Denník N

Obmedzenosť a z toho vyplývajúce sebapoškodzovanie vlastných možností Vladimíra Putina a Sergeja Lavrova

S veľkým znepokojením sledujem to, čo sa deje na Ukrajine. Celá situácia je o to horšia, že ruský prezident má evidentne svoj postup dopredu premyslený a presne vie čo robí. Minimálne sa tak snaží pôsobiť, čo bezpochyby má svoj efekt.

English version

Nejaké titulky typu Putin prebudil a zľakol sa NATO sú úplne scestné. Putin má vo svojej hlave možno veľa vecí, ale strach z NATO ak aj v podvedomí má, tak si ho ani náhodou nepripúšťa. Považuje totiž celý zvyšok ľudstva za zberbu polo hlupákov, ktorých jediným údelom bude byť mu plne podriadení – tak ako si na to zvykol vo svojom okolí za posledných 22 rokov. Ten človek 22 rokov podľa jeho mienky nestretol seberovného, možno okrem Lavrova. Ktorý je podľa všetkého rovnako nafúkaný egocentrik mysliaci si o zvyšku sveta to isté čo Putin.

Inak Vladimír po rusky znamená vládnuť svetu. Kto má trochu skúsenosti so schizofrenoidnými poruchami, veľmi dobre vie, že niečo také ako meno naznačujúce niečo takéto môže významným spôsobom ovplyvňovať chovanie daného človeka.

Putinov svet je postavený na jeho absolútnej dominancii nad všetkými ostatnými, ktorá sa v chode udržiava strachom. Dodnes si pamätám nejaké video z porady nejakej ruskej obdoby rady chodu štátu. Putin tam s jej ostatnými účastníkmi vytieral podlahu ako s malými deťmi a ostatní mali evidentne setsakramentský rešpekt a strach a nevideli žiadnu inú možnosť iba sa plne podriadiť.

Podľa Putinovej sebaistoty a tvrdým ťahom do vojny (Nenechajte sa prosím oklamať titulkami typu: https://www.aktuality.sk/clanok/z7fqp2q/v-ziadnom-pripade-nesmie-dojst-k-vojne-tvrdi-dmitrij-medvedev/ je to iba používanie osvedčených nástrojov propagandy, kde na jednej strane sa niečo robí a na druhej ruská propaganda mätie všetkých vyhláseniami popierajúcimi nos medzi očami), má pravdepodobne Putin dobre rozobrané všakovaké scenáre, ktoré potencionálne môžu nastať a na drvivú väčšinu je pripravený a nezaskočí ho takpovediac nič. Možno iba snáď keby tu pristála mimozemská loď, uniesla Putina z Moskvy a nechala ho zviazaného ležať pred súdom pre vojnové zločiny v Haagu. Výroky Lavrova o tom, ako doteraz boli Rusi trpezliví ale už sa čas naplnil, zaváňajú tým akoby mali v zálohe nejakú super utajenú zbraň, ktorou paralyzujú celý svet a ten im padne k nohám. Podľa ich suverejného správania by sme mali reálne čakať scenár, že jedného dňa sa zobudíme, nebude fungovať internet, televízia ani rozhlas a za tri týždne nám pred domami budú parkovať ruské tanky. Mimochodom niečo také ako odstavenie podmorských internetových káblov alebo nejaké ďalšie opatrenia na ničenie infraštruktúry majú určite naplánované ako prvé. Modlím sa nakoľko inžinieri infraštruktúry rátali s niečím takýmto.

Putinova achillova päta je v spôsobe akým si udržuje rešpekt ostatných – strachom. Možno toto fungovalo v Rusku, ale ak napadne Ukrajinu, poštve proti sebe nielen každého jedného Ukrajinca ale celý svet. Aby toto ukočíroval, potreboval by technológiu, ktorou by ovládal myseľ iných ľudí. Ak ju nemá, tak to sa už jeho metódami rešpekt bude udržiavať podstatne ťažšie. Ale aby som sa vrátil k téme v nadpise článku. Podľa mňa sú Putin a Lavrov obmedzení, pretože v konečnom dôsledku idú proti vlastným záujmom. Ak by totiž rozvinutý svet fungoval v súčasnom status quo ešte nejaký čas – povedzme 15-30 rokov, podľa mňa by sa podarilo vyriešiť nielen také problémy ako choroby ale dokonca i smrť. Elon Musk sa mýli ak si myslí že nízka pôrodnosť ľudstva bude problém. Ak ľudia budú nesmrteľní, budeme mať problém presne opačný. Ľudia budú v optimistickom scenári o 30 rokov žiť večne, pretože naplno ovládnu tajomstvá fyziológie ľudského tela. Keby sa Putinovi a Lavrovovi podarilo rovno ovládnuť celý svet a pritom zničiť najrozvinutejšie technológie civilizácie, o pár rokov budú na tom oveľa horšie ako keby tak neurobili, pretože ľudia by sa inak vďaka rozkvetu technológií stali Bohmi. Ovládli by vlastnú smrteľnosť, možno i budovanie virtuálnych svetov do ktorých budú vedieť zapojiť všetky svoje zmysly. Tak ako Ľudovít XIV – francúzsky kráľ 17. storočia mal vo výsledku nižšiu životnú úroveň ako obyčajný človek narodený v 21. storočí – kvôli technologickému pokroku (zubári, splachovacie toalety, či teplé sprchy v 17. storočí moc nefungovali). To, že píšem o horizonte 30 rokov neznamená, že 70 ročný človek sa niečoho takého nemôže dožiť – naopak je to veľmi pravdepodobné, pretože pokrok bude postupovať najskôr predlžovaním priemernej miery dožitia až k úplnému odstráneniu chorôb a dosiahnutiu nesmrteľnosti.

Tak tak isto bude mať Sergej Lavrov podstatne nižšie uspokojenie svojich ultra ego potrieb v rozbitom svete vojnou ako by mal v plne technologicky rozvinutom svete, kde by bol Bohom a mohol si napríklad v nejakej virtuálnej realite spustiť scenár, kde nielenže bude vládnuť celému svetu ale bude môcť takýchto svetov mať niekoľko, ľubovoľne do nich vstupovať a vystupovať – a všetko si pamätať.

Ľudia môžu mať i zverské túžby naplnené a pritom sa navzájom neobmedzovať. Čo asi nie je správne, ale v princípe to možné bude.

Inými slovami Putin a Lavrov sú svojim okolím pomýlení nafúkaní egocentrici, ktorí nepochopili ani takú základnú poučku, že ak ľudia spolupracujú dokážu násobne viac ako keď idú proti sebe. Myslia si, že sú výnimočné ľudského stvorenia, ktoré navyše boli v správnom čase na správnom mieste a je ich povinnosťou takúto unikátnu zhodu okolností doviesť do dokonalosti, neuvedomujúc si, že zároveň pravdepodobne zahadzujú niečo oveľa cennejšie – pokrok a výsledky ľudskej spolupráce. Ak sa bude 90% sveta zmietať v existenčných problémoch, 1% Rusov na vrchu, ktorí budú možno vládnuť svetu zázrak neurobí.

Teraz najčítanejšie