Denník N

Prečo nám napätie na rusko-ukrajinských hraniciach pripomína slávna veta JFK: “Máme veľké problémy! Tí zlosynovia!“

JSP
JSP

Chrámová hora je posvätná pre Židov a pre moslimov, pričom ani jeden sa jej nechce vzdať. Krym nie je posvätný pre Američanov, EÚ, NATO, Angličanov, a už vôbec nie pre pre Ukrajincov. Krym je posvätný len pre Rusov.

Každý, kto cíti potrebu premýšľať o Ukrajine, Rusku a Kryme, by si mal miesto článkov v rôznych denníkoch, prečítať Sevastopoľské poviedky. Lev Nikoľajevič Tolstoj vo svojich troch poviedkach literárne spracoval svoje vlastné zážitky z tých čias, keď sa ako práporčík delostrelcov so svojím bratom Nikolajom zúčastnil v rokoch 1855 – 1856 bojov o Sevastopoľ.

Niekoľko desiatok tisíc Rusov padlo počas Krymskej vojny, keď bojovali s Britániou, Francúzskom a Osmanskou ríšou. Ak k tomu pripočítame, koľko desiatok tisíc ruských vojakov zahynulo pri obrane mesta počas druhej svetovej vojny, možno lepšie pochopíme, prečo je pre Rusov Krym tak dôležité miesto.

Nielen zo strategických dôvodov, ale aj ako pamiatka na svojich predkov, ktorí tu v stotisícoch hynuli od hladu a chorôb, ale predovšetkým, od francúzskych a anglických pušiek a kanónov, ktoré tam nemali čo hľadať, tak ako tam nemali čo hľadať ponorky a vojaci nemeckého Wermachtu v rokoch 1941-42.

Táto „hrdinská obrana Krymu“ predstavuje významný odtlačok v celej ruskej kolektívnej psychike. Aj preto je obliehanie Sevastopolu pre Rusov len o niečo menej rezonujúce, ako slávnejšie obliehanie Leningradu.

Okrem toho je Krym pevne zapletený do ruskej národnej mytológie. Na Kryme bol v 10. storočí pokrstený veľkoknieža Vladimír, ktorý obrátil Rusko na kresťanstvo, čím položil základy ruskej civilizácie.

Nezáleží preto na tom, čo je skutočným motívom USA, NATO a Ukrajiny ohľadom prinavrátenie Krymu. Či je stále strategickým cieľom aj vyhnanie ruskej čiernomorskej flotily zo Sevastopolu a jej nahradenie vojenskou základňou NATO.

Dôležitá je vnímať neprijateľnú myšlienku u mnohých Rusov, ak by NATO operovalo na posvätnej pôde Krymu.

Tak ako je Chrámová hora posvätná pre Židov a moslimov, tak je aj Krym posvätný pre Rusov. Ani Židia, ani Moslimovia a ani Rusi sa posvätného miesta nikdy nevzdajú. Krym nie je posvätný pre Američanov, EÚ, NATO a Angličanov, a už vôbec nie pre Ukrajincov. Pre Ukrajincov, bol Krym len jockerovou vstupenkou do klubu NATO.

Jednoducho platí:

Posvätné hodnoty svojou povahou prevažujú nad materiálnymi úvahami, a preto sú konflikty o posvätné hodnoty také neriešiteľné.

Ukrajina je zložitou krajinou. Bohužiaľ, mnohí politici a vojenskí jastrabi túto situáciu zneužívajú na vytĺkanie svojho politického kapitálu, ako aj pre svoje vojenské územné a obchodné zisky.

Prečo je napätie na rusko-ukrajinských hraniciach tak dôležité, nám pripomína slávna veta:

Máme veľké problémy! Tí skurvy synovia,“ povedal John F. Kennedy svojmu bratovi Bobbymu Kennedymu, keď sedel v Bielom dome so zamestnancami, ktorí sa venovali zvrhnutiu Fidela Castra.

Skoro ráno, 14 októbra 1962, sa pozerali na obrázky Kuby, ktoré urobilo pozorovacie lietadlo U-2.

