Denník N

Drogy, sex, stres, kritické myslenie a ďalšie (5 knižných tipov)

Väčšinu našich dejín malo ľudstvo pozitívny vzťah k drogám a omamným látkam. To sa však modernizáciou spoločnosti začalo meniť. Prečo sa vlády po celom svete negatívne stavajú proti väčšine drog? Kde tento trend začal a čo za ním skutočne stojí? Je vojna proti drogám skutočne racionálna a postavená na vedeckých základoch, alebo naopak, ide od začiatku o spolitizovanú záležitosť na krehkých základoch? Ak si myslíte, že v otázke drog ide predovšetkým o blaho ľudí, mýlite sa. Viac sa dozviete v knihe Vojna proti drogám.

Na trhu máme novú knihu o kritickom myslení. Jej autormi sú Martin Poliačik a Linda Lančova. Poliačik sa popri politickej kariére venoval kritickému mysleniu v Akadémii kritického myslenia a tieto poznatky zúročil v knihe novej knihe Poriadok v hlave. Dávnejšie som urobil výber 20 kníh o kritickom myslení, z ktorého som väčšinu prečítal. Pri čítaní kníh tohto formátu vám chcem odporúčiť, aby ste ich nečítali ako okno, spoza ktorého budete vidieť druhých, ale ako zrkadlo, kde uvidíte svoju vlastnú tvár. Z mojej čitateľskej praxe viem, že väčšinu ľudí je presvedčená, že práve oni sú tí, ktorí racionálne a kriticky zmýšľajú, a tak aj podobné knihy čítajú spôsobom, že im napadajú tí druhí. Práve z podobných kníh vieme, že aj vysoko inteligentní ľudia od istej úrovne začnú veľmi preceňovať vlastné presvedčenia a skĺznu neraz do takej názorovej uzavretosti, že sú porovnateľní s tými, ktorých z princípu kritizujú.

Odpusťte mi, že použijem metaforu pandémie, viem, že sme sa toho napočúvali až-až, ale v tomto prípade je viac ako na mieste. Človeka možno zabiť veľmi jednoducho a priamo. Alebo ho možno postupne a pomaly mučiť, až zoslabne natoľko, že umrie. A to môže trvať dni, mesiace aj roky. Existuje zabijak, ktorý nás zabíja pomaly, celosvetovo, každý deň a možno o ňom metaforicky hovoriť ako o pandémii. Pandémii stresu. Dnes vieme, že nenájdeme oblasť ľudského zdravia, kde by stres nepredstavoval problém. Mechanizmy, ktoré chránili našich predkov pred divou zverou či geologickou katastrofou, sa dnes zapínajú kedykoľvek, napríklad pri pozeraní správ, čítaní článkov na internete či v rozhovore s kolegami. Naše stresové reakcie na podnety sú rovnaké, ako keby nás naháňal predátor v lese. No narozdiel od tejto nepravdepodobnej situácie sú podobné dávky stresu dávkované neustále, deň za dňom. Naše slabé telá sú neustále atakované stresom – na bežné dni si pripíjame kortizolom a pomaly zomierame. Ak vás unavuje známe klišé, že všetko je to v hlave, nepoteším vás a rovnako vás nepoteší kniha kanadského lekára Gábora Matého Keď telo povie nie. Vplyv stavu našej mysle na celkový zdravotný stav je totiž nesmierny, preto sa nemožno čudovať, že sa psychosomatické vedy tak rýchlo rozvíjajú. Na myseľ zázračné pilulky nie sú (zatiaľ?), preto potrebujeme odborníkov ako je Maté, ktorí nám ukážu, v čom nás naše vlastné myslenie môže zabíjať.


Na svojom instagramovom knižnom účte Albert Lučanský – knižný blog upozorňujem na ďalší obsah zo sveta kníh. Odkaz na účet tu


Knihy o sexe milujem a nehanbím sa za to, lebo v skutočnosti po nich pokukuje väčšina, len to takto verejne nenapíše. Keď som uvidel titul Moc sexu, potešilo ma to, pretože každá kniha, ktorá detabuizuje túto oblasť, je akútne potrebná. Nato, ako majú ľudia sex radi, vedia o ňom a sexualite stále žalostne málo. Mnoho súčasných mýtov má korene v hlbokej minulosti, ktorú sa rozhodol preskúmať kolektív odborníkov v knihe Moc sexu. Zahraničné sexuálne trendy a mýty sú skúmané v slovenskom kontexte, čo je nám, prirodzene, blízke. Knihu som ešte nečítal, no veľmi sa na ňu teším a myslím, že by mohla zaujať aj vás. :-)

