Denník N

Fotoblog: Bratislava získala novú prírodnú rezerváciu Vydrica

Od 1.2.2022 pribudne hlavnému mestu nová prírodná rezervácia Vydrica rozprestierajúca sa na ploche 483 hektárov. Významná časť územia patrí do bratislavského lesoparku v správe mestských lesov. Nachádza sa tak v jedných z celoročne najnavštevovanejších lesoch na Slovensku, s hustou sieťou značených aj neznačených turistických a bežeckých chodníkov či cyklotrás.

Ľahké formy rekreácie, ktoré sú pre toto územie typické, nie sú v nesúlade s ochranou prírody. Návštevnosť posledné roky rastie, napriek tomu sa do Vydrice vrátila vydra, hniezdi tu párik bocianov čiernych, či mnohé chránené dravce.

Aj preto sme posledné 2 roky v rámci združenia Iniciatíva Naše Karpaty intenzívne komunikovali s ministerstvom životného prostredia, aby tu ostal zachovaný voľný pohyb osôb, umožnená jazda na bicykli, možnosť opekať na vyhradených miestach, zbierať lesné plody či organizovať tradičné športové preteky bežcov či cyklistov.

Netreba mať teda obavy z vyhlásenia tejto rezervácie. Je to krok, ako systémovo tieto lesy ochrániť pred ťažbou dreva. Nevieme totiž, kto bude primátorom o rok, 5 rokov, 10 rokov, a či bude pokračovať v snahe chrániť lesy a prírodu, ktorú sme v tomto volebnom období započali.

Príroda je tu naozaj krásna a rozmanitá v každom ročnom období. Trávim v nej veľa času pešo s deťmi, alebo na bicykli. Prejdite sa so mnou aspoň takto prostredníctvom mojich fotiek cez toto krásne územie.

Teraz najčítanejšie

Jakub Mrva

Som ochranár, cyklista, turista, otec 2 detí a predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty, ktoré sa dlhodobo venuje boju proti nadmernej a nešetrnej ťažbe dreva, nevhodným developerským projektom a zároveň snahe podporovať rekreáciu v súlade s princípmi ochrany prírody. Som spoluautorom Koncepcie rozvoja bratislavských mestských lesov, Zonácie mestských lesov a Dohody medzi hlavným mestom a LESMI SR ohľadom zníženia ťažby dreva. Od roku 2018 pôsobím ako poslanec mestského zastupiteľstva hl. mesta SR Bratislavy za Team Bratislava (Team Vallo) a miestneho zastupiteľstva mestskej časti Nové Mesto.