Denník N

Ako sa obliecť na pohovor?

Pamätáte sa na tie bezstarostné dni, keď sme ako malé dievčatá snívali o tom, že budeme učiteľky či realitné maklérky? Vtedy sme ešte nevedeli, aká náročná cesta nás čaká. Súčasťou tejto cesty je aj hľadanie práce a pohovory. Teraz už nemáme hlavu v oblakoch a vieme, že ak chceme získať vysnívanú prácu, musíme uspieť na pohovore. S tým súvisí dobrá príprava a veľa otázok. Napríklad ako sa obliecť na pohovor.

Je síce pravda, že na pohovore je dôležitejšie to, čo máme v hlave a nie na sebe. Avšak prvý dojem môže vo veľkej miere ovplyvniť náš úspech na pracovnom pohovore. Len seriózni záujemcovia môžu uspieť, preto ak chceme vyvolať pozitívnu mienku, mali by sme vyzerať upravene, dôveryhodne a zodpovedne. Neviem vám zaručiť, že vďaka mojim tipom, ako sa obliecť na pracovný pohovor, prácu na 100 % získate. Viem vás len ubezpečiť, že ak dodržíte moje rady, budete vyzerať vkusne a vyjadríte reálny záujem o danú pozíciu.

#1 Dress code v danej spoločnosti

Prvým a asi aj najdôležitejším krokom je oboznámenie sa s firemnou kultúrou v danej spoločnosti. Prezrite si ich webovú stránku či sociálne siete. Pokúste sa zistiť, čo najviac informácii o bežnom štandarde obliekania v spoločnosti. Niektoré pozície majú predpísaný dress code, preto sa zamyslite aj nad tým, o akú pozíciu sa uchádzate. Iné oblečenie je akceptované pre riaditeľku banky a iné pre grafičku v reklamnej agentúre.

#2 Ako sa obliecť na pracovný pohovor

Business formal dress code

Mnohé spoločnosti už od formálneho dress codu upustili. Stále však nájdeme pozície, ktoré s výnimkou „Casual Friday“, formálny štýl dodržiavajú. Ak sa uchádzate o prácu riaditeľky, manažérky alebo inú vedúcu pozíciu, treba upustiť od odviazaných kreácií a zvoliť niečo decentnejšie. Striktné pravidlá dovoľujú tmavé alebo pastelové farby, kostýmy, puzdrové šaty a uzavreté lodičky.

Business casual dress code

Pre prácu asistentky, vo verejnom a finančnom sektore či na úradníckych pozíciách nemusíte hneď meniť celý šatník. Perfektný business casual štýl viete vyskladať aj z kúskov, ktoré máte doma. Tento štýl sa snaží upustiť od kravát a utiahnutých šiat, avšak neprekročiť tým hranice formálnosti. Prináša jemné oživenie v podobe svetrov, blúzok, trenčkotov, pastelových farieb a decentných vzorov.

Smart casual dress code

Tento štýl sa za posledné obdobie dostáva do popredia. Na jednej strane vyzerá vkusne a na druhej necháva dostatok priestoru na sebavyjadrenie. Smart casual dress code je o hľadaní dokonalých kontrastov medzi elegantnými kúskami a prvkami ležérnosti. Perfektnou voľbou bude, ak chcete nájsť stred medzi striktným formálnym štýlom a pohodlnosťou. Je vhodný na pozície marketingová asistentka, grafička, pracovníčka v digitálnej agentúre či novinárka. Môžete ho zvoliť všade tam, kde nie je potrebné formálne oblečenie.

Tento štýl povoľuje uzdu rôznym farebným kombináciám. Avšak nie každá z nás má dar, ladiť farebné oblečenie intuitívne. Je lepšie pomôcť si odborníkmi na kombinovanie. Jedným z nich je aj Osvaldov kruh. Ja som sa ho naučila používať vďaka článku ako kombinovať farby v oblečení.

Akého oblečenia sa pri pohovore vyvarovať?

Nezabúdajte, že chcete, aby upútali vaše vedomosti a schopnosti, nie výrazné prvky vášho outfitu. Tieto kúsky preto nechajte na iné príležitosti:

  • hlboký výstrih, krátka sukňa, priesvitné oblečenie,
  • príliš vysoké podpätky,
  • výrazné farby, motívy, doplnky, make-up,
  • nevhodné nápisy či obrázky,
  • roztrhané rifle,
  • v lete krátke nohavice či príliš odhaľujúce šaty,
  • neupravené nechty, vlasy,
  • špinavé topánky a oblečenie, neožehlené oblečenie.

Malá rada na záver:

Na pracovnom pohovore by ste mali vystupovať sebaisto. Konkurencia je vysoká a vy chcete uspieť, presvedčiť potenciálneho zamestnávateľa o tom, že ste najvhodnejší kandidát. Zvoľte také oblečenie, v ktorom sa budete cítiť najlepšie a dodá vám zdravú štipku sebavedomia.

Teraz najčítanejšie

Silvia Machotková

Odjakživa sa snažím starať o svoje zdravie - cvičím, varím samé zdravé dobroty a študujem, čo je pre moje telo prospešné a čo nie je. Verím, že pre náš život je pohyb a vyvážená strava veľmi dôležitá. Okrem toho sa zaujímam o módu a módne trendy, rada cestujem a snažím sa z každého dňa vyťažiť maximum!