Denník N

PIXEL WARS – Rusko verzus zvyšok sveta. V tejto “vojne” nikto nebude víťaz!

JSP/ Zelinsky: ako nenaplniť Minské dohody Putin: Donbas si nedáme
JSP/ Zelinsky: ako nenaplniť Minské dohody Putin: Donbas si nedáme

„Politikům se nevěří, politikové se kontrolují. Věří se v Boha, věří se v přírodu, věří se v krásu, věří se v myšlenku, ideu. V politika se nevěří, a kdo v něho věří, je idiot!“ Karel Kryl

Len ten kto čítal knihu Krvavé územie od Timothy Snyder-a, si je vedomý, aké neuveriteľné masakre sa udiali na území Poľska, Ukrajiny, Bieloruska a pobaltských štátov rokoch 1933 až 1945. Toto obdobie vyformovalo historickú skúsenosť přeživších, žijúcich v tejto časti Európy.

Milióny obetí, ktoré majú na svedomí sovietski komunisti a nemeckí nacisti, sú dostatočným mementom pre ľudstvo, aby sa ideológie ako komunizmus a nacizmus popierali dôslednejšie ako doteraz.

Na Ukrajine, v Rusku ale aj v Európe však vidíme opak, čo svedčí o jedinom, ľudstvo má krátku pamäť.

Aj dnes, možno je to len kvôli online sociálnym sieťam a problémom jednotlivých vlád racionálne riešiť covidový problém a covidovú tyraniu, kultúra komunikácie v posledných dvoch rokoch výrazne klesla nielen medzi lídrami jednotlivých krajín, ale aj medzi ľuďmi všeobecne na najnižšiu úroveň.

To ovplyvňuje aj medzinárodné vzťahy. Ľudia zavretí v jednotlivých štátoch je publikum, ktoré chce počas covidovej tyranie, každá vláda zabaviť, aby prekryla vlastné zlyhania.

Ako príklad zlyhania uvádzam výročie dokumentu, ktoré schválilo Parlamentné zhromaždenie pred rokom 27. januára 2021. Urobte si vlastný názor čo svetoví politici dodržali a čo nie:

 

  • občania sú informovaní o tom, že očkovanie nie je povinné a že nikto nie je politicky, spoločensky ani inak tlačený, aby sa dal zaočkovať, ak si to sami neželajú (pozri 7.3.1)
  • zabezpečiť, aby nikto nebol diskriminovaný za to, že nebol očkovaný z dôvodu možných zdravotných rizík alebo že sa nechce dať zaočkovať (pozri 7.3.2).
  • prijať včasné účinné opatrenia na boj proti dezinformáciám, dezinformáciám a váhavosti v súvislosti s vakcínami proti COVID-19;
  • šíriť transparentné informácie o bezpečnosti a možných vedľajších účinkoch vakcín, spolupracovať a regulovať platformy sociálnych médií s cieľom zabrániť šíreniu dezinformácií (pozri 7.3.4)
  • transparentne komunikovať obsah zmlúv s výrobcami vakcín, aby boli verejne dostupné pre parlamentnú a verejnú kontrolu (pozri 7.3.5).

Ako povedal Karel Kryl: „Politikům se nevěří, politikové se kontrolují. Věří se v Boha, věří se v přírodu, věří se v krásu, věří se v myšlenku, ideu. V politika se nevěří, a kdo v něho věří, je idiot!“

Donbas vs Karabach

Súčasné správanie ruských vojsk na hraniciach Ukrajiny je veľmi demonštratívne. Predložené zmluvy k USA a NATO boli prezentované vopred a nátlakovo cez sociálne média, čo urobilo Rusko prvý krát vo svojej histórii. To indikuje, že hlavnou úlohou týchto jednotiek nie je pripravovať sa na útok voči Ukrajine, ale vyslať signál Kyjevu, EÚ a USA, ohľadom spôsobu vyriešenia konfliktu o Donbas.

V nedávnej dobe deklaroval Putin svetu jasnú výzvu, čo bol signál pre Západ, aby nebudovali vojenskú infraštruktúru NATO na území Ukrajiny.

