Denník N

Nová najlepšia androidná škridla v dejinách

Nová škridla S8 Ultra. Zdroj – samsung.sk
Nová škridla S8 Ultra. Zdroj – samsung.sk

Samsung predvčerom predstavil svoje nové mobilné výrobky na tento rok. Prezentáciu som si nepozrel, ale ako obvykle vypočul v podobe (ironicky z „netcastového kanála“ TWiT komentovaného) podcastu/strukogramu (vo verzii video všetko iné, len nie stručného: vyše 1 gigabajtu).

Popri štandardnom 10,5-kilometrovom pochodovaní cez Kolibu a Kamzík dolu kopcom na Železnú studničku som sa vo februárovo jarne slnečnom počasí nebrodil snehom, ale nekonečným balastom corporate bull****u s frekvenciou 20 klišé marketingu a slniečkarského greenwashingu na minútu hovoreného textu mentálnej úrovne 15-ročného hormonálne narušeného tínedžera.

Napriek tomu všetkému priniesol utorok niečo epochálne nielen pre fanúšikov zlatej Petry Vlhovej, ale aj androidných tabletov.

Samsung totiž okrem nových mobilov S22 (najvyššieho, strednéhonajnižšieho modelu s cenovkami od 1250 €, 1050 €850 €) ohlásil vydanie novej najlepšej androidnej škridly v dejinách: Samsung Tab S8 Ultra (vlastnosti) s cenovkou od 1150 €. (Nižšie modely S8+S8 s cenovkami od 950 € a 750 € sú síce takisto prvej akosti, no nie až také výnimočné.)

Ako škridelný fanatik musím, pravdaže, novú S8 Ultra mať, preto predávam doterajšiu najlepšiu androidnú škridlu, aká existovala, teda Samsung Tab S7+ (vlastnosti).

Ako vidno, nasledovník toho modelu (S7+), ktorý bol ešte do minulého týždňa najlepším dostupným tabletom s Androidom, je v novej sérii od Samsungu už iba druhý najlepší model (S8+).

Novým šampiónom Androidu na tabletoch je od tohto týždňa niečo celkom nové, dosiaľ nevídané.

Model S7+ som v Alze kúpil v auguste 2020 za 903 € a na Bazoš som včera dal inzerát (záloha), že ho predám za 699 €. Uvidíme, či sa to podarí. S modelom S7+ som plne spokojný, ba som ním nadšený, lebo nič lepšie s Androidom na veľkom displeji neexistuje (teda do tohto týždňa neexistovalo…), ale novej S8 Ultra skrátka model S7+ nemá nárok konkurovať.

Zbohom, „AndroMax“ (na oboch snímkach)!
Každej zo svojich (nielen) škridiel dávam prezývky a S7+ u mňa mala prezývku AndroMax.
Novej škridle S8 Ultra som vymyslel prezývku AndrUltra. Foto – autor

Keď sa povie „najlepšia“ androidná škridla, myslí sa tým hlavne displej, v čom bol Samsung vždy kráľ.

Už dosiaľ najlepšia androidná škridla Tab S7+ bola impozantná najmä vďaka uhlopriečke 12,4 palca, ale najnovšou škridlou S8 Ultra teraz Samsung prekonal nielen sám seba, ale aj 13-palcový iPad Pro od Applu, lebo škridla S8 Ultra má už ohromujúcu uhlopriečku 14,6 palca (!), pričom však rozmery a hmotnosť sú porovnateľné s 13-palcovým iPadom.

Jednoducho takúto veľkú, 14,6-palcovú škridlu zároveň s vysokým rozlíšením (1848 x 2960 pixelov) ešte svet nevidel – ani v Androide, ani medzi jablčnými škridlami nič podobné doteraz neexistovalo.

Nová škridla S8 Ultra by sa mala začať distribuovať od piatka 25. februára 2022, ale kto si ju objedná v predpredaji, dostane k nej zadarmo (!) obaloklávesnicu v hodnote 350 € (!), takže som si ju, pravdaže, predobjednal. Škridlu S7+ predávam už teraz – pár týždňov sa už nejako zaobídem aj bez veľkej androidnej škridly.

Najväčšia výhra novej androidnej škridly S8 Ultra je teda ohurujúca uhlopriečka 14,6 palca, ktorá jasne prekonáva iPad Pro s uhlopriečkou „len“ 12,9 palca.

