Denník N

Náš človek je späť na Ministerstve pôdohospodárstva.

Výraz ,,náš človek“ priniesol ešte pán Mečiar a jeho HZDS. Divoká privatizácia prebiehala v štýle keď majetok putoval do rúk „našich ľudí“. Smer a Róbert Fico v tom počas dlhých rokov vládnutia pokračovali. Začala sa éra inteligentnej, právnej manipulácie nastavovania si zákonov tak, aby prišlo koncove stanovisko súdu, že všetko bolo ,,v súlade so zákonom“.

Po dlhých rokoch tohto marazmu dostalo Slovensko po voľbách šancu, aby sa napravili krivdy spáchané počas vlád Smeru a SNS aj v rezorte pôdohospodárstva. Lesníci, pôdohospodári, ktorí sa nevedeli dostať k svojej vlastnej pôde, ktorú im právnickými kľučkami dokázali vziať, začali mať nádej, že sa to zmení. V štátnych lesoch, ktoré bez problémov nakúpili protipožiarny systém za 22 miliónov eur, ktorý v inom štáte kúpili za 1 milión, sa konečne očakávala zmena.

Malí roľníci začali veriť, že dostanú konečne šancu na prenájom pôdy od SPF. Začali veriť, že si dokážu kúpiť nejaký stroj s pomocou štátu a, že to nebudú len „agrobaróni“ na účty ktorých pritečú stovky miliónov z dotácií. Veľká nádej po rokoch a túžba po zmene bola zhmotnená do volebného výsledku OĽaNO, nakoľko uverili v ich protikorupčný program. Mnoho z tých farmárov, ktorí sa zišli v štrajkoch v Bratislave volili OĽaNO.

Nádej bola veľká ,očakávanie ešte väčšie a príchod ministra Mičovského bol prísľubom, že človek ktorý dlhé roky bojoval  s drevnou mafiou v lesoch, kde sa predávalo drevo len vybraným spoločnostiam a vybraným dodávateľom, sa stal ministrom. Počas vlád Smeru a SNS sa podpisovali zmluvy na dodávky dreva len „našim ľudom“ a obyčajná malá píla na dedine nemala šancu sa dostať k drevu od Štátnych lesov lebo nebola ,,Naša“.

Všetko nasvedčovalo tomu, že to bude nový začiatok v rezorte, tak dlho a ťažko devastovaným lobistickými skupinami a finančnými žralokmi . V agrárnom rezorte podniká množstvo finančných skupín, nakoľko si uvedomili, že pôda bude mať stále hodnotu a nestratí svoju cenu. Základne pravidlo, že štát a človek sú len tak bohatí aké množstvo pôdy vlastnia, je pravidlo, ktoré má svoje opodstatnenie.

Prísun dotácii z európskych peňazí je zlatým lákadlom a nastavenie legislatívy je spôsobom, ako si ten zlatý oriešok vybrať z hniezda. Mičovský sa stal zrazu problémom. Dvere kancelárii ministra sa prestali otvárať ,,našim ľudom“, a tak prišli pokusy nejako sa sním dohodnúť a podsúvať mu svojich ľudí, aby sa nestratil vplyv nad rezortom, ktorý živí mnohé finančné skupiny.

Dohováranie však neplatilo a ani snaha nanominovať mu svojich ,,odborníkov „ z kruhu ,,LOBY“ sa nepodarila ,aj keď sa predsa len dostali k nemu aj ľudia, ktorí by sa k nemu dostať nemali a to sa mu nakoniec vypomstilo. Keď zistil, že aj jeho niektoré nominácie nie sú dobré a začal sa ich zbavovať, tak zrazu sa zišla skupina ľudí, ktorý dali dokopy svoje hlavy a spoločný cieľ bol na svete ,,poďme sa ho zbaviť“.

Terajší minister pán Vlčan nastúpil na pôdohospodárstvo ako štátny tajomník. Spolupráca sním, podľa slov ministra Mičovského bola ťažká. V mnohých jeho postojoch a predstavách ako má byť vedený rezort sa ich názory rozchádzali, a tak sa po krátkom čase s Vlčanom minister rozlúčil . Prečo sa stal poradcom pre „agro“ vtedajšieho premiéra Igora Matoviča je záhadou, no možno to bude spojene aj s jeho snúbenicou Gabrielou Urbanovou, s ktorou sa minister Vlčan zasnúbil ešte pred tým ako nastúpil na ministerstvo.

