Denník N

Vive la revolution! Fico, Uhrík, Kotleba (FUK) sú ľudia, ktorí nevedia, že ich vrecká sú plné dynamitu!

Dobová kresba
Dobová kresba

Kojoti, dingovia a vlci sú vlastne všetci psi. Nie sú dobrí len pre zdravie ekosystému. Sú rozhodujúci pre morálne zdravie každej spoločnosti.

Vznik boľševického štátu ZSSR vnímajú ľudia na Slovensku ako ľudovú revolúciu.  V skutočnosti bola dielom cisárskeho Nemecka. Keďže USA vyhlásili Nemecku vojnu, potreboval Berlín čo najskôr uzavrieť mier na východe, aby mohol všetky svoje sily vrhnúť na francúzsky front, kým sa tam dostanú americké vojská. Bez prepravy Lenina v chránenom vagóne z Zürichu do Petrohradu a miliónov nemeckých mariek, by Sovietsky zväz nikdy nevznikol. Aj preto Lenin nastolil mier v zmysle pokynov, ako si priali jeho nemeckí finančníci.

V súvislosti s aktuálnou situáciou na Slovensku sa mi natísla otázka, kto platí misiu skupine FUK?

Pochopenie príťažlivosti autoritárskych ilúzií ktoré FUK na Slovensku vyvoláva, by nám mohlo v tejto covidovej dobe pomôcť, v naočkovaní sa proti nej. Len tak by sme sa mohli vyhnúť tomu, aby sme boli dokopaní do ľavico-fašistickej priepasti.

FUK sa spolieha na súčasnú covidovú situáciu a kolaps viery ľudí v inštitúcie, na príťažlivosť slovanského panslavizmu, inflačný kolaps, násilie antirúškárov v obchodoch a nemocniciach, na zoznamy údajných vlastizradcov, na nedôstojné a úbohé urážanie novinárov, politických súperov alebo jednoducho každého, kto má iný názor.

Bohužiaľ to týmto zďaleka nekončí. História nás dopredu varuje.

Rastúci extrémizmus na Slovensku

Spojená politická “tribúna” pred Národnou radou poslúžila FUK, vystúpiť pred davom štyritisíc jedincov rovnakej krvnej skupiny. Bohužiaľ, na Slovensku je týchto ľudí z roka na rok viacej.

Pri pohľade na tento dav, na túto vzorku antisociálnych jedincov držiacich v ruke „kosák a kladivo“ a pod košeľou „nacistickú svastiku“, provokačne počúvajúcich Karola Kryla, mi napadli slová britského psychoanalytika, Donalda Winnicotta:

„ Demokracia je spoločnosť dobre prispôsobená svojim zdravým individuálnym členom. Študovať emocionálny vývoj spoločnosti, znamená študovať jednotlivca a prvok jeho zrelosti. Komunitu nikdy netvoria na 100 % zdraví, zrelí jedinci a je dôležité vedieť, aký podiel zrelých jedincov je potrebný, ak má existovať vrodená demokratická tendencia, alebo aký podiel antisociálnych jedincov môže spoločnosť obsahovať bez toho, aby sa utopila vrodená demokratická tendencia.“

Jedovaté vystúpenie Fica, Kotlebu a Uhríka mi oživilo spomienku na Rogera Money-Kyrle, ktorý poznamenal:

Títo ľudia nevedia, že ich vrecká sú plné dynamitu. Diktátori sú všade okolo nás a len málo z nich je dostatočne „zrelých“ na to, aby prevzali zodpovednosť za demokraciu. Väčšina len múti vodu medzi totalitou a parlamentnou demokraciu.“

WinnicottMoney-Kyrle boli známi a vplyvní psychoanalytici, skúmajúci korene konfliktu v neurózach a psychopatológii jednotlivca.  Obaja prežili svetové vojny a počas svojej kariéry napísali veľké množstvo dokumentov o konfliktoch, politickej moci a ľudskej násilnej povahe.  Počas celého svojho života si boli vedomí dôsledkov rastúceho extrémizmu v celej Európe.

Keď Roger Money-Kyrle v roku 1932 navštívil Berlín na pozvanie diplomata Arthura Yenckena, ten ho zobral na zhromaždenie nacistickej strany, na ktorom vystúpili Joseph GoebbelsAdolf Hitler. Money-Kyrle bol fascinovaný a hlboko rozrušený tým, čo na zhromaždeniach videl a počul. Aby pochopil, čoho bol svedkom, analyticky skúmal prejavy nacistickej rétoriky a dynamiku a správanie davu.

Výsledok svojej analýzy opísal  v článku „Psychológia propagandy“, ktorú publikoval v roku 1941. Dospel k záveru, že Hitler a Goebbels vyvolali vo svojom publiku niečo ako masovú psychózu a následne formovali tento dav pre svoje politické ciele.

Tri noty, ktoré FUK hrali v rovnakom poradí

Rovnako ako Roger Money-Kyrle, aj ja som bol po vyše týždni nepozerania a nečítania politických správ, rozrušený z novej potenciálnej koalície FUK.

