Denník N

M. Mignola: Ú.P.V.O — Výstraha, Černá bohyně & Král strachu (Komiksový denník 2 — 4/2022)

„Nepochopila jste, že vaši nepřátelé si našli spojence? Nijak jsem nepřeháněl. Stojíte proti mnohem většímu nepříteli, než prozatím tušíte. Pouze jste nadzdvihli kámen a zahlédli tvory necházejíci se pod ním. Avšak pod tímto kamenem se hlouběji pod zemí nachází celý další svět, který stále nekontrolovaně roste a bují.“

Výstraha, Černá bohyně a Král strachu sú ďalšími zo série príbehov Úradu paranormálneho výskumu a obrany. Špeciálny vyšetrovací tým zložený z podivuhodných postavičiek v ňom pátra po únoscovi pyrokinetičky Liz Shermanovej, behá hore dole po svete, objavuje starých známych protivníkov z vnútra zeme a opäť sa raz snaží zabrániť celosvetovému Armagedonu. Veď to poznáte.

Mike Mignola sa v záverečných poznámkach tejto trilógie zvanej Spálená země rozpisuje o tom, ako spolu s Johnom Arcudim vymýšľali jej jednotlivé zápletky — za pochodu hádzali rôzne nápady a námety o ktorých netušili, ako nakoniec dopadnú. A na výsledku to je dosť vidieť.

Príbeh, ktorému by svedčilo skrátenie na polovicu, je umelo predlžovaný kvázi epickými výjavmi zaberajúcimi častokrát celé dvojstránky. A aj keď mám rád dynamickú kresbu Guya Davisa, vôbec mu nesvedčia tieto panorámy — nedokáže sa v nich uspokojivo vysporiadať s priestorom a pôsobia tak poloprázdne a chudobne. Mimochodom, keď sa v jednej snovej sekvencii na chvíľu vráti Mignola ako ilustrátor, hneď vám je ľúto, že sa v súčasnosti už viac venuje písaniu, než kresbe.

Ú.P.V.O. je našťastie zložené z veľmi sympatických postáv a aj v celej tej soap-epike si nájdu autori priestor na ich osobné príbehy. Mignola taktiež vyťahuje svoje silné zbrane v podobe sépiovo sfarbených flashbackov, odkazov na staršie komiksy a mytológiu z rôznych kútov sveta.

Spálená země tak uzatvára jednu kapitolu, cyklus Žabích válek — a ja sa aj napriek značným výhradám teším na ten ďalší, v ktorom sa osud Ú.P.V.O. začne opäť pomaly prepletať s osudom nášho milovaného Hellboya. Dámy a páni, prichádza Peklo na zemi.

M. Mignola: Ú.P.V.O — Výstraha
Comics Centrum, 2020
160 strán
*
60 %

M. Mignola: Ú.P.V.O — Černá bohyně
Comics Centrum, 2020
160 strán
*
65 %

M. Mignola: Ú.P.V.O — Král strachu
Comics Centrum, 2021
144 strán
*
70 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.