Denník N

Winston Churchill a korona

Výnimočné časy plodia výnimočné osobnosti. Počas mimoriadnych situácií sa obnažujú schopnosti politika. Na povrch sa vynárajú jeho osobnostné dispozície zvládať extrémne stavy. Musí sa rýchlo zorientovať v danej matérii, ihneď nasať do seba potrebné vedomosti, nezriedka bezodkladne rozhodnúť, vybrať si vskutku odborne podkutých spolupracovníkov a v neposlednom rade vliať do sŕdc občanov optimizmus, že všetko sa dobre skončí.

Žiarivým príkladom takéhoto politika, ktorý rástol so svojím dejinným poslaním, je Winston Churchill počas druhej svetovej vojny. Vtedajší britský premiér sa nedal psychicky zomlieť na prvý pohľad neporaziteľnou vojenskou silou nacistického Nemecka. Presviedčal kolegov-politikov, že Veľká Británia určite zvládne aj túto historickú výzvu. Rozosieval istotu, že Hitler nikdy nevstúpi na britskú pôdu. Občanov si získal svojim húževnatým optimizmom a neotrasiteľnou vierou, že víťazstvo je na jeho strane. Legendárnym sa stal jeho znak víťazstva: zdvihol súčasne ukazovák a prostredník a vytvoril písmeno V – po anglicky victory, teda víťazstvo.

Winston Churchill strhol so sebou nielen absolútnu väčšinu britskej politickej elity, ale aj obyvateľstva. Z viac-menej normálneho politika, niekoľkonásobného (začas kontroverzného) ministra, sa počas druhej svetovej vojny stal ozajstný štátnik, ktorý úspešne vzdoroval hitlerovskému Nemecku a veľkou mierou prispel k porážke nacistov. Stal sa historickým symbolom toho, ako nepodľahnúť na prvý pohľad zúfalej situácii: ako obrovskou silou vôle, mohutného presvedčenia, zodpovedajúcich rozhodnutí a vodcovských schopností pootočiť koleso dejín správnym smerom.

(Milovníci kina si naisto spomenú na film „Najtemnejšia hodina“ z roku 2017 s geniálnym Garym Oldmanom v hlavnej úlohe.)

Aj teraz sme svedkami jedinečného dejinného zlomu. Pandémia ochorenia COVID-19 si vyžaduje od politikov podobné vlastnosti ako druhá svetová vojna: okamžité osvojenie si doposiaľ neznámej matérie, rýchlu orientáciu v často sa meniacej situácii, zdravý úsudok, umný výber nestranných odborníkov, v prípade potreby razantné rozhodovanie, nákazlivý optimizmus, že spolu s občanmi zvládne aj túto pandemickú pohromu.

Na koronovského Winstona Churchilla ešte stále čakáme. V Amerike. V Európe. Všade.

(Autor pracuje v Európskej komisii. Príspevok nemusí vyjadrovať postoj jeho zamestnávateľa.)

 

Teraz najčítanejšie