Pokiaľ ide o rozlíšenie displeja, tam je to, dalo by sa povedať, remíza: Ultra S8 má spomínaných 1848 x 2960 pixelov, 13-palcový iPad Pro (cenovka od 1100 €) má 2048 x 2732 pixelov.

Ako vždy najväčší rozdiel medzi oboma je v pomere strán: iPady majú naďalej „klasický“ pomer strán displeja 3:4, preferovaný už Stevom Jobsom, kým škridly od Samsungu zostávajú verné mierne širokouhlému formátu 10:16. (Našťastie nie 9:16 – ten už je naozaj ohyzdne širokouhlý.)

Ťažko sa škriepiť o tom, ktorý pomer strán displeja je na tablete lepší: 3:4 alebo 10:16. Každý z oboch má svoje plusy aj mínusy. Na surfovanie na bežných webstránkach je podľa mňa optimálny ipadovský pomer strán 3:4, kým na čítanie elektronických knižiek (o pozeraní filmov ani nehovoriac) je výhodnejší pomer strán 10:16. (Pri filmoch, pravdaže, 16:10, no mnohé moderné filmy sú také tenké slíže, že aj na štandardne širokouhlých monitoroch/televízoroch s pomerom strán 16:9 vidno pri pozeraní filmu hore aj dole čierne pásy…)

Pravda, na čítanie jednej elektronickej knižky je asi optimálny 8-palcový tablet, rozmermi podobný tradičnej papierovej knižke, najlepšie zrejme s pomerom strán 10:16. Taký 8-palcový prémiový tablet Samsung už (žiaľ!) ani nevyrába, takže ten mám už od roku 2018 od značky Huawei (dnes je už nedostupný a v značke skompromitovaný, takže teraz by som už v tejto androidnej triede asi siahol po Xiaomi za približne 250 €), ale občas potrebujem mať otvorené dve alebo tri knižky naraz a vtedy sa zíde tablet s čo najväčším displejom. Napríklad: originál knižky v cudzom jazyku na ľavej strane displeja – preklad na pravej strane. Alebo keď, ako v týchto týždňoch, korektorsky pripravujem nové vydanie knihy, pričom na ľavej strane displeja vidím pôvodné vydanie a na pravej strane displeja editované nové vydanie.

Treba spomenúť, že na čítanie elektronických sólo-knižiek je skvelý aj najnovší iPad mini z minulého roka (dostupný od približne 540 €), ktorý sa pri zväčšenej uhlopriečke 8,4 palca oproti dovtedajším 7,9 palca odchýlil od tradičného ipadovského pomeru strán 3:4 a presedlal na pomer strán 2:3, ktorý je veľmi podobný pomeru strán 10:16, a teda takisto ideálny na čítanie knižiek.

Z novej škridly S8 Ultra existujú ešte vyššie, luxusnejšie varianty, ale tie sa na Slovensku (zatiaľ) ani nepredávajú a ako nezámožný človek sa bez nich zaobídem. Lebo „základný model“ škridly Ultra S8, ktorý som si predobjednal, má RAM „len“ 8 GB a úložisko „len“ 128 GB, kým najvyššie varianty majú RAM až 16 GB a úložisko až 512 GB; okrem toho existujú varianty s 5G.

5G aj väčšie úložisko považujem (pri svojom dvojterabajtovom Dropboxe) za zbytočnosti, akurát RAM ma trocha škrie, lebo mať na prístroji RAM navyše nikdy nezaškodí, ale variant RAM 16 GB + úložisko iba 128 GB neexistuje – treba si kúpiť hneď maximalistický variant RAM 16 GB + úložisko 512 GB, ale (ako som spomenul) na Slovensku sa taký (zatiaľ) nepredáva a prirážka zaň by zrejme bola pekných pár stoviek eur navyše.

8 GB RAM však na tablet určite postačuje (hoci na 3 roky starom mobile mám 12 GB…), a ako som naznačil, hlavná výsada novej škridly S8 Ultra je v jej jedinečnom displeji, nie v interných komponentoch.

To je aj hlavný dôvod, prečo ma neláka nový škridlofón S22 Ultra: uhlopriečka displeja aj rozlíšenie na ňom sú rovnaké ako na modeli spred troch rokov, pričom práve tieto dve vlastnosti spolu s rýchlosťou (závisí najmä od RAM a procesora) považujem na mobilných prístrojoch za najdôležitejšie.

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.