 a rôzne veľké športové eventy alebo ligy. Týmto sa na rozdiel od iných, dokonca rádovo väčších kryptomien z pohľadu trhovej kapitalizácie, snažia osloviť široké masy a dotiahnuť ich do krypto sveta. Ale v čom sú teda vlastne iní ako napríklad Bitcoin, Ethereum a ďalšie populárne kryptomeny?

Cashback a iné zaujímavé bonusy

V prvom rade sa jedná o koncept a celkový ekosystém, ktorý sa snažia prezentovať. Každý nový užívateľ má možnosť (ale nie povinnosť) si vybrať z môjho pohľadu bezkonkurenčnú cashbackovú kartu, ktorá je vydávaná v súčinnosti so spoločnosťou VISA. U nej v nadväznosti na výšku investície, ktorú investor do CRO urobí, získava cashback od 1 až do 8 %.

Ponúka však aj ďalšie veľmi vyhľadávané a obľúbené benefity, akými sú preplatenie mesačných poplatkom za služby Spotify, Netflix, prípadne Amazon Prime. Čím vyššie človek na rebríčku kariet ide, tým lepšie benefity dostáva a spoločnosť mu ponúka ďalšie výhody.

Okrem samotnej cashbackovej karty však aplikácia ponúka aj výborné úročenie nakúpených kryptomien. Samotný proces je veľmi jednoduchý, predstavte si ho ako akési malé termínované vklady, ktoré si v rozmedzí od 0 do 3 mesiacov viete zriadiť priamo na 2 kliky v aplikácii. Popri tom platforma pravidelne investuje do rôznych marketingových záležitostí, kedy dotuje pre svojich užívateľov nákupy iných kryptomien, prípadne zabezpečuje tzv. mining – ťaženie iných kryptomien prostredníctvom Superchargerov. Všetky tieto náležitosti pomáhajú výrazným spôsobom pritiahnuť užívateľov do tohto ekosystému. Ultimátnou ambíciou tohto projektu je však dostať Crypto.com medzi široké masy nielen zákazníkov, ale aj obchodníkov.

Skúsim vám to vysvetliť na príklade spoločnosti PayPal, ktorú všetci určite poznáte. Tento startup Elona Muska vznikol ako idea s cieľom rýchlo a lacno prepravovať peniaze po celom svete a mať možnosť platiť obchodníkom za tovary a služby. Ako určite viete, podarilo sa mu to a predajom tejto spoločnosti získal prvé veľké prostriedky na svoje ďalšie ambiciózne plány.

Predstavte si teraz spoločnosť Crypto.com na presne tomto mieste, kedy prídete do nejakého obchodu a okrem toho, že tam budete mať alternatívy zaplatiť prostredníctvom VISA alebo MasterCard, prípadne zaplatiť cez PayPal, tak budete mať aj možnosť zaplatiť priamo cez Crypto.com. V Spojených štátoch amerických je už týchto obchodov veľa. A je len otázkou času, kedy sa táto možnosť platby rozšíri do celého sveta vzhľadom na výhodnosť pre všetkých užívateľov na trhu.

Výhody pre užívateľov aj pre obchodníkov

V prvom rade budú z používania Crypto.com benefitovať samotní obchodníci, nakoľko poplatky, ktoré si spoločnosť účtuje, sú mnohokrát až 200-násobne nižšie ako to, čo majú aktuálne účtované od iných spoločností s platobnými systémami. Práve táto úroveň poplatkov a rýchlosť spracovania transakcií bude veľkou výhodou v aplikácii tohto systému, akonáhle bude mať dostatok užívateľov po celom svete.

Predstavte si, že chcete poslať svojmu priateľovi na druhom konci zemegule 100 dolárov. V aplikácii Crypto.com tak urobíte za 1 sekundu a bude vás to stáť ani nie tisícinu centa 1 amerického doláru. A teraz si túto možnosť porovnajte s tým, čo vám ponúkajú súčasné banky a platobné systémy na posielanie peňazí – dobre si zvážte koľko to celé trvá a koľko vás to stojí. Ja stále hovorím, že mnohé z krypto projektov sú absolútne nezmysly a nemajú žiadnu pridanú hodnotu, ale technológia blockchain podľa mňa určite skôr či neskôr vytlačí súčasné finančné a bankové systémy tak, ako ich dnes poznáme a pošle ich do zabudnutia.

Poďme sa teda pozrieť krok za krokom, ako by sme si vedeli túto aplikáciu zriadiť a pozrieme sa na prvotné funkcie, ktoré sa vždy oplatí využívať.