Pri poslednej knihe som dlho váhal, či ju uviesť alebo nie. Nie žeby som ja mal s ňou problém, skôr aktuálna geopolitická situácia vo svete aj na Slovensku je naladená príliš jednostranne a radikálne, než aby ľudia dokázali nestranne prečítať knihu, ktorá nesedí do ich obrazu sveta. Asi uvediem aj disclaimer, lebo fakt nechcem hejty, to sa radšej so mnou stretnite a spoznajte ma. Takže disclaimer: čítam knihy kritizujúce Rusko, aj som na ne upozorňoval, aj recenzie som písal. Čítam aj knihy kritizujúce Ameriku, aj na ne upozorňujem, aj na ne píšem recenzie. Nie som na žiadnej strane, pretože geopolitika nepozná dobrých a zlých, pretože rozhodujúcim faktorom je boj o moc, vplyv a peniaze. Ak si myslíte, že Rusku ide o vaše blaho, zachovanie tradičných hodnôt, slovanskú identitu a slobodu, mýlite. Ak si myslíte, že Amerika sleduje vaše blaho, bezpečnosť sveta a demokraciu, rovnako sa mýlite. Čítajte viac kníh z politológie a historiografie a menej články na internetoch. Za toto poznanie ďakujem mojim učiteľom histórie na Univerzite Komenského, ktorí mi pomohli pochopiť, akí slepí vedia byť ľudia, politici aj média pokiaľ ide o geopolitiku. A teraz ku knihe: Názov je fakt strašný, no rozhodujúci je obsah. Chomsky ako ľavicový intelektuál a historik (áno, aj lingvistia, ale to nie je v tomto prípade potrebné spomínať) v tejto knihe detailne, vychádzajúc z kritickej žurnalistiky a historických prác, mapuje vývoj Ameriky ako svetovej veľmoci od konca druhej svetovej vojny po blízku súčasnosť. Na mnohých príkladoch ukazuje, aké sebecké, mocenské a predovšetkým pokrytecké boli záujmy USA v prípade mnohých vojenských konfliktov, ktoré ako veľmoc rozpútala po celom svete. Slovom pokrytectvo. To je asi najvýstižnejší popis Spojených štátov a ich zahraničnej politiky, aj keď opäť pozor, nechcem to zjednodušovať. Dejiny nie sú príbeh, to až pri spätnom podaní v nich príbeh rozpoznávame a hľadáme, čím z nich neraz robíme už fikciu. Aj tak však platí, že kto sa orientuje v politike USA za posledných 70 rokov, nemôže hovoriť o tejto mocnosti ako o ideálnom spojencovi, ako o krajine na strane dobra, pravdy či práva. Prosím, prečítajte si knihu s otvorenou mysľou, je to ťažké čítanie, dozviete sa kopec vecí, ktoré v slovenskej žurnalistike nerezonujú, ale v zahraničí sa o nich písalo.

Verím, že aj tento knižný výber inšpiruje a pomôže niekomu z vás siahnuť po knihe, ktorá bude kvalitnou voľbou. Ak sa vám tento výber páči, budem vďačný za zdieľanie. Ak s niečim nesúhlasíte, pokojne mi napíšte, len mi, prosím, nenadávajte, lebo stresu mám už aj tak dosť :-) Príjemné čítanie.

Vojna proti drogám

Prečo trvá? Kto z nej profituje? Kto sú jej obete?

Rovnako ako vo vojne s terorizmom sa aj vo vojne proti drogám točia miliardy dolárov a práve preto nie je ľahké ju vyhrať. Táto kniha vysvetľuje, prečo naďalej trvá, kto z nej profituje a kto sú jej obete. Vojna proti drogám ako politická stratégia existuje v Spojených štátoch od 70. rokov 20. storočia a ich vzor nasledovali aj európske štáty. Je to však prístup, ktorý zlyhal. Jeho výsledkom je obrovský nárast počtu ľudí vo väzení, násilie v rôznych častiach sveta, podpora diktátorských režimov a dramaticky rastúce počty závislých.

Austrálsky novinár Antony Loewenstein precestoval Spojené štáty, Veľkú Britániu, Austráliu, Honduras a Filipíny, aby odhalil všetkých hráčov, ktorí sú do vojny proti drogám zapojení: úradníci, aktivisti, obete, agenti DEA, díleri aj užívatelia. Jeho reportáž z prvej línie odhaľuje, prečo je vojna proti drogám jedným z najtragickejších konfliktov našich čias.

„Mnoho ľudí si myslí, že problém s drogami je vyriešený, keďže vojna proti drogám zlyhala a niektoré štáty legalizovali používanie marihuany na rekreačné aj medicínske účely. Táto kniha zaručene búra túto predstavu… Mal by ju prečítať každý, kto sa angažuje v akejkoľvek debate o drogovej politike.“ Dr. David Nutt, autor kníh Drugs Without the Hot Air a The Neurobiology of Addiction: New Vistas

Knihu Vojna proti drogám si môžete zakúpiť tu

Poriadok v hlave

„Ak si chceš upratať v živote, musíš si najprv upratať v hlave,“ píše Martin Poliačik v úvode knihy Poriadok v hlave. So spoluautorkou Lindou Lančovou pripravili prehľadného a názorného sprievodcu kritickým myslením, ktorý vás naučí, ako postaviť argument, ako sa správne pýtať, ako kritizovať či ako prezentovať svoje myšlienky. A ako dosiahnuť nielen to, aby s vami ľudia súhlasili, ale najmä to, aby pochopili vaše postoje a východiská. Pretože tak ako hovorí názov jednej z 26 kapitol, niekedy je úsmev po stretnutí viac ako dobre dohodnutý obchod.