“Rusko neopustí Donbas, ale ak urobíme akékoľvek rozhodnutie, musíme myslieť aj na dôsledky.” Putin

https://youtu.be/NfB4d5L2xW4

Na druhej strane, Ukrajina nemá záujem dodržiavať Minské dohody. Ukrajinská armáda sa dlhodobo pripravuje na ďalšiu operáciu proti samozvaným republikám, v termíne po Olympijských hrách v Číne a pred blížiacimi sa ukrajinskými voľbami, pričom skúša trpezlivosť Ruska, či vstúpi do konfliktu a podporí povstalcov v Donbase a Luhansku.

Tento Ukrajinský tlak zvýšuje politický tlak na Moskvu. Ďalší postup Ukrajiny veľa závisí od toho, aká bude aktuálna pozícia EÚ, NATO a USA. V akom rozsahu a v akom formáte budú poskytovať Ukrajine podporu v prípade eskalácie? To ukázal článok v americkom denníku, v ktorom si USA preverilo spojenectvo a spoľahlivosť krajín pri ukrajinských hraniciach.

Svoju úlohu v ukrajinskej taktike jednoznačne zohral aj konflikt v Náhornom Karabachu. Aj tam dlhodobý konflikt nevyriešila pokojná politická cesta, ale v Karabachu Azerbajdžanci použili silu tureckých dronov a dosiahli výrazný pokrok.

To motivovalo aj Ukrajincov, ktorí si myslia, že len skutočná vojenská sila môže vyriešiť konflikt na Donbase. Aj preto Ukrajina uzavrela obrannú spoluprácu s Tureckom na dodávku dronov.

Donbas je bohatý región, ktorý vytvára cc. 13% HDP Ukrajiny. Na druhej strane je to región, ktorý narušuje status quo delenia štátov v Európe. Aj preto Španielsko, ktoré má problém s bohatým Katalánskom, Anglicko s referendovým Škótskom, Turecko s Kurdmi demonštratívne vyzbrojujú Ukrajinu a vysielajú lode do stredozemného mora.

Jedine Poľsko a pobaltské krajiny, majúce historickú skúsenosť s imperiálnym Ruskom keď prišli o svoju Poľsko-Litovskú úniu úprimne nechcú, aby Rusko posúvalo opäť hranicu bližšie na západ…..

Náklady a dividendy vojny

Nemyslím si , že by USA, RUSKO, NATO chcelo skutočnú vojnu, keďže náklady na takýto konflikt prevýšia politické dividendy. Je ťažké predpovedať, k čomu by takýto konflikt mohol viesť, keďže ide o veľmi vysoké stávky.

Rusko

Z finančného pohľadu, by USA okamžite uplatnila sankcie na ruský finančný systém, odpojila ho od medzinárodného bankového systému SWIFT, zaviedla sankcie na ruskú energetiku, ruskú ropu a zemný plyn a NORD Stream.

Z politického pohľadu, Rusko nemôže opustiť Donbas, pretože ak by to urobil, ďalšou otázkou by sa otvoril Krym. A strata Donbasu by mohla Rusku priniesť ťažké politické straty. Rusko vo vzťahu k Ukrajine požaduje aplikovať americkú obdobu Monreovej doktríny.

Ukrajina

Z pohľadu blížiacich sa volieb, Zelenský jednoznačne stráca svoju politickú pozíciu a stáva sa rukojemníkom nacionalistických síl. Mnohé reformné iniciatívy sa zastavili. Dopady Zelenského rozhodnutí na jazykový zákon a zastavenie vysielania televíznych staníc v ruskom jazyku, pripomínajú malú heydrichiadu a odplatu za ruskú imperiálny politiku voči ukrajinskému jazyku a politickej agitácii v 19 storočí.

EU, USA a svet

Sankcie by vážne poškodili nielen ruskú ekonomiku, ale aj destabilizovali svetový finančný systém, energetický sektor a európsku a americkú ekonomiku. Nikto nemá záujem tento stav, počas svetovej covidovej krízy udržiavať. USA sa viditeľne sústreďuje na Čínu a Rusko mu túto taktiku významne narúša.

Záver

teórii hier existuje model sokol a holubica, ktorá analyzuje konflikty medzi jednotlivcami alebo skupinami, ktoré udržiavajú agresívne alebo miernejšie stratégie. Tento model sa uplatňuje aj v tomto konflikte. Aj preto budovanie dôvery nebude jednoduché.

Ako však ukazuje história, americko-ruské vzťahy sa môžu prudko zhoršiť a rovnako aj rýchlo zlepšiť.

Teraz najčítanejšie