Ako si aplikáciu zriadiť – krok po kroku

V prvom rade začneme inštaláciou samotnej aplikácie do mobilného telefónu cez priložený link:

LINK NA REGISTRÁCIU V MOBILE

Odporúčam prekliknúť sa cez link na mobilnom telefóne. Ak by sa náhodou po prekliku nezobrazil Refferal kód, zadajte prosím manuálne kód: 6bhwpepzjw

V prípade, ak tak urobíte, získate aj vstupný bonus vo výške 25 dolárov vo forme CRO, ktorý vám  bude odomknutý, ak si aktivujete minimálne druhú kartu v poradí. Ak ale cashbackové karty využívať nechcete, nie je to žiadny problém, automaticky vám bude pridelená základná karta s 1 % cashbackom namiesto toho, aby ste museli čokoľvek v aplikácii investovať.

Registračný proces je veľmi jednoduchý a intuitívny, budete potrebovať zopár konfirmácií vašich údajov, akými sú emailová adresa, mobilné číslo a následné preverenie vašej identity. Po overení vašich nahratých dokladov a selfie fotografie systém vyhodnotí a aktivuje samotnú aplikáciu, ktorú môžete začať okamžite využívať.

Na začiatku odporúčam urobiť prvotný nákup CRO. V tomto príklade budeme predpokladať, že chcete využiť druhú kartu v poradí za 350 eur.

Ak o žiadnu kartu nemáte záujem, môžete tento krok preskočiť a vrátiť sa k tomu kedykoľvek kliknutím na tlačítko „Card“ v pravom dolnom rohu aplikácie. Vyberiete príslušnú kartu Ruby steel a systém vám vygeneruje príkaz na nákup CRO v hodnote 350 eur, ktoré budú na pol roka blokované v aplikácii. Znamená to, že vydané peniaze nestratíte, zostávajú stále výlučne vaše, nebude to ani platba za zriadenú kartu, ale je to vyjadrenie podpory danému projektu a pol roka s danými CRO nebudete môcť hýbať. Samozrejme, ako aj v iných prípadoch investovania, tak aj tu platí, že to, čo dnes kúpite za 350 eur, zajtra môže mať hodnotu dvojnásobnú, ale aj polovičnú. Takže v prípade, ak tomuto projektu nedôverujete, investovať do kariet vám neodporúčam. Ja osobne si myslím, že tento projekt je ešte stále len na začiatku svojej dlhej cesty a keď sa pozriem späť na koniec roka 2019, kedy som doň začal investovať, moje vstupné investície vzrástli viac ako 7-násobne.

Poďme ale späť k samotnému procesu. Samotný nákup kryptomeny CRO môžete zrealizovať buď prostredníctvom vašej bežnej bankovej karty, alebo môžete uskutočniť prevod cez SEPA na účet Crypto.com a následne po pripísaní prostriedkov si ich nakúpiť z tzv. Fiat Walletu. Zriadenie Fiat Walletu je veľmi jednoduché:

MENU (symbol CRO v strede spodného menu aplikácie =>

Fiat Wallet => Transfer => Deposit => Prvýkrát si vyberte hlavnú menu u nás EUR

a následne obdržíte platobné inštrukcie na zrealizovanie prvej SEPA platby. Platobné inštrukcie si môžete poslať na mail, alebo priamo kopírovať do internet/mobile bankingu. Akonáhle táto platba dorazí, Crypto.com automaticky spáruje váš bankový účet s aplikáciou a následne už túto službu viete kedykoľvek jednoducho využívať.

Kedykoľvek spustíte vašu aplikáciu, budete vidieť, že kľúčová obrazovka pozostáva z troch zásadných informácií – je to tzv. Crypto Wallet, teda peňaženka, kde sa ukladajú akékoľvek nakúpené kryptomeny a nielen CRO, ale aj čokoľvek iné, čo si cez túto aplikáciu kúpite (Bitcoin, Ethereum, Polkadot, Shiba coin). Vidíte tam informáciu ohľadom Crypto Earn, to sú už vyššie spomenuté termínované vklady kryptomien, ktoré vám počas ich držania generujú dodatočný úrok v danej kryptomene a vidíte tam aj tzv. Fiat Wallet, ktorú odporúčam každému si zriadiť a prepojiť s ňou váš bežný bankový účet, aby ste mohli takýmto spôsobom bez poplatkov dotovať svoju Crypto.com aplikáciu, prípadne si vyberať následne z tejto aplikácie svoje eurá.