Martin Poliačik vychádza zo svojej dlhoročnej praxe debatéra a konzultanta, ale aj aktívneho politika a aj vďaka tomu kniha Poriadok v hlave obsahuje množstvo názorných ukážok efektívne aj neefektívne vedených rozhovorov a argumentačných výmen, infografiky a grafy, odbornejšie texty venované dejinám kritického myslenia aj vtipné príklady z nám dobre známeho prostredia.
Kniha vychádza v knižnej edícii Denníka N ako 50. publikácia v poradí.

Knihu Poriadok v hlave si môžete zakúpiť tu


Ak vás zaujíma téma kritického myslenia, odporúčam vám nasledujúci blog: 20 kníh o kritickom myslení, ktoré by ste si mali prečítať


Keď telo povie nie

Ako si skrytý stres vyberá svoju daň

Prevencia pred chorobami ľudstvo zamestnáva od nepamäti. Lekár a uznávaný autor Gábor Maté verí, že spôsob akým premýšľame a využívame svoju mozgovú kapacitu, má vplyv aj na naše fyzické zdravie.

Ako súvisí Alzheimerova choroba s potlačenými emóciami?
Môže človek zomrieť na osamelosť?

Prepojenie tela a mysle nikdy nebolo vysvetlené zrozumiteľnejšie, nakoľko sa autor opiera o dlhoročné výskumy a poznatky z praxe. V knihe sa zároveň dočítate aj o siedmich princípoch liečenia a prevencie pred civilizačnými chorobami, napríklad pred rakovinou, či sklerózou ale aj o tom, ako vplýva na naše telo stres a emočné vypätie.

Knihu Keď telo povie nie si môžete zakúpiť tu

Moc sexu

O TOM sa nehovorí, TO sa má robiť! prezrádza jedna z rád starých mám a otcov. Tobôž by sa o TOM teda o sexe a sexualite nemalo písať. Autorský kolektív knihy Moc sexu sa však rozhodol pomyselne prekročiť rubikon a otvoriť témy, pri vyslovení ktorých by sa naši predkovia, ale aj mnohí súčasníci iba hanblivo červenali. Odborníčky a odborníci z oblasti histórie, etnológie, sociológie, politológie a psychológie na jednom mieste ponúkajú príbehy zo sveta dejín sexuálnej každodennosti, erotickej literatúry, podôb sexuálnej výchovy, prostitúcie, mravne skazenej mládeže či aktivizmu sexuálnych menšín v modernej ére Slovenska. Sex a sexualita sú totiž jedny z najprirodzenejších súčastí ľudského bytia, hoci sa často stávajú objektom nálepkovania, predsudkov a politizovania, ktoré zatieňuje iné, reálne problémy spoločnosti…

Knihu Moc sexu nie si môžete zakúpiť tu

Kdo vládne světu?

Nejnovější kniha intelektuála, filozofa a aktivisty Noama Chomského přináší důkladnou kritickou analýzu současné mezinárodní situace. Autor zkoumá způsob, jakým Spojené státy – navzdory vzestupu Evropy a Asie – stále určují podmínky globálního diskurzu.
Světová politická a finanční elita dnes vládne bez omezení demokratickými mechanismy. Vzhledem k tomu, že klimatická změna a šíření jaderných zbraní stále více ohrožují naše přežití, jsou kritické a nesmlouvavé hlasy, jako je hlas Noama Chomského, stále potřebnější. Tvrdě a jasně vyargumentovaná kniha je nepostradatelným průvodcem pro pochopení klíčových střetů a nebezpečí naší doby.

Knihu Kdo vládne světu? nie si môžete zakúpiť tu

Záverečná poznámka:

Ak máte radi knihy a rozmýšľate, čo si najbližšie prečítať, na mojom knižnom blogu nájdete rôzne knižné tipy, knižné úvahy či recenzie :-) Niektoré uvádzam nižšie:

  1. Veda za otužovaním, psychológia vplyvu či vyrovnanie sa so smrťou – 5 knižných tipov! odkaz tu
  2. Ako správne hospodáriť, nevyhorieť, nerozpútať vojnu a nezblázniť sa v digitálnom svete (5 knižných tipov) odkaz tu
  3. TOP knihy roku 2021 (č. 1) odkaz tu
  4. TOP knihy roku 2021 (č. 2) odkaz tu
  5. Najbohatší muž sveta, sila intuície, geografie či Vedátorova novinka odkaz tu
  6. „Jedinou istotou v živote je zmena“ – 5 kníh o stoicizme, ktoré by ste si mali prečítať odkaz tu

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)