Denník N

Musíš sa pohnúť a vykročiť, iná cesta nie je

Účastníčka vzdelávacieho kurzu v Plamienku, Mária Habalová, píše o živote a ceste, ktorou kráčame po strate. O smútku, živote a ceste, ktorá je pred nami.

Majka Habalová, účastníčka nášho vzdelávacieho kurzu „Ako komunikovať v náročných chvíľach“ píše o živote a o ceste, ktorou kráčame po strate. O smútku, živote o tom, čo je pred nami. Nechajme sa inšpirovať. Strácame všetci.

 

Kráčame po novej ceste a učíme sa žiť bez toho, čo bolo a do konca života bude pre nás veľmi cenné. Keď zatvoríš oči, cítiš, že je blízko, vybavuješ si vôňu, ktorú poznáš. Cítiš, že je tu, skúšaš sa rukou dotknúť. Znovu a znovu. A potom si uvedomíš, že sa Ti to nikdy nepodarí. Bolesť Ťa zahltí a nič nevidíš, len tmu. Akoby si stratil kus seba, časť Tvojho ja navždy odišlo. Si odvtedy niekto iný, aj Tvoje plány do budúcnosti sa musia zmeniť.

Je ťažké pripustiť si, že neexistuje cesta späť. Každý deň ale vychádza slnko, vtáky spievajú, v uliciach sa ľudia ponáhľajú ako keby sa nič nestalo. Prečo strata tak veľmi bolí? Smútok a prázdnota Ti nedovolia vnímať, čo sa deje okolo Teba. Akoby všetko bolo zahalené závojom. Ale musíš sa pohnúť a vykročiť. Život plynie, nezastaví sa. Prichádzajú nové dni, noví ľudia, nové situácie.

Kráčaj a ži. Niekedy Ťa možno napadne, že by si si možno nemal vychutnať nové krásne veci, ktoré sa objavujú. Hoci si pomyslíš, že by si nemal byť šťastný, buď! Uvedomíš si, že predsa len dokážeš prežívať aj niečo pekné. Možno si si myslel, že sa už nikdy nedokážeš radovať. Pomaly sa učíš. Radosť je tu aj pre Teba. Nemôžeš žiť v minulosti. Pozeraj sa viac dopredu ako dozadu. Život sa preorganizuje, prispôsobí. Z času na čas prídu chvíle, keď budeš smutný. Ale s bolesťou príde aj vďačnosť za všetky tie krásne chvíle a spomienky. A tie, pokým budeš milovať, Ti nikto nikdy nezoberie.
Mária Habalová
účastníčka vzdelávacieho kurzu v Plamienku
Plamienok ponúka rodičom detí, ktoré stratili blízkeho, bezplatné konzultácie s psychológom. Môžete sa na nás obrátiť aj ihneď po úmrtí, no i kedykoľvek neskôr v najbližšom období niekoľkých mesiacov. Pokúsime sa Vám poradiť s konkrétnymi otázkami či s rôznymi situáciami, ktoré môžu po strate rodiča či súrodenca nastať. Každé dieťa je iné, ale budeme spoločne hľadať cestu, aby ste stratu blízkeho zvládli.

 

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.