Pani Urbanová pôsobí na Ministerstve zdravotníctva a je šéfkou oddelenia medzinárodných vzťahov a záležitosti s EÚ na ministerstve. Bola to ona kto mal na starosti nákup vakcíny Sputnik. Či to bola ona, ktorá sa prihovorila na vláde, aby jej snúbenec neprišiel o príjem a niekde ho Matovič zamestnal je otázne, no stal sa poradcom predsedu vlády hoci ako bankár nemal skúsenosti s agro rezortom. A tak bankár s MGIMO školou a tréningom z tejto školy, zrazu stál vedľa premiéra a prinášal mu zvesti z rezortu agro.

Ego je silné, a to že sa nepohodol s Mičovským bolo dobrou štartovaciou čiarou na prísun informácií, aký je on ten Dedoles neschopný.

Na scénu prichádza už dnes bývali štátný tajomník ministerstva pôdohospodárstva Milan Kyseľ. Ten sa ako predseda Spolku farmárov vyjadril v marci 2019 počas štrajkoch roľníkov že ,,nepodporuje protesty farmárov lebo sú politický motivované“. Napriek tomu sa stal členom v poradnom zbore ministra Mičovského, ktorý chcel spojiť všetkých roľníkov. Ciele pána Kyseľa boli omnoho vyššie a snaha stáť sa generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúri bola enormná z jeho strany, čo sa mu aj skoro podarilo, no minister Mičovský si to nakoniec rozmyslel a uprednostnil radšej, že spraví transparentné výberové konanie na tento post a nemenuje priamo nikoho .

To bola jeho ďalšia ,,chyba“ . Z Kyseľa si spravil nepriateľa a nešípil ešte akého. Po pár dňoch obvolával Milan Kyseľ všetkých členov poradného zboru, aby vystúpili z poradcovského zboru a mohol by tak prezentovať, že od Mičovského odchádzajú poradcovia a rozpadá sa mu team na ministerstve. To sa mu aj podarilo, ale nie celkom. Odišli 4 členovia poradného zboru zo 17 ,no medializácia bola taká, že sa mu rozpadá všetko. Šéf poradného zboru, ktorý bol v tom čase Martin Ondráš ukončil svoju činnosť v zbore k 31.8.2020, a ako to prezentoval na vlastnú žiadosť ,nakoľko sa vraj nevedel stotožniť s krokmi pána Ministra. Realita bola taká, že po viacerých upozorneniach od širokého spektra ľudí k osobe Martina Ondráša stratil Mičovský dôveru a požiadal, aby odišiel.

Martin Ondráš, kandidát za Progresívne Slovensko. Momentálne poradca ministra Vlčana.
Martin Ondráš, kandidát za Progresívne Slovensko. Momentálne poradca ministra Vlčana.

Ďalší nepriateľ na scéne, ktorý sa okamžite pustil do blogovania a 128 článkami na blogu Sme spustil kritiku na akýkoľvek krok ministra a dokázal absurdne popísať a pretočiť stanoviska z dielne EÚ a vykresliť ministra ako neschopného. Ďalší člen ,,odvolacieho komanda“ je Anežka Srojt Hrdá, ktorá sa stala neslávne známa tým, že na Ministerstve pôdohospodárstva pri dychovej kontrole nafúkala 0,62 promile a dostala hodinovú výpoveď. Jej manžel Vladislav Srojta je v Trnave šéf Nemocnice a hokejový fanda, kde sa stretáva s Igorom Matovičom a odvodnenie nameranej hladiny alkoholu pri dychovej skúške Anežky Srojt Hrdej, bolo že ,,ona zjedla len punčové koláče a vypila kvapky od kašľu“ je z dielne scifi. Rozhodla sa podať žalobu na ministerstvo, že ona nenafúkala, aj keď boli prítomní pri dychovej skúške traja kontrolóri. Pri podanej žalobe na ministerstvo napadala, že nemôže jej byť udelená hodinová výpoveď podľa kolektívnej zmluvy . A tak sa zrazu na úrade vlády stretla skupina ľudí, kde pán Vlčan z pozície poradcu premiéra dokázal dohodnúť stretnutia so všetkými, ktorí boli nespokojní s Mičovským. Mali otvorene dvere na Úrade vlády, kde ich prijímali rôzni poradcovia, aby si vypočuli ich sťažnosti.

Anežka Hrdá Šrojt s manželom Vladimírom Šrojtom.
Anežka Hrdá Šrojt s manželom Vladimírom Šrojtom.

