Denník N

Dvojročná izolácia ostrova Pitcairn sa na konci marca skončí

Pitcairn Island. Foto: UltraPanavision na flickr.com
Pitcairn Island. Foto: UltraPanavision na flickr.com

Ostrov Pitcairn v Tichom oceáne patrí k najizolovanejším obývaným miestam na svete. Aj preto sa kvôli koronavírusu uzavrel na dva roky. Veď najbližšia nemocnica sa nachádza takmer 1 500 km ďaleko na Tahiti.

Ostrov Pitcairn, prvotne osídlený vzbúrencami zo slávnej lode Bounty a ktorý patrí k najizolovanejším miestam na Zemi, ešte na svojom území nemal koronavírus. Treba zároveň dodať, že tento tichomorský ostrov má iba niečo vyše 50 stálych obyvateľov.

Toto odľahlé miesto preto počas posledných dvoch rokov neprijímalo žiadne návštevy. Jedinú výnimku mala zásobovacia loď Silver Supporter, ktorá zásobuje ostrov štyrikrát ročne. Všetci, ktorí ňou cestovali však museli najprv absolvovať na Novom Zélande 14-dňovú karanténu a na 10. deň tiež podstúpiť PCR test.

Miestnej maličkej ekonomike to však narobilo veľké škody. Väčšina miestnych má hlavné príjmy z turizmu, ktorý na dva roky úplne ustal. Veľká Británia počas roka 2021 zorganizovala očkovaciu kampaň na svojich všetkých zámorských teritóriách a tak je teraz drvivá väčšina obyvateľov už zaočkovaná.

Aj preto sa miestni rozhodli ostrov opätovne otvoriť pre turistov. „Veľmi nás teší, že môžeme otvoriť ostrov pre návštevy od 31. marca 2022. Výletné lode, jachty a ostatné návštevy sú vítané,“ znelo vyhlásenie miestnej Rady pre turizmus. Posilní sa aj zásobovanie loďou Silver Supporter, ktorá štartuje svoju cestu z mesta Tauranga na Novom Zélande. Medzi aprílom a augustom spraví tri zásobovacie plavby.

Teraz najčítanejšie

Rudolf Šerý

Okrem iného redaktor pre hkpoprad.sk :::::::::: #fact-checking