VISA CRO karta

Ak sa pozrieme na samotnú VISA CRO kartu, predstavme si ju ako štandardnú debetnú kartu, ktorú si musíte nabiť nejakým kreditom, aby ste z nej mohli platiť. Jednoducho povedané, ak si tam nabijem 200 eur, následne budem realizovať platby s touto kartou a samotný cashback podľa úrovne tejto karty (v našom modelom príklade sú to 2 % pre kartu Ruby Steel) vám bude pri každej platbe za spotrebný tovar a služby pripisovaný vo forme CRO do Crypto Walletu. O výške samotných cashbackov a pohybov sa viete presvedčiť  jednoducho v aplikácii v pravom hornom rohu na symbole USD s hodinkami.

Samotnú VISA CRO kartu si viete nabiť tromi spôsobmi:

  1. V prvom rade tak viete urobiť bežnou bankovou kartou, a to tak isto, ako keď ste prvýkrát kupovali cez ňu CRO.
  2. V druhom prípade si ju viete dobiť z Fiat Walletu. To znamená, že ak máte „nadotované“ nejaké eurá, ktoré ste si poslali z bežného účtu, viete si ich preposlať ďalej na vašu VISA CRO kartu a mať ich k dispozícii na platenie.
  3. Treťou možnosťou je „nadotovať“ si financie z Crypto Walletu, to znamená z akejkoľvek kryptomeny, ktorú tam máte, pričom ich viete predať v aktuálnom kurze a takto získané eurá sa vám pripíšu na kartu, ktorú môžete ďalej využívať.

Týmto spôsobom viete veľmi efektívne dosahovať pravidelné sporenie v CRO ako takom, nakoľko každý z nás má pravidelne mesačne nejaké výdavky a tento cashback vám bude postupne pribúdať na Crypto Wallete. Samozrejme, je len vašou voľbou, či si získané CRO necháte, alebo ich budete pravidelne predávať za eurá a tieto peniaze si vyberať, alebo naopak, spätne si ich „nadotujete“ na platobnú kartu VISA CRO.

Flexibilné zhodnocovanie cez Crypto Earn

Ďalšia dobrá funkcionalita, ktorú aplikácia ponúka, je funkcionalita Crypto Earn. Ak máte už nakúpené nejaké kryptomeny, nebudete ich predsa držať len tak v bežnej Crypto Wallet peňaženke, pretože je to to isté, ako keby ste držali svoje peniaze na bežnom bankovom účte a negenerujú sa z nich aktuálne žiadne úroky.

Vo funkcionalite Crypto Earn si teda zriadite tzv. úložky, ktoré si predstavte ako termínované vklady. Tie môžu byť veľmi flexibilné, kedykoľvek sa dajú z peňaženky, respektíve vkladu vybrať, alebo na jeden, respektíve tri mesiace termínovať. Samozrejme, aj tu platí, že čím dlhšia doba, tým vyšší úrok viete dosiahnuť na daných kryptomenách. Aplikácia podporuje veľké množstvo kryptomien, na ktoré poskytuje úročenie. Informácie o tom získate jednoducho a prehľadne po kliknutí na tento link:

https://crypto.com/eea/earn

Supercharger = ťažíme kryptomeny

Keď už máme aplikáciu nainštalovanú, je škoda nepovedať si aj o bonusovej vlastnosti s názvom Supercharger. V pravidelných intervaloch dotuje Crypto.com rôznymi sumami od 250-tisíc až po 1 milión dolárov, tzv. mining alebo ťaženie kryptomien.

Čo to teda znamená? Jednoducho povedané, ak máte nejaké voľné CRO vo vašej Crypto Wallet, môžete ich uložiť do tzv. Superchargeru jednoduchým stlačením a pridaním cez tlačidlo a následne platí, že čím dlhšie tam budete dané CRO držať, tým viac danej kryptomeny budete schopní vyťažiť. Samozrejme, všetko záleží od toho, aký je váš podiel na celkovom tzv. bazéne samotných ťažiarov. Upozorňujem, nečakajte žiadne enormné zisky, ale zase na druhej strane väčšinou sa dá dosahovať zhodnotenie na vaše investované CRO v rozmedzí od 10 do 20 % ročne, čo je, priznajme si, veľmi slušné. Samotné CRO vložené do Superchargeru môžete v hocijakom čase kedykoľvek vybrať. Kampane na jednotlivé kryptomeny v Superchargeri obvykle trvajú jeden mesiac. Aktuálne kampane nájdete tu:

https://crypto.com/exchange/supercharger

Ako to vyzerá s poplatkami?