Prišla ďalšia ,, paľba „ na Mičovského zo strany SPPK. To je združenie poväčšine veľkých pestovateľov. Jeho predseda Emil Macho ,verný to člen rady poľnohospodárov, ktorú založila ministerka Matečná za vlády začal hroziť štrajkami, nakoľko prišlo sporné rozhodnutie Mičovského, v ktorom chcel prideliť malým roľníkom cez tzv. „redistributivnu platbu“ 150 eur na 1ha. To sa predsa nerobí. Peniaze majú ísť tam kde doteraz, teda veľkým roľníkom. A tak prišla doba mediálneho linču Mičovského a hrozba štrajkov ,,Agrobarónmi“ a to si v čase covidu nemohla vláda dovoliť.

Mičovský odstúpil pre zadržanie šéfky SPF Gabriely Bartošovej políciou, ktorá skončila v cele predbežného zadržania a to z dôvodu podozrenia z korupcie na SPF z čias SNS . Mičovský prevzal zodpovednosť a odstúpil z pozície ministra aj keď túto pani nominoval do funkcie na odporúčanie z radov poradcov na Úrade vlády, a nebola to vyslovene jeho nominácia.

Kto rozhodol, že novým ministrom pôdohospodárstva bude Samuel Vlčan je záhada. Ani jeho bankárska kariéra a vcelku neslávne pôsobenie v bankových inštitúciách a v rôznych dozorných radách dávalo tieň nad jeho minulosťou. Pán Vlčan nezabudol, kto ho podporoval. Milan Kyseľ sa stal štátnym tajomníkom , Martin Ondráš sa stal priamym poradcom ministra Vlčana, Anežka Hrdá Šrojtová ukončila spor s už Vlčanovým ministerstvom dohodou, a ministerstvo jej vyplatilo plnú výšku platov, čo nebola zamestnaná po hodinovej výpovedi na ministerstve pre alkohol v dychovej skúške. Dokonca ju Vlčan povýšil na šéfku svojej kancelárie. Začal sa hon na ľudí, ktorí nastúpili na pozície a to nielen na Ministerstve pôdohospodárstva, ale aj na jemu podriadených inštitúciách. Všetci, ktorí prišli za Mičovského dostali padáka a to na ,, drzovku „ a minister Vlčan našiel spôsob ako na to.Názorná ukážka ako sa zbaviť ľudí je prevedená ,premiestnení ľudí z Mičovského protikorupčného oddelenia. Minister Vlčan si ich pozval, no na stretnutie s ním na pôde Ministerstva pôdohospodárstva prišla už personalistka pani Ľubica Turkotová, ktorá im ponúkla dohodu v znení, že je lepšie ukončiť pracovný pomer lebo váš odbor ,, sa ruší“. Pričom sa reálne nerušil, len sa mal premiestniť do Bratislavy zo Zvolena. Tu sa začína éra keď sa lož stáva pracovným nástrojom na ministerstve. Dnes je to prezentované ministrom tak, že ministerstvo nezrušilo protikorupčné oddelenie, len ho presunulo zo Zvolena do Bratislavy, a že pracovníci protikorupčného oddelenia nechceli dochádzať do Bratislavy, a čo im povedala pani personálna šéfka pani Turkotová. On nevie nakoľko osobne na stretnutí nebol a nevie sa vyjadriť za pani Turkotovu. Našiel si staronovú šéfku personálneho, ktorá na danej pozícii pôsobila za vlády SNS a po nástupe Mičovského sa stala dlhodobo práceneschopná, nakoľko vedela, že nebude mať uplatnenie v rezorte na pozícii Šéfky personalistiky Ľubica Turkotová zázračne vyzdravela hneď po nástupe ministra Vlčana a vrátila sa späť v plnej sile s odhodlaním verne slúžiť pánu ministrovi.