Soviet truck convoy deploying missiles near San Cristobal, Cuba, on Oct. 14, 1962. This image, taken by Maj. Steve Heyser in a USAF U-2, is the first picture that proved Russian missiles were being emplaced in Cuba. The image is dated on the day it was printed. (U.S. Air Force photo)

Obrázky ukazovali sovietske odpaľovacie zariadenia rakiet, vďaka ktorým mohli rakety dosiahnuť viac ako 1835 km a preto boli schopné dosiahnuť Washington-DC len za 13 minút.

Toto odhalenie vyvolalo krízu, ktorá trvala takmer dva týždne. Keď sa patová situácia nad Kubou zintenzívnila, americké vojenské sily dosiahli stupeň pohotovosti DEFCON 2, čo je iba jeden stupeň pohotovosti pred začiatkom jadrovej vojny. Po 13 dňoch pretláčania rúk, a mediálnych správ ohľadom potenciálnych útokov, Sovietsky zväz súhlasil s odstránením svojich rakiet z Kuby.

Jadrová vojna bola odvrátená, ale patová situácia tiež ukázala, prečo je dobré mať jadrové zbrane čím ďalej od svojích hraníc.

Realistickí politológovia majú určite pravdu, ak hovoria, že USA a NATO by mali uznať prirodzené geopolitické záujmy iných národov.


Problémy viac ako 12 miliónov Rusov žijúcich na východnej Ukrajine by môhli byť vyriešené kompromisom, na princípe Schlezvického plebiscitu z roku 1920, kedy si obyvatelia Severného Šlezvicka môhli vybrať, či chcú ostať v Nemecku či Dánsku. Samozrejme s predpokladom , že NATO a Ukrajina nechce ísť do dlhoročného konfliktu s Ruskom kvôli tom, že veľa obyvateľov Ukrajiny, chce byť skôr Rusmi ako Ukrajincami.

Ukrajinský hlavolam

Zložitý problem rozpoltenej Ukrajiny stojí za mierové vyriešenie rusko-ukrajinského konfliktu. Je potrebné, aby NATO a USA pri rokovaniach s Ruskom odmietla tie ruské požiadavky, ktoré sa týkajú ostatných krajín bývalého východného bloku. USA a EÚ musia preto diplomatickým jednaním vyrokovať nové modus vivendi s Ruskom, ktorý bude prijateľný pre všetky strany.

Súčasná kríza je v konečnom dôsledku snahou Putina prekresliť čiaru rozširovania NATO a opätovne presadiť svoj vplyv na Ukrajine , s cieľom vytvorenia bezpečnostného vankúša pre Rusko. Všetkým je už teraz jasné, že aj keď sa Európa vyhne vojne, už sa nikdy nevrátime do predkrízového stavu z marca 2021. Konečným výsledkom tejto krízy môže byť reorganizácia euroatlantickej bezpečnosti.

Dohoda s Ruskom by mohla byť vyrokovaná v dvoch podmienkach:

  • Ukrajina bude súčasťou európskeho trhu, nie EÚ, cez integračné zoskupenie Európskeho hospodárskeho priestoru, čím by dosiahla slobodu pohybu osôb, služieb, tovaru a kapitálu v EÚ.
  • Ukrajina sa nestane členom NATO a nebude mať ani základne NATO, umiestnené v blízkosti ruských hraníc.

Na záver

Vďaka, že naše slovenské dejiny nemáme tak úzko prepletené s Ruskom (Veľkorusi) ako Ukrajina (Malorusi) a Bielorusko (Bielorusi). Aj preto môžme byť v NATO a EÚ.

Teraz najčítanejšie

JEM

Neonacizmus, komunizmus, socializmus, unilaterizmus, multikuturalizmus, genderizmus, neomarxizmus, progresivizmus a EU woke totalitarizmus náś uberajú o slobodu, o slobodu vyjadrovania v mene cancel culture a ponárajú opäť Európu do priepasti temného veku.