Poďme ešte k poplatkom, ktoré sa týkajú samotnej aplikácie. V prípade, ak chcete nakúpiť nejakú kryptomenu, ide to úplne bez problémov. Prvých 30 dní môžete kryptomeny nakupovať aj prostredníctvom vašej bankovej karty, lebo vám bude samotný poplatok odpustený. Následne si účtujú 3 %, preto to už nie je tá najvýhodnejšia cesta. Oveľa výhodnejšie je, ako som už popísal, prepojiť si svoj bankový účet na aplikáciu a poslať si odtiaľ peniaze, ktoré zväčša dorazia nasledovný pracovný deň, maximálne o dva dni. Potom môžete pokojne realizovať kúpu kryptomien cez Fiat Wallet zostatok. Táto služba je tým pádom úplne zadarmo.

Nákup samotných kryptomien je veľmi jednoduchý, nakoľko samotná aplikácia je veľmi intuitívna a user-friendly:

MENU (symbol CRO v strede spodného menu aplikácie =>

Track Coins => nájdete si kryptomenu, čo chcete kúpiť a kliknete na ňu

Potom už stačí stlačiť tlačidlo Buy na dolnom okraji aplikácie a následne si vybrať, koľko danej kryptomeny chcete nakúpiť. Podľa aktuálneho kurzu vám budú stiahnuté eurá z daného platobného prostriedku, ktorý použijete – či už to bude Fiat Wallet, Crypto Wallet, alebo to alternatívne môže byť Credit Card.

Záverečné slová

A to je všetko, čo Vám na úvod stačí ako základ, akým spôsobom si môžete zriadiť vstup do jedinečného ekosystému Crypto.com. V ďalších blogoch sa budem venovať už pokročilejším funkciám, ktoré vám umožnia ešte viac zhodnocovať vaše kryptomeny v ekosystéme Crypto.com. Ja osobne považujem tento projekt za unikátny a vnímam to ako jedinečný vstup do sveta kryptomien, ktorý má pred sebou ešte ďalšie svetlé zajtrajšky. Napriek enormnému rastu CRO v roku 2021 si myslím, že o približne päť rokov bude tá cena niekde úplne inde, preto je stále čas naskočiť na tento rozbiehajúci sa vlak a podieľať sa na niečom veľkolepom, čo nás ešte len čaká. A nezabudnite: „Štastie praje Odvážnym…“ . Na záver si pozrite krátky 1 min film na Youtube na linku nižšie:

https://www.youtube.com/watch?v=9hBC5TVdYT8

DISCLAIMER:

Informácie v tomto blogu v žiadnom prípade nepredstavujú výzvu na kúpu alebo predaj akcií alebo na nasledovanie určitého investičného prístupu. Neposkytujem žiadne investičné poradenstvo, prezentujeme iba vlastné názory, postrehy, skúsenosti a myšlienky. Chcem taktiež upozorniť , že nedávam a neposkytujem žiadne investičné odporúčania alebo rady, neposkytujem žiadne investičné poradenstvo, prezentujem iba vlastné názory, postrehy, skúsenosti a myšlienky. Dôsledne odporúčam každému urobiť si vlastnú analýzu pred uskutočnením akéhokoľvek investičného rozhodnutia, prípadne sa poradiť s licencovaným profesionálom. Nenesiem zodpovednosť za Vaše investičné rozhodnutia. Informácie mnou poskytované nenahradzujú Vašu vlastnú analýzu a úsudok. Investovanie a/alebo obchodovanie na burze, ako aj iných popisovaných investičných produktoch nesie svoje riziká. Ako investor si uvedomujete, že hlavnú zodpovednosť za Vašu finančnú situáciu a rozhodnutia nesiete práve Vy. Moje blogy a ich obsah je zameraný na zvýšenie finančnej gramotnosti čitateľov. Snažím sa ľudsky a zrozumiteľnou formou vysvetliť ľudom pojmy z oblasti investovania a budovania majetku a ukázať im ako dosiahnuť čiastočnej alebo plnej finančnej nezávislosti. Snažím sa ľudom poskytnúť odpovede na ich otázky v oblasti financií, ekonomiky a investovania. Vysvetliť im pojmy, nástroje a nejasnosti, tak aby si mohli lepšie nastaviť porovnanie investičných produktov, ktoré zvažujú využiť a robiť na záver lepšie kvalifikované rozhodnutia.

Teraz najčítanejšie

Roman Závodský

Chcem ti pomôcť odísť zo systému, ktorý tu fungoval mnoho rokov. Ideš do práce, zarobíš, minieš, užiješ. Doži sa dôchodku a všetko bude ako tak OK. Toto je už prežité. Ja ti ponúkam únik, aký som absolvoval ja sám. Únik do slobody.