Parafrázujúc slová Money-Kyrliho:

Z môjho pohľadu, tieto prejavy FUK, neboli nijako zvlášť pôsobivé. Ale dav pred Národnou radou bol neprehliadnuteľný. Zdalo sa mi, že ľudia postupne strácajú svoju individualitu a splývajú do jednoliateho monolitu, monštra. Počúvajúci boli pod úplnou kontrolou rečniaceho politika.  Tento vyvolával a menil ich vášne tak ľahko, ako by to boli tóny nejakého gigantického orgánu. Melódia bola veľmi hlasná, ale veľmi jednoduchá. Pokiaľ som dobre počul, boli tam len tri, možno štyri noty a  rečníci ich hrali v rovnakom poradí.“

Paralely

Pozorovanie Hitlera a Goebbelsa, priviedlo Money-Kyrleho k myšlienke, že ak má politická propaganda v spoločnosti fungovať, musí vyvolať u svojho publika pocit bezmocnosti a potom im ponúknuť magické riešenie.

Po prezretí dostupných záznamov, napr. tu a tu na sociálnych sieťach, musím konštatovať, že Money-Kyrle mal pravdu. Protest ktorý zorganizoval FUK mal tiež štyri fázy, ktoré odrážali stratégiu, dokonca niekedy aj jazyk, ktorý Adolf Hitler používal na začiatku 30. rokov, 20. storočia na oslabenie nemeckej demokracie.

Jedná sa o klasické a známe techniky na zoceľovanie masy svojich prívržencov nielen na zhromaždení, ale aj na sociálnych sieťach.

Prvá fáza

„ 10 minút sme počúvali o zrade na Slovensku, štvorkoalícia zradila slovenský ľud….trojica politikov sa oddávala orgiám sebaľútosti, následne po vyvolanej melanchólii prešli do paranoje a z paranoje do megalománie“

FUK vyvolával u protestujúcich depresiu, aby ľudia mali pocit, že podpisom zmluvy s USA, stratili nesmierne cennú slobodu. Počúvajúci boli argumentami FUK zrazení na kolená, aby pocítili že sú vládnym politikom na smiech.

Druhá fáza

Následne sebaľútosť FUK vystriedala nenávisť. Počas 10 ďalších minútach prichádzali tie najstrašnejšie útoky proti Korčekovi, Naďovi, Čapútovej, americkým židom a iným slovenským demokratom, ako výhradným pôvodcom tohto slovenského utrpenia a amerického jarma.“

Predsedovia strán identifikovali skupiny politikov, páchateľov slovenského utrpenia spolčiacich sa s Američanmi a davu vsugerovali, že táto zmluva začne požierať Slovensko z vnútra.

Tretia fáza

Po ďaľších minútach sme počuli o raste podpory Smeru, Republiky a Kotlebovcov ako aj o tom, ako sa stávajú mocnou silou . Neskôr sme  sa dozvedeli, že ak prekročia 5% hranicu v budúcich voľbách, tak aj možnou koalíciou. FUK uvedomujúc si príležitosť sa opili vierou vo vlastnú všemohúcnosť.“

FUK zhromaždeniu ponúkol liek (revoltu, referendum, predčasné voľby, vyhrážky politikom), aby utíšil bezmocnosť protestujúcich.

Keďže strach, sebaľútosť a nenávisť nestačili vykrikujúcemu davu, FUK prešli aj k sebachvále. Dali najavo že sú neporaziteľní. Ich podporovatelia pocítil ich silu. Boli prenesení do novej psychózy.

FUK postupovali harmonicky. Z vyvolanej melanchólie prešli do paranoje a z paranoje do megalománie.

Štvrtá fáza – V jednote je sila

Vyvrcholením poslednej štvrtej fázy bolo apelovanie na jednotu davu. Podľa Money-Kyrle, toto je rozhodujúce pre úspech každej autoritárskej propagandy.

Ponaučenie pre súčasnosť

Ak budeme ľahostajní, FUK sa o dva roky môžu zapísať do slovenskej histórie ako trojspolok, snažiaci sa imitovať politiku Hitlera, ako aj napĺňať Leninovu teóriu zmeny formou sociálneho rozvratu, t.j. zavedenia takého radikálneho posunu slovenskej spoločnosti, že sa nebudeme môcť v krátkom čase, vrátiť späť do demokratického stavu.

Keďže z ľavicových a fašistických extrémistov (FUK) sa stali potenciálni spojenci, musia vládne a mimoparlamentné strany vytvoriť jednotný front, s cieľom poraziť ich. Musia prejaviť ochotu spojiť sa aj s nádejným oponentom, síce ideovo vzdialeným a poznačeným Ficom, a odhodlane konať v záujme prežitia slovenskej demokracie.

Slovenskí demokratickí politici musia už dnes, keď sa vylepujú zoznamy zradcov, hľadieť ďalej za horizont tejto doby, prehltnúť spory a urobiť ťažké rozhodnutia. Neznamená to opustiť ciele, na ktorých nám demokratom záleží. Znamená to len dočasne prehliadnuť nezhody, aby sa našli spoločné východiská, ktoré zabránia návratu Fica na čelo tohto štátu.

diskusia:

Teraz najčítanejšie

JEM

Neonacizmus, komunizmus, socializmus, unilaterizmus, multikuturalizmus, genderizmus, neomarxizmus, progresivizmus a EU woke totalitarizmus náś uberajú o slobodu, o slobodu vyjadrovania v mene cancel culture a ponárajú opäť Európu do priepasti temného veku.