Pani Nouvzovská ako riaditeľka NPPC mala problém s tým, že zo svojej pozície za vlády SNS to bola ona, ktorá bola zodpovedná za projekt ,,POTRAVINOVÝ KATALOG „. Na tento projekt podal Mičovský trestné oznámenie. To bol problém, nakoľko v tomto projekte sa ,,stratilo“ 2,2 milióna euro . Vlčan sa rozhodol, že pani Nouvzovská sa stane generálnou riaditeľku služobného úradu. To je 3 najsilnejšia pracovná pozícia na ministerstve. Je tu tak podivný paradox, že pani Nouvovská bude zastupovať pri vyšetrovaní trestného podania obe strany, tak poškodené Ministerstvo pôdohospodárstva, tak aj NPPC, ktoré malo spreneveriť v tomto projekte údajne 2,2 milióna euro. Hmm? Partia na Ministerstve pôdohospodárstva sa pomaly zložila a prišla prvá výzva cez ktorú mali dostáť roľníci a poľovníci pomoc v boji s africkým morom ošípaných v objeme 5,2 milióna euro. AMO výzva je ukážkou práce ministerstva pod vedením ministra Vlčana. Dotácie doputovali do rodinnej firmy pána štátneho tajomníka a k vybraným farmám. Z 8600 fariem dostalo podporu len cca 100, ktorí dostali informáciu, že takáto výzva momentálne prebieha a takto odišlo 2 milióny eur zo sumy 5,2 milióna . Zvyšne peniaze v objeme 3 miliónov sa preinvestovali pri nákupe chladiarenských boxov, ktoré nakúpili cez sprostredkovateľskú firmu v Čechách v štýle ,,Náš človek“.

Bývalý štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva a terajší minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Na fotografii generálna riaditeľka služobného úradu Zuzana Nouvzovská.
Bývalý štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva a terajší minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Na fotografii generálna riaditeľka služobného úradu Zuzana Nouvzovská.

Lesy SR pri reorganizácii podniku zase obsadili ,,Naši ludia“. Novými riaditeľmi podnikov, ktoré vznikli pri reorganizácii sa stali v 6 prípadoch ľudia , ktorí pôsobili za vlád Smeru a SNS vo vrcholových pozíciách. Riaditeľov, ktorí prešli výberovým konaním počas ministrovania Mičovského poslali na pozície posledných lesníkov alebo rovno im nedali žiadne pozície. Generálny riaditeľ lesov Köszeghy sa skoro hneď po svojom nástupe vybral na poľovačku do ChKO Poľana streliť jeleňa. Nevadilo mu, že smernica lesov vraví, že zamestnanecký lov jeleňa 3 kategórie je povolený až od dátumu 1.11. Jeho „zadarmo výstrel“ na Poľane zaznel 16.9. a za uloveného jeleňa nezaplatil žiaden finančný obnos. Veď prečo by aj platil, veď je predsa Generálny riaditeľ a ,,náš človek“.

No, to čo bolo odprezentovane na klube OĽaNO z úst ministra Vlčana, kde si ho predvolali poslanci národnej rady je až neuveriteľné.,, Mičovský je vraj ten kto teraz brojí proti nemu lebo Mičovský je ten kto kryje drevnú mafiu a všetci, čo ho kritizujú sú s ním spolčení a on odstrihol ľudí z drevnej mafie“. Niečo takéto dokáže tvrdiť len ten, kto reálne nepozná situáciu v sektore pôdohospodárstva a lesníctva, len ten kto nepozná reálne, že kto čo v minulosti spravil a kto aké postoje v minulosti zaujal, či už lesníckom alebo poľnohospodárskom sektore. Snaha kriminalizacie ľudí zo strán ozajstnej drevnej mafie, ktorá je momentálne späť na ministerstve a v Lesoch SR je snahou za každú cenu udržať Vlčana v kresle ministra. No, tu prichádza v tomto príbehu naspäť protikorupčný program OĽaNA a to čo hlásalo toto hnutie pred voľbami, že zatočí s korupciou a zbaví Slovensko tzv. ,,našich ľudí“ a pre tento program ho volilo mnoho poľnohospodárov a lesníkov.

Lesník a farmár sú skutočne tí obyčajní ľudia, ktorí reálne vedia kto je kto. Týmto obyčajným ľudom nemusí Vlčan hovoriť, kto je v obore bandita a kto ten dobrý. Roľník a lesník poväčšine v svojich oboroch pracujú desaťročia a Vlčan im pri svojej pol ročnej anabáze odborníka na pôdohospodárstvo a lesníctvo nemusí rozprávať ,že čo je dobre a čo zlé.

A tak dnes OĽaNO prichádza o voliča a o dôveru, lebo človek, ktorý dnes nemá inú možnosť na dedine ako sa zamestnať v Štatných lesov dnes zo strachu o tých biednych 600 eur podpíše aj to že Köszeghy aj minister Vlčan sú najleeeeepšííí. Kedy a kde má možnosť povedať, čo si myslí je za plentou vo volebnej miestnosti. A tak Oľano, tým že sa sústredilo na jeden boj s mafiou v súdnictve a na tých par mien, ktoré rezonujú vo verejnosti prichádza o voliča tým že prinieslo späť našich ľudí v sektore pôdohospodárstva.

Teraz